Viinitalo Bettina Schumann, Kaiserstuhl – “Party stable footwear for the dance on the volcano”

Generation Pinot on 54 nuoren, viinille vihkiytyneen viininviljelijän ja viinintekijän yhdistys Badenissa. He haluavat yhdistää voimansa voidakseen paremmin kehittää ja toteuttaa visioitaan. Tavoitteena on markkinoida Badenia innovatiivisena ja vastuullisena laatualueena. Jäsenenä voi olla 39 ikävuoteen asti, 30 % jäsenistä on naisia. He ovat korkeasti koulutettuja ja heillä on kansainvälistä työkokemusta. “Pinot” on Badenin tärkeimpien rypälelajikkeiden (Pinot Noir, Pinot Blanc ja Pinot Gris) tavaramerkki mutta jäsenet viljelevät myös muita lajikkeita. 

Oli ilo tavata seitsemän nuorta, energistä Generation Pinot -jäsentä Winemaker’s illallisella ravintola Wolfshöhlessä Freiburgissa toukokuun alussa.  Kun illan kuluessa nautimme seitsemän ruokalajia erinomaisine viineineen vaihdoimme myös pöytäseuraa niin että saimme keskustella vuorotellen näiden seitsemän kanssa. Ilta oli täynnä informaatiota, keskustelua, erinomaista ruokaa ja viiniä. Suurimman vaikutuksen teki Bettina Schumann, alunperin Berliinistä, nykyään hän asuu Bahlingenissa Kaiserstuhlissa.

Bettina on hieno esimerkki unelmien toteutumisesta. Hän varttui Berliinissä. Isä oli viinitietoinen gourmet. Yhdessä he kävivät ruoka- ja viiniostoksilla. Varhain Bettina sai haistaa ja maistaa muutaman tipan. 12-vuotiaana hän sai maistaa Italiassa Vin Santoa vuodelta 1905.  Antiikkisten tippojen raikkaus oli unohtumaton elämys!

Varhaiset tuoksu- ja makuelämykset säilyvät kauniina muistoina. Sen olen itse kokenut kun sain 15-vuotiaana viettää vanhempieni kanssa kaksi viikkoa Lübeckissä. Vieraanvaraiset saksalaiset isäntämme halusivat tarjota parasta, erinomaista ruokaa ja viiniä. Silloin sai viisitoistavuotiaana maistaa muutaman tipan viiniä.

Naistenlehtien sijaan Bettina luki viinilehtiä. 16-vuotiaana hän tapasi sattumalta viinikauppiaan ja näin hänelle tarjoutui töitä messuilla ja tapahtumissa.

Lukion jälkeen oli luonnollista pyrkiä opiskelemaan enologiaa Geisenheimin yliopistoon. Sieltä ja sen lisäksi hänellä on diplomi on italialaisesta yliopistosta. Bettina aloitti kellarimestarina viinitalo Zimmerlinllä vuonna 2009. Sitten seurasi työjakso Weinhaus Rabella: Garage-viinejä vanhojen köynnösten Burgundi-lajikkeista. Projekti onnistui mutta Bettina halusi oman yrityksen. 2015 hän lanseerasi ensimmäisen oman vuosikertansa nimellä Weinhaus Bettina Schumann.

Bettina on aina pitänyt punaisista kengistä. Kun hän perusti oman viinitalonsa tuntui punainen kenkä luontevalta tavaramerkiltä. Hän jopa väittää ettei mikään onnistu ilman punaisia kenkiä.  Rypäleet ostetaan sopimusviljelijöiltä, jotka noudattavat tarkkoja laatuvaatimuksia. Vuonna 2016 vuosituotanto oli noin 60 000 pulloa. Spontaanikäyminen tapahtuu tammitynnyreissä. Puun ja tynnyrikoon Bettina valitsee yksilöllisesti. Portfoliosta löytyy muun muassa barrique-vinifioitua Spätburgunderia (Pinot Noir), Spätburgunder roseeta, hennosti vaaleanpunaista Pinot Gris’tä ja hieman kuplivaa pet nat, Pétillant Naturel-viiniä, mitä sain maistaa Badische Weinmesse- viinimessuilla, puhdasta ja raikasta sekä hieno rakenne.

Viineissä on hieno tasapaino, tammikypsytys on niin hyvin integroitu että se tuntuu vain moniulotteisuutena. Etiketeissä on punainen tai kultainen (premium laatu) kenkä. Viinien henkevät, vitsikkäät nimet kertovat Bettina Schumannin berliiniläisestä alkuperästä.

Ihastuin erityisesti roseeviiniin 2017 Blauer Spätburgunder Rosé “Chaiselongue”, magnumpullo (maseraatio 2 vrk, uudet tammitynnyrit, suodattamaton), todella tasapainoista ja moniulotteista ja sopi erinomaisesti kun lautasella oli mehevää karitsan lapaa, vihreää parsaa ja polentaa.

www.schumann-wein.com

Photo credit:  Kartta, www.germanwines.de

Kolme viimeistä omat, muut  Weinhaus Bettina Schumann