Vin som julklapp eller till julbordets fröjder – ett urval av monopolets nyheter

På julens släktmiddagar finns det stor spridning när det gäller vintycke och -smak. Dessutom så passar kanske inte värdens och värdinnans favoritvin till kålrotslåda och sillsallad. Då är det kanske bättre att paketera favoriterna och njuta av dem till en lämpligare maträtt efter julhelgen.

En given novembernyhet är ju Beaujolais Nouveau. 2018 är en strålande årgång och i kombination med en mycket bra producent Albert Bichot blir detta klart njutbart nouveau-vin, med friska, lätta bärtoner av vildhallon och blåbär samt aningen kryddighet i avslutningen. Varför inte prova till skinkan? Alko 439057  9,89

Mera struktur och koncentration av samman druvsort, Gamay, bjuder  2017 Château de Durette Juliénas Colline les Mouilles, ett medelfylligt vin med inslag av hallon och mogna lingon med lätt kryddighet samt fin balans mellan syrorna och de lätta tanninerna.  Utsökt till skinkan! Alkos specialsortiment 432567 16,64

Jag blir alltid glad när jag får smaka på en god Juliénas. Det påminner om min ungdom när jag delade en av pappas flaskor med mamma. Jag undrade vad Juliénas betydde och lånade alla vinböcker på alla språk som jag kunde på Åbo stadsbibliotek och den vägen fortsatte det. Juliénas anses vara en av de bättre av de tio individuella cru i Beaujolais, kryddigt med ryggrad.

För mig är en jul utan Nebbiolo ingen jul men då menar jag inte Barolo eller Barbaresco som får bli julklapp som avnjuts efter jul, utan Langhe Nebbiolo som är lättare och mera gastronomiskt gångbart.

2017 Bel Colle Langhe Nebbiolo Producentens Barolo- och Barbaresco-viner är eftertraktade. Det var intressant att få prova denna ’baby Barolo’. Det som alltid fascinerar mig med Nebbiolo är den unika kombinationen av extrakt, tannin och syra. Doften är alltid sammansatt med inslag av mogna körsbär, plommon, violer och med mognad svamp- och skogsdofter. Smaken är torr och stram med rik fruktighet och då känns strävheten enbart som gomsmekande.  Ännu inte svamp- och skogsdofter men allt det andra finner man i denna unga eleganta Langhe Nebbiolo som säkert passar utmärkt till jultidens mörkare kötträtter och parmesan.  Alkos ordinarie sortiment 447687  16,99

Vår klassiska julmat, t. ex. sillsallad, rotsaks- och potatislådorna, som innehåller sötma krockar lätt med snustorra röda viner. Då är det bättre att välja ett vin med generöst mogen fruktighet med lite restsötma, alltså att möta sötma med sötma. Sötma i maträtten reducerar upplevelsen av sötma och fruktighet i vinet. Jag lät några vänner prova 2014 Portada Reserva Red från DFJ Vinhos, Portugal och de höll med mig att vinets fruktighet och restsötma mötte fint sötman i maten och passade utmärkt till ostar. Touriga Nacional, Shiraz och Alicante Bouschet med 3 månader i franska ekfat ger ett fylligt, mjukt fruktigt vin med inslag av mörka bär, fikon, kryddighet, medelfylliga tanniner och sötma i harmoni. Det är viktigt att servera vinet vid 15-18 grader.

DFJ Vinhos är känt för att producera prisvärda, prisbelönta viner. Jag träffade grundaren och enologen José Neiva Correia i Stockholm hösten 1999 när jag jobbade hos den dåvarande svenska importören. Vi presenterade hans viner tillsammans på Operaterrassen. Han lärde mig det svåra uttalet av druvsorten Jaen.
Detta prisvärda vin tillhör Alkos beställningssortiment, finns i en butik i Helsingfors, 903942, 10,29.

En klassisk julklapp är en god flaska Bordeaux. Mitt tips är en mogen Cru Bourgeois, 1994 Château Monbrison som har allt det klassiska man förväntar sig: Mogna svarta vinbär, choklad, ceder, läder, fikon, allt detta i ett elegant, väl balanserat paket. Alkos ordinarie sortiment 418417, 46,95.

En annan mogen pärla är 1999 Barbaresco Riserva av Roberto Sarotto som Alko fått ett parti av. 1999 är en i raden av perfekta årgångar i Piemonte. Producentens nu 88-årige far lade undan några fat som sedan glömdes bort och tappades på flaska senare. Fantastiskt att få njuta av mognad och inte bara ana potential. 420997, 45,00.


Riesling-viner är gastronomiskt mycket användbara. De passar speciellt bra till laxrätter som ju finns på de flesta julbord. De viner som beskrivs som halvtorra och till och med halvsöta bildar perfekt balans till rätter som innehåller sötma.

Trots att Riesling odlas över hela världen behåller den sin identitet oavsett var den växer. I Alkos sortiment finns bland andra 2015 Ribbonwood Riesling från Marlborough, Nya Zeeland och 2017 Jim Barry Single Vineyard McKay’s Riesling  från Clare Valley, Australien men jag föredrar klassiker som 2015 Schloss Vollrads Schlossberg Riesling Grosses Gewächs från Rheingau eller 2016 Nik Weis St Urbans-Hof Riesling Laurentiuslay GG från Mosel. Nik Weis har även ett förmånligare vin för 13,99 i Alko, 2017 Nik Weis Selection Urban Riesling.

God och njutningsfull Jul!