Guido Rivella, Montestefano, Barbaresco – mestari

1990-luvun lopulla asuessani Tukholmassa osallistuin Angelo Gajan johtamaan tastingiin. Sorì San Lorenzo 1982 oli ja on unohtumaton elämys! Kommenttini oli:  “The tannins are like a kiss!” Angelo Gaja kysyi saako hän siteerata minua myöhemmin. Mahtoiko hän niin tehdä?

Osallistujat saivat kukin kirjan The Making of A Great Wine, Gaja and Sori San Lorenzo, Edward Steinberg, 1992. Kirja kertoo yksityiskohtaisesti Sorì San Lorenzo -viinin vuosikerran 1989 synnystä, viinitarhalta pulloon. Kellarimestari Guido Rivellaa siteerataan läpi koko kirjan ja hänen nimensä mainitaan usein monta kertaa per sivu. Guido Rivella oli Gajan kellarimestari 47 vuotta mistä noin 20 vuotta pääviinintekijänä.

Eläköityään Guido Rivella palasi kotikyläänsä Barbarescon Montestefanoon toteuttamaan unelmaansa: Aloittaa oma viinintuotanto! Hän oli saanut perintönä hehtaarin viinitarhoja rakennuksineen. Vuosien kuluessa on voitu ostaa sukulaisilta lisää viinitarhoja. Suurin osa viinitarhoista sijaitsee maineikkaassa Montestefanossa. Viljelyn alla on 3,5 hehtaaria: Nebbioloa 3,1 ja loput 0,5 Barberaa. Köynnökset ovat 40-60 vuotta vanhoja. Vuosituotanto on noin 20 000 pulloa.

Mistä syystä Hong Kongia 15 vuotta asemapaikkanaan pitänyt muodin tuotepäällikkö muuttaa pieneen kylään Italiassa? Kylä on Montestefano Piemonten Barbarescossa ja tuotepäällikön isä, Guido Rivella on aloittanut oman viinintuotannon. Viinitalo sai alkunsa jo vuonna 2010 mutta vasta kun Guido Rivella jäi eläkkeelle Gajalta, hän sai käyttää omaa nimeään etiketeissä.

Tapasin Guidon pojan, Enrico Rivellan, lokakuun lopussa 2022 cincinvinon tiskillä viinimessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Syntyi mielenkiintoinen keskusteluyhteys ja siinä samalla maistelimme Guido Rivellan erinomaisia viinejä.

On ilmiselvää että Guido Rivellalla on valtava kokemus laatuviinien tuotannosta mutta hänen poikansa kertoo Guidon yhä edelleen olevan avoin uusille ideoille. Kun valitaan multiple passage -viinitynnyriä on isän nenä paras instrumentti. “Wine has a memory of wood, wood doesn’t remember the wine.”  Ei ole siis ratkaisevaa mitä viiniä on ennen tynnyrissä kypsytetty, Enrico kertoo, koska tynnyrit eivät muista viiniä kun taas viini muistaa tynnyrin. 

Palstat vinifioidaan erikseen. Sekoitus tapahtuu juuri ennen pullotusta. 

Etiketit valmistetaan lumpusta, kierrätetystä tekstiilistä. 

2020 Barbera d’Alba DOC  100% Barbera

Rypäleet tulevat 0,58 hehtaarin suuruiselta Patrico-nimiseltä tarhalta, suunta itään, terroir on viileämpi. Viini saa kypsyä 4-6 kuukautta pienissä tammitynnyreissä, 3.-5. passage.

Barberan intensiivinen rubiininpunainen väri viehättää. Pehmeän, lämpimän hedelmäinen tuoksu raikkaine happoineen kehittyy kukkaisemmaksi. Hienostuneen hedelmäisessä, tasapainoisessa maussa on moniulotteisuutta. Barberat ovat usein aika robusteja mutta nyt lasissa on eleganssia.

2019 Langhe Nebbiolo DOC 90% Nebbiolo, 10% Barbera 

Rypäleet tulevat Montestefanon ja Patriconen tarhoilta, kevyempi ja viileämpi terroir antaa viineille eleganssia. Nebbiolo ja Barbera vinifioidaan erikseen, 6-12 kuukautta barrique-tynnyreissä, 3.-4. passage, sekoitus tehdään juuri ennen pullotusta. 

Lasissa Nebbiololle tyypillinen matalampi värikylläisyys.  Elegantti, hedelmäinen tuoksu missä metsämarjoja ja mausteisuutta. Tasapainoisessa rakenteessa hedelmä, hapot ja tanniinit sulassa sovussa, pieni Barbera-lisä antaa pehmeyttä. Elegantti, klassinen Langhe Nebbiolo!

2019 Barbaresco DOCG 100% Nebbiolo 

Rypäleet tulevat Montestefano-, Patricone- ja Bibinet-tarhoilta, suunta kaakkoon ja etelään, Nebbiolo rakastaa aamuaurinkoa. Köynnökset ovat 35 vuotta vanhoja, 18 kuukautta barrique-tynnyreissä .

Väristä jo tuntee Nebbiolon. Tuoksussa eleganttia moniulotteisuutta, metsämarjaa, mustaa teetä, mausteisuutta ja vähitellen kuivattua ruusua ja orvokkia!  Elegantissa puhtaan hedelmäisessä maussa samoja aistimuksia ja monikerroksinen rakenne, tanniinit ja hedelmähapot hyväilevät suuta. Pitkä jälkimaku!

2017 Barbaresco DOCG Montestefano 100% Nebbiolo, 0,37 hehtaaria Montestefanon parhaita palstoja, suunta etelään, jyrkällä tarhalla maaperä on kalkin ja saven sekoitusta, 40 vuotta  vanhat köynnökset. Vuosikerta 2017 antoi täällä vain 60% sadosta johtuen hallan ja raekuurojen aiheuttamista vaurioista. 14-18 kuukautta  barrique-tynnyreissä.

Jos edellä edellä kuvaamani Nebbiolo-viinit ovat tasapainon elegantteja mestariteoksia niin tämä Barbaresco Montestefano on luonnollisesti vielä suurempi elämys. Kaikkea klassista mitä laadukkaalta Nebbiololta toivomme: Ruusua, orvokkia, mustaa teetä, lakritsia ja häivähdys eleganttia tammea!

Kunnioitus ja kärsivällisyys ovat avainsanoja kun on kysymys nuorista laatuviineistä. 

Dekantoiminen auttaa jos haluaa nauttia viinin yhden illan kuluessa. Voi myös säästää viiniä useammalle päivälle ja seurata sen kehitystä pullossa.

Miten onkin aina niin että ne viimeiset tipat ja tuoksut ovat taivaallisen ihania?

Guido Rivellan valokuva, credit Santeri Lähdesmäki, loput  omia

http://www.agriturismorivella.it

http://cincinvino.fi

http://viinikellari.com