Nebbioloa Alpeilta – Tenuta Scerscé, Valtellina

Onneksi aurinko vielä helli kun haastattelin Cristina Scarpellinia keittiössäni Helsingissä syyskuun alussa. Kauan kaivattu sade alkoi vasta vierailun jälkeen. Olimme tavanneet verkossa aiemmin keväällä maahantuoja Mr. Nebbiolon järjestämässä online-tastingissä. Cristina Scarpellinin infon jälkeen esittelin viisi Tenuta Scerscén viiniä joista syntyi mielenkiintoista keskustelua. Viinien elegantti Valtellina-luonne teki vaikutuksen: Hieman kevyempi, ilmavampi Nebbiolo-tyyli mikä muistuttaa raikkaita Alto Piemonte -viinejä. 

Halusin  muun muassa vastauksia siihen, miten Bergamossa varttuneesta yritysjuristista tulee korkealla Pohjois-Lombardian vuoristossa lähellä Sveitsin rajaa sijaitsevan viinitarhan omistaja.

Kuten elämässä usein, sattumat johtavat asiasta toiseen. 

Työssään juristina Cristina Scarpellini auttoi erästä Valtellinan viinintuottajaa pääsemään USA:n markkinoille ja näin syntyneiden kontaktien kautta hänellä oli mahdollisuus vuokrata hehtaarin viinitarha. Tenuta Scerscén viinitila sai alkunsa 2008. Nimi Scerscé tulee kaksipiikkisen työkalun paikallisesta murresanasta. Sen kuva on viinitilan logossa. Kesti 14 vuotta saada kokoon nykyiset 6,5 hehtaaria. Myyjät halusivat ensin olla vakuuttuneita, että hän oli todella tosissaan ja tiesi mihin oli ryhtymässä. Cristina eteni varovaisesti ja nöyrästi. Tänä päivänä hän on viininviljelijäsäätiön puheenjohtaja.

Valtellinan viinitarhat sijaitsevat terasseilla, 230-765 metrin korkeudessa, Adda-joen pohjoisrannalla. Linnuntietä matkaa tulee vain 45 km idästä länteen, mutta näiden jo 1300-luvulla rakennettujen terassien kokonaispituus on 2500 km. Ne ovat nykyään Unescon maailmanperintökohde.

Kun kysyin, miten näitä kuivia kivimuureja ylläpidetään, kävi ilmi, että Cristinan aloitteesta alkaa marraskuussa koulutus, jossa nuoret voivat oppia tätä käsityötaitoa vanhemmilta taitajilta.

Kivimuurit ovat kautta aikojen toimineet lämmönvaraajina. Kuten kaikki viileät viinialueet, myös Valtellina on hyötynyt ilmaston lämpenemisestä. Tärkein rypälelajike on Nebbiolo, jota täällä Valtellinassa kutsutaan nimellä Chiavennasca. 

Ankarat sääolosuhteet ovat karaisseet rypälelajiketta paremmin kestämään sadetta ja kylmää. 

Päivän ja yön suuri lämpötilaero, jopa kesäkuukausina, myöhäistää sadonkorjuuajankohtaa ja intensifioi rypäleiden aromeja.

Yhteenveto online-tastingin viidestä Tenuta Scerscé -viinistä huhtikuun lopussa: Elegantti, intensiivinen, raikas hedelmäisyys, syvyyttä ja mausteisuutta; tasapainoisessa maussa on hieno happorakenne ja silkkiset tanniinit. Moniulotteisuus lisääntyy nousevassa skaalassa kevyimmästä Nettaresta täyteläisen kompleksiseen Infinitoon.

2019 Nettare Rosso di Valtellina DOC, 450-550 m merenpinnan yläpuolella, 20 vuotta vanhat viiniköynnökset, maserointi 15 päivää, betonisäiliö

Raikas, aromaattinen, intensiivisen hedelmäinen, lähes viettelevä tuoksu kirsikan ja mansikan vivahteilla. Maku on myös intensiivisen hedelmäinen, ja siinä on hienostunut, elegantti happorakenne tasapainossa silkkisten Nebbiolo-tanniinien, metsämarjojen ja mausteisten lakritsisten vivahteiden kanssa. Kevyempi Nebbiolo, joka toimii porttina tämän rypälelajikkeen kiehtovaan monimuotoisuuteen. 

