Nebbiolo från Alperna – Tenuta Scerscé, Valtellina

Det smattrande regnet behövdes verkligen i södra Finland men vilken tur att det inte kom förrän efter Cristina Scarpellini‘s besök. I strålande solsken intervjuade jag Cristina en förmiddag i början av september i mitt kök i Helsingfors.

Vi hade tidigare träffats online i slutet av april, i regi av importören Mr. Nebbiolo. Jag ledde efter hennes introduktion en provning av Tenuta Scerscés viner. Jag var verkligen imponerad av vinernas eleganta Valtellina-karaktär: en lite lättare, luftigare Nebbiolo-stil, som påminner om de friskare Alto Piemonte -vinerna. 

Nu ville jag bland annat ha svar på hur det kommer sig att en affärsjurist, som vuxit upp i Bergamo, blir vingårdsägare högt uppe i bergen i norra Lombardiet nära gränsen till Schweiz. Som så ofta i livet är det tillfälligheter och det ena leder till det andra. Hon hjälpte en Valtellina-producent att komma in på den amerikanska marknaden och med tiden fick hon möjlighet att hyra en hektar vingårdsmark. Vinegendomen Tenuta Scerscé fick sin början 2008. Namnet kommer från ett dialektalt ord för ett tvåuddigt arbetsredskap  vars bild idag ingår i husets logo. Det tog henne 14 år för att få ihop de 6,5 hektaren som hon idag äger. Säljarna ville först bli övertygade om att hon verkligen var seriös och visste vad hon gav sig in på. Så hon gick försiktigt och ödmjukt fram. Idag är hon vinodlarstiftelsens ordförande i Valtellina.  

Vingårdarna i Valtellina ligger på terrasser, 230 – 765 m.ö.h, med söderläge på floden Addas norra strand, en öst-västlig sträcka på enbart 45 km. Dessa terrasser med en sammanlagd längd på 2500 km byggdes på 1300-talet och är idag ett av Unescos världsarv. När jag frågade hur man underhåller dessa stenmurar visade sig att man på Cristinas initiativ startar en utbildning nu i november där ungdomar får lära sig hantverket av de äldre.

Stenmurarna har i alla år fungerat som värmereservoarer.  Såsom alla svala vinområden har även Valtellina vunnit på klimatuppvärmningen. 

Den huvudsakliga druvsorten är Nebbiolo, som här i Valtellina kallas Chiavennasca. De karga förhållandena har härdat druvsorten så att den har blivit motståndskraftig mot regn och kyla.

Den stora temperaturskillnaden mellan dag och natt, även under sommarmånaderna, senarelägger skördetidpunkten och intensifierar druvaromerna. 

Sammanfattning av online-provningens fem Tenuta Scerscé -viner i slutet av april: Elegant, intensiv, frisk fruktighet med djup och kryddighet; den välbalanserade smaken har fin syrastruktur med silkiga tanniner. Det finns en stegrande komplexitet från det lättaste Nettare till det mest koncentrerade Infinito.

2019 Nettare  Rosso di Valtellina DOC, 450-550 m. ö. h., 20 år gamla vinrankor, maceration 15 dagar, betongtank 

Frisk, aromatisk, intensivt fruktig, nästan förförisk doft med av inslag av körsbär och jordgubbar. Även smaken är intensivt fruktig med en finstämd, elegant syrastruktur i balans med silkiga Nebbiolo-tanniner, skogsbär och kryddiga toner av lakrits. En lättare Nebbiolo som fungerar som inkörsport till denna druvsorts fascinerande mångfald.

2017  Essenza Valtellina Superiore DOCG, 450-650 m. ö. h., maceration 30 dagar, 27 mån i franska 5000 liters ekfat (truncated cone vats), 2nd passage

Den intensiva doften har ton av röda bär, plommon och moreller med ett lätt kryddigt inslag. Den runda, fylliga, kryddiga smaken har inslag av mogen frukt; röda bär, fikon, lingonsylt med en liten ton av smörkola, allt i en underbar balans mellan de friska Valtellina-syrorna och -tanninerna.  Detta vin var en av april-provningens favoriter, lätt att tycka om med den franska fattonens rondör.

2018 Incanto Valtellina Superiore DOCG Sassella, 450-650 m. ö. h., maceration 30 dagar, 14 mån i 2500 liters slavonsk ek

Sassella på 100 hektar är ett de fem deldistrikten i Valtellina. 

Den mörkare färgen har större intensitet. Den fruktiga doften har inslag av plommon och kryddighet med toner av medicinalörter. Den fruktiga smaken har ton av moreller, torkade frukter och mineral allt i en underbart elegant balans som utmynnar i en gomsmekande, lång eftersmak.

2018 Flammante Valtellina Superiore DOCG Inferno, 450-500 m. ö. h., maceration 30 dagar, 14 mån i 2500 liters slavonsk ek. Inferno är ett deldistrikt.

Här har vi en mera diskret, dock elegant klassisk Nebbiolo-doft med ton av ‘Afternoon Tea’ – och rosenblad, mörka stenfrukter och kryddighet. Den torra klassiska smaken har perfekt struktur där fruktsyran och de lena tanninerna möts i en underbar balans.

2018 Infinito Sforzato di Valtellina DOCG, appassimento, druvorna får torka naturligt i två månader 550-700 m. ö. h., 50-70 år gamla vinrankor, maceration 20 dagar, 12 mån i franska och slavonska tonneaux

Färgen är mörk med hög viskositet. Den varma, intensiva kryddiga doften har inslag mörka bär, kanel, peppar, violer och torkade rosor. Den komplexa, koncentrerade smaken bärs upp av fin syrastruktur, tanninerna är silkeslena. Lång, rik eftersmak som gifter sig med parmesan och grönmögelost. Ett meditationsvin!

Dessa fem Nebbiolo-viner från Valtellina är till karaktären olika, men avspeglar ändå Cristina Scarpellinis filosofi som hennes önolog förverkligar: Varsam vinifiering i stora slavonska ekfat med respekt för Nebbiolo-druvan och dess terroir. Resultatet blir eleganta viner där färgernas och aromernas intensitet av skogsbär med en blommig ton samspelar med den eleganta syrastrukturen i fin balans med silkiga tanniner.

Det är inte så ofta man får prova Valtellina-viner så det var mycket givande att få prova de fem vinerna i april och nu igen på hösten tre av dem efter intervjun med Cristina.

Den årligen utkommande italienska vinguiden Gambero Rosso’s högsta utmärkelse är Tre Bicchieri, tre glas, och den fick bland andra Tenuta Scerscé 2019 Flammante från Inferno i den nya 2023 upplagan.

Photo credit http://tenutascersce.it och mina egna

http://viinikellari.com