Vinhuset Bettina Schumann, Kaiserstuhl – “Party stable footwear for the dance on the volcano

54 unga, hängivna vinodlare och vinmakare från Baden har förenat sig i Generation Pinot för att kunna utbyta idéer för att bättre kunna utveckla sina visioner. Målet är att marknadsföra Baden som ett innovativt och ansvarsmedvetet kvalitetsdistrikt. Man kan bli medlem i Generation Pinot till 39 års ålder och 30 % av medlemmarna är kvinnor. De är högutbildade med internationell arbetserfarenhet. “Pinot” är ett varumärke för de viktigaste druvsorterna (Pinot Noir, Pinot Blanc och Pinot Gris) i Baden men medlemmarna odlar även andra druvsorter.

Det var ett nöje att få träffa sju av dessa unga, entusiastiska vinmakare på Winemaker’s Dinner på restaurang Wolfshöhle i Freiburg i början av maj. Under middagen som bestod av sju rätter med utsökta viner fick man turvis sällskap av någon av dessa sju. Det var en mycket njutbar, intressant och informativ afton. Mest imponerad blev jag av Bettina Schumann, ursprungligen från Berlin, nu bosatt i Bahlingen i Kaiserstuhl.

Ytterligare ett exempel på hur drömmar kan bli verklighet! Hon växte upp i Berlin med en far som var en vinintresserad gourmet. Tillsammans med fadern besökte Bettina saluhallen i jakten på utsökta råvaror och viner därtill. Ganska tidigt fick Bettina lukta och smaka några droppar av vinerna. Under en resa i Italien fick den då 12-åriga Bettina smaka på en Vin Santo av årgång 1905 och blev helt begeistrad av de antika av dropparnas fräschör.

Tidiga, starka doft- och smakupplevelser lämnar spår. Det har jag själv upplevt när jag knappt 15 år gammal tillsammans med mina föräldrar tillbringade två oförglömliga veckor i Lübeck. Våra tyska värdar var generösa och det blev många fina restaurangbesök med utsökta tyska viner. Dåförtiden fick femtonåringar smaka lite vin.

I stället för damtidningar läste Bettina vintidskrifter. När hon var 16 år gammal träffade hon av en slump en vinhandlare som gav henne tillfälle att jobba på mässor och evenemang.

Efter skolan gav det sig naturligt att studera enologi vid Geisenheim med tilläggsdiplom vid det italienska partneruniversitet Udine.

2009 började Bettinas första anställning som vinmakare på vinhuset Zimmerlin. Sedan följde partnerskap på Weinhaus Rabe med garagevin av Burgunder-druvor från gamla vinstockar, projektet lyckades bra men Bettina ville starta eget och 2015 lanserade hon sin första årgång Weinhaus Bettina Schumann.

Hon hade alltid gärna röda skor och när hon grundade sitt vinhus Weinhaus Bettina Schumann 2015 blev en röd sko hennes varumärke. Utan röda skor lyckas ingenting, säger hon.  Druvorna köper hon med strikta kvalitetskrav av kontraktsodlare. 2016 var årsproduktionen cirka 60 000 flaskor. Hon använder sig av spontanjäsning i ekfat och väljer trä och fatstorlek individuellt från fall till fall. Paletten sträcker sig från barrique-vinifierad Spätburgunder (Pinot Noir) och Spätburgunder rosé till svagt rosa Pinot Gris och Pétillant Naturel, som jag fick prova på Badische Weinmesse, otroligt rent och fräscht med struktur.

Vinerna är balanserade med välintegrerad fatton som inte märks annat än som komplexitet. På etiketterna finns röda eller gyllene (premiumkvalitet) skor. De sprituella vinnamnen berättar om hennes berlinska ursprung.

Jag blev speciellt förtjust i 2017 Blauer Spätburgunder Rosé “Chaiselongue” ur magnumflaska (två dagars maceration, nya ekfat, ofiltrerad), så balanserat och komplext samt utsökt till saftig lammbog med grön sparris och polenta.

www.schumann-wein.com

Photo credit:  Kartan, www.germanwines.de

De tre sista fotona mina egna, resten från Weinhaus Bettina Schumann