2017 Essenza Valtellina Superiore DOCG, 450-650 m merenpinnan yläpuolella, maserointi 30 päivää, 27 kuukautta ranskalaisissa 5000 litran tammitynnyreissä (truncated cone vats), 2nd passage

Intensiivisestä tuoksusta aistii punaisia ​​marjoja, luumuja, hapankirsikkaa ja hieman mausteisuutta.  Pyöreän täyteläisessä, mausteisessa maussa on kypsän hedelmän vivahteita; punaisia ​​marjoja, viikunoita, puolukkahilloa ja aavistus toffeeta, kaikki ihanassa raikkaiden happojen ja tanniinien tasapainossa. Tämä viini oli yksi huhtikuun maistelun suosikeista.

2018 Incanto Valtellina Superiore DOCG Sassella, 450-650 m merenpinnan yläpuolella, maserointi 30 päivää, 14 kuukautta 2500 litran slavonialaisissa tammitynnyreissä

100 hehtaarin Sassella on yksi Valtellinan viidestä osa-alueesta.

Tässä viinissä on enemmän värikylläisyyttä. Hedelmäisestä aromista aistii luumua ja yrttistä mausteisuutta. Hedelmäisessä maussa on hapankirsikkaa, kuivattujen hedelmien ja mineraalin vivahteita, kaikki ihanan elegantissa tasapainossa, joka huipentuu miellyttävään, pitkään jälkimakuun.

2018 Flammante Valtellina Superiore DOCG Inferno, 450-500 m merenpinnan yläpuolella, maserointi 30 päivää, 14 kuukautta 2500 litran slavonialaisissa tammitynnyreissä. Inferno on yksi Valtellinan viidestä osa-alueesta.

Flammanten tuoksu on hienovaraisempi, elegantti klassinen Nebbiolo-tuoksu, jossa on ‘Afternoon Tea’ – ja ruusun terälehtiä, tummia kivihedelmiä ja mausteisuutta. Kuivassa klassisessa maussa on täydellinen rakenne, jossa hedelmäinen hapokkuus ja pehmeät tanniinit kohtaavat upeassa tasapainossa. Pitkä jälkimaku.

2018 Infinito Sforzato di Valtellina DOCG, appassimento, rypäleiden annetaan kuivua luonnollisesti kaksi kuukautta, 550-700 m merenpinnan yläpuolella, 50-70 vuotta vanhat viiniköynnökset, maserointi 20 päivää, 12 kuukautta ranskalaisissa ja slavonialaisissa tonneaux-tynnyreissä.

Viinin väri on erittäin tumma. Paksut ‘kyyneleet’ valuvat pitkin lasin sisäpintaa. Tuoksu on lämmin ja intensiivisen mausteinen, siinä aistii tummia marjoja, kanelia, pippuria, orvokkia ja kuivattua ruusua. Erittäin monivivahteinen ja konsentroitunut maku jossa hieno happorakenne, tanniinit ovat silkinpehmeät. Pitkä, runsas jälkimaku! Meditaatioon hyvässä seurassa parmesanin ja/tai sinihomejuuston kera!

Nämä viisi Nebbiolo-viiniä Valtellinasta ovat luonteeltaan erilaisia mutta ne kuvastavat Cristina Scarpellinin filosofiaa jota hänen enologinsa toteuttaa: Hellävarainen vinifikaatio suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä mikä kunnioittaa Nebbiolo-rypälettä ja sen kasvuympäristöä, terroiria. Syntyy elegantteja viinejä joissa värien sekä marjaisten ja kukkaisten aromien intensiteetti on tasapainossa hienon happorakenteen ja silkkisten tanniinien kanssa.

Oli todella ilo saada saada maistaa Valtellinan viinejä huhtikuussa ja nyt uudelleen syyskuussa haastattelun jälkeen.

Italialaisen, vuosittain ilmestyvän viinioppaan Gambero Rosso’n korkein arvostus on Tre Bicchieri, kolme lasia, minkä sai muiden muassa Tenuta Scerscén 2019 Flammante Inferno oppaan vuoden 2023 painoksessa.

Photo credit http://tenutascersce.it  ja omat

http://viinikellari.com