Pinot Noir Paradis – Baden och Pfalz

Sommaren 1991 deltog jag i en vinvandringsresa i norra Baden, Bereich Ortenau, arrangerad av Munskänkarna i Sverige. Det var en minnesvärd resa i ett underbart vackert böljande lapptäckslandskap av vingårdar i olika gröna schatteringar.

Det var intressant med ett återbesök nu 27 år senare när jag hade förmånen att delta i en resa till södra Baden och södra Pfalz för journalister och bloggare arrangerad av Deutsches Weininstitut.

Jag var speciellt nyfiken på vad de bästa producenterna i distrikten Baden och Pfalz hade åstadkommit med druvsorten Spätburgunder.

Jag såg fram emot besöket hos Weingut Huber, VDP, i Malterdingen i Bereich Breisgau i Baden. Bernhard Huber, som tyvärr gick bort 2014, anses vara de moderna tyska Pinot Noir -vinernas gudfader.

Cistercienmunkar som kom från Bourgogne för drygt 700 år sedan började odla Pinot Noir på Schwarzwalds sluttningar i Malterdingen. På medeltiden kallades Spätburgunder här Malterdinger. Den järnhaltiga musselkalken, som liknar den i Côte de Nuits, är den bästa jordmånen för druvsorten Pinot Noir.

1987 tog Bernhard Huber över ansvaret av familjens vinodlingar efter sin far som hade sålt druvorna till ett lokalt kooperativ. Under åren köpte han mera vingårdsmark, idag alltsammans 28 hektar, varav 65 % Spätburgunder. Jordmånen i de branta vingårdslägena domineras av förvittrad musselkalk som lagrar värme och fukt. Förebilden för vinifikationen var Bourgogne där Bernhard Huber köpte kloner i Puligny som han lade till de tyska klonerna som hans far hade planterat. Han begränsade uttaget hektoliter per hektar för att uppnå koncentration och började vinifiera vingårdslägen separat med burgundisk barrique management. Nu är det sonen Julian som med sin mor Barbara fortsätter och gör det med bravur.

Man gör även utsökt Pinot Blanc, Pinot Gris och Chardonnay men här skriver jag om Spätburgunder som jag blev mycket imponerad av.  Den 5 maj 2018 provade vi bland andra dessa viner:

2015 Malterdinger Spätburgunder Ortswein, jordmånen kalksten och löss, rankorna 12-20 år, green harvest, 50 hl/ha, vinifiering i ståltank, 16 månaders lagring i gamla ekfat

2015 Malterdinger Spätburgunder ‘Alte Reben’ VDP Ortswein Druvorna kommer från olika vingårdslägen där rankorna är 20-45 år, 38 hl/ha, skördeuttaget blir automatiskt mindre, även druvorna blir mindre vilket ger proportionellt mera skal och därmed mera färg till vinet, 60 % ny ek och 40 % gamla fat

2015 Malterdinger Bienenberg Spätburgunder Grosses Gewächs

Jordmånen är gul kalksten, alltså musselkalk, 30 hl /ha, 100 % ny ek i 12 månader och 6 månader gamla fat

2010 Sommerhalde Spätburgunder ‘R’ Grosses Gewächs    Vingården ligger på 300 m ö h och är svalare, jordmånen är röd kalksten, 30 hl/ha.

Dessa Spätburgunder-viner var förföriskt eleganta med sin mogna sammetslena fruktighet, friska syrlighet och lätt kryddiga tanniner i en underbar balans.

Med stigande klass har vinerna förstås större djup, koncentration och längre eftersmak. Bienenberg var min favorit, absolut det bästa tyska Pinot Noir -vinet jag avnjutit med sin kvardröjande gomsmekande mineralitet.

Weingut Huber har ansetts vara en av de bästa tyska vinproducenterna under de senaste 20 åren. Huset har rankats med 5/5 av vinguiden Gault & Millau i många år. Till min glädje märkte jag att 2018 års vinguide har rankat ytterligare två producenter, Weingut Dr. Heger och  Weingut Knipser, som vi besökte, med 5/5.

 

Weingut Dr. Heger VDP, 28 ha  Weinhaus Heger 60 ha              Doktor syftar på Dr. Max Heger som var läkare i Ihringen i Bereich Kaiserstuhl. På fritiden var han amatörvinodlare. Av sina patienter som huvudsakligen var lokala vinbönder fick han goda råd. Under åren utvecklades denna hobby till en verklig passion och Max Heger lyckades köpa topplägen som Achkarrerer Schlossberg och Ihringer Winklerberg som blev grunden till Weingut Dr. Heger 1935. Baden är Tysklands varmaste vindistrikt och på Kaiserstuhls vulkaniska sluttningar får Winklerberg och Schlossberg mest soltimmar.

1949 tog sonen Wolfgang, Mimus, över. Han utökade ägorna och höjde kvalitetskraven ytterligare. 1981 tog hans son Joachim över en del av ansvaret som källarmästare och tillsammans med sin fru Silvia grundade de 1986 Weinhaus Heger och 1992 tog han över chefsskapet även över Weingut Dr. Heger. Joachim Heger är ordförande för VDP Baden sedan 2009.

Vår provningsledare var källarmästaren Markus Mleinek när vi provade de två vinhusens viner ute på godsets terrass i strålande solsken i Ihringen den 5 maj 2018:

2015  Spätburgunder Merdinger Bühl  Weinhaus Heger                Detta vin känns som sammet i glaset, med mogen frukt, fina syror och elegant kryddighet i harmoni. Otroligt välgjord, balanserad entry level Spätburgunder.

2014 MIMUS Spätburgunder VDP. Erste Lage   Dr. Heger Ihringer Winklerberg  45 % ny ek, därefter 14 månader gammal ek, ofiltrerad

2012 Spätburgunder VDP. Grosse Lage   Dr. Heger Ihringer Vorderer Winklerberg   Ett varmt år, skörd i augusti, 35 hl/ha, ny fransk ek, ofiltrerad

De två senaste är stora upplevelser, jordmånen är kalkhaltig förvittrad vulkanisk jordart på 190-295 m ö h och det sistnämnda är det varmaste tyska vingårdsläget. Resultatet blir täthet, komplex fruktighet av röda bär, nyansrikedom och kryddig elegans, syror och tanniner i en underbar balans, med kvardröjande mineralitet.

Spätburgunder som bäst när man kombinerar Baden-terroir med burgundiska kloner och dito vinifiering! Fattonen dominerar inte, den kryddar den mogna fruktigheten.

 

Söndagen den 6 maj lämnade vi det underbara Baden efter ett besök på Badische Weinmesse i Offenburg. Efter en och en halv timmes minibussresa på vindlande vägar i det underbart vackra vinodlingslandskapet kom vi till Schweigen, som ligger vid franska gränsen, i Pfalz. Där hade vi vinprovning ute i trädgården hos Weingut Jülg. Johannes Jülg mötte oss med sin tvåårige son i famnen. Solen sken och värmde lagom när vi satt ute denna sena söndagseftermiddag i trädgården som också fungerar som restaurang. Vi satt avskilt men de andra restauranggästerna bidrog till den gemytliga stämningen.

Weingut Jülg har 20 hektar, varav 10 ha i Frankrike och 10 ha i Tyskland. Här har ju krigen under århundraden ändrat gränsdragningen. Man gör tyskt vin av druvor som odlats i Frankrike. Detta tack vare den goda kontakten mellan Helmut Kohl och Francois Mitterrand som bland annat utmynnade i detta avtal. Johannes Jülg praktiserade bland andra i Bourgogne och hos Stodden i Ahr innan han återvände till familjegodset år 2010, vilket blev hans första årgång. Han vill att Spätburgunder från deras kalkstensjordmån ska vara ‘precise, fine, subtle and vibrant with inner density and texture made firm and taut by acidity, the use of oak takes Fingerspitzengefühl’.

Vi provade 11 viner, Crémant Blanc de Noir, vita viner och röda viner av Spätburgunder som jag kommenterar här.

2015 Spätburgunder, entry level, 5