Guido Rivella, Montestefano, Barbaresco – en mästare

När jag bodde i Stockholm hade nöjet att träffa Angelo Gaja himself som ledde en provning av sina legendariska viner i slutet av 1990-talet. Jag glömmer aldrig Sorì San Lorenzo 1982! Min kommentar var: “The tannins are like a kiss!” Angelo Gaja undrade om han får citera mig vid tillfälle. Jag undrar om han gjorde det.

Efter provningen fick alla deltagare boken The Making of A Great Wine, Gaja and Sori San Lorenzo, skriven av Edward Steinberg, 1992. Boken handlar om tillkomsten av Sorì San Lorenzo 1989 från vingård till tappning på flaska. Det är en beskrivning av det stora vinets födelse med detaljerade uppgifter om vinifieringsprocessen. Källarmästaren Guido Rivella citeras boken igenom, ibland förekommer hans namn flera gånger per sida. Han arbetade hos Gaja som vinmakare i 47 år varav drygt 20 år som chefsvinmakare.

Efter pensioneringen återvände Guido Rivella till hembyn Montestefano i Barbaresco för att förverkliga en länge närd dröm: Att starta egen vinproduktion! Han hade ärvt en hektar vingårdsmark med byggnader efter föräldrarna. Under åren har man lyckats köpa mera vingårdsmark av släktingar. Merparten av vingårdarna ligger i det välrenommerade Montestefano. Idag odlar man ca 3,5 hektar: Nebbiolo på 3,1 och Barbera på resterande 0,5. Vinrankorna är till och med 40-60 år gamla.  Årsproduktionen är cirka 20 000 flaskor. 

Hur kommer det sig att en Hong Kong -baserad produktchef efter 15 år i modebranschen flyttar till en liten by i Italien? För att byn heter Montestefano och ligger i Barbaresco i Piemonte och produktchefens far, Guido Rivella, har startat ett eget vinhus. Vinhuset fick sin början 2010, men först 2015 efter att Guido Rivella slutat hos Gaja kunde han ha sitt eget namn på etiketterna.

Jag träffade sonen Enrico Rivella i slutet av oktober 2022 vid cincinvino’s disk på Vinmässan i Helsingfors Mässcentrum. Det blev en intressant intervjustund med provning av husets utsökta viner.

Det är klart att Guido Rivella har enorm erfarenhet av kvalitetsvinproduktion men enligt sonen är han är fortfarande öppen för nya idéer. När det gäller att välja ut multiple passage -ekfat, oftast 3-4 passage, lär faderns näsa vara det bästa redskapet. “Wine has a memory of wood, wood doesn’t remember the wine.”  Det spelar inte så stor roll vilket vin som tidigare lagrats i faten, berättar Enrico, för faten kommer inte ihåg vinet i motsats till som vi vet att vinet kommer ihåg fatet.

Etiketterna är inte av papper utan gjorda av lump, återvunna textilier. 

2020 Barbera d’Alba DOC  100% Barbera

Druvorna kommer från Patricone, en 0,58 hektar stor parcell, med ostlig exponering och med lättare och svalare terroir. Vinet får mogna 4-6 månader i små ekfat, 3.-5. passage.

I glaset möter vi Barberas intensivt rubinröda färg, doften har en mjuk, varm fruktighet med fräschör som utvecklas till elegant blommighet. Smaken är elegant fruktig med balans och komplexitet. Barbera ger oftast lite robusta viner men här möter vi elegans.

2019 Langhe Nebbiolo DOC 90% Nebbiolo, 10% Barbera för intensivare färg

Druvorna kommer från Montestefano och Patricone, lättare och svalare terroir även här som ger vinerna finess och elegans. Nebbiolo och Barbera vinifieras separat från 6 till 12 månader i barrique, 3.-4. passage, blandningen sker precis före tappning på flaska.

Här har vi lägre färgintensitet av rubin. Elegant, fruktig doft av skogsbär med inslag av kryddighet. En välbalanserad struktur av frukt, syror och tanniner där det lilla Barbera-inslaget ger mjukhet. Klassiskt elegant Langhe Nebbiolo!

2019 Barbaresco DOCG 100% Nebbiolo 

Druvorna kommer Montestefano, Patricone och Bibinet, sydlig och sydostlig exponering, Nebbiolo tycker om morgonsol. Vinrankorna är 35 år gamla, 18 månader i barrique.

Färgen berättar att vi har Nebbiolo i glaset. Näsan möter elegant komplexitet av skogsbär, svart te med kryddighet och så småningom antydan till torkade rosor och violer!  Den rena fruktiga smakens eleganta, komplexa struktur består av gomsmekande tanniner och fina fruktsyror. Lång, god eftersmak!

2017 Barbaresco DOCG Montestefano 100% Nebbiolo, 0,37 ha sydlig exponering på kullen i Montestefanos bästa läge, den branta jordmånen är en blandning av kalk och lera, 40 år gamla rankor.  Årgången 2017 gav här bara 60% av normal skörd på grund av frost och hagel. 14-18 månader i barrique.

Om de tre tidigare vinerna har varit klassiskt eleganta mästerstycken av balans så är denna Montestefano naturligtvis en ännu större upplevelse! Allt det klassiska i kubik: Rosor, violer, svart te, lakrits med en knappt förnimbar elegant fatton!

Respekt och tålamod är två nyckelord när det gäller stora viner som fortfarande är unga. Om man vill dricka upp vinet under en kväll är dekantering en lösning men man kan också dricka lite av det utsökta vinet och fortsätta dagen därpå.

Hur kan det komma sig att de sista dropparna alltid är så himmelska?

Fotot av Guido Rivella, credit Santeri Lähdesmäki, resten mina egna

http://www.agriturismorivella.it

http://cincinvino.fi

http://viinikellari.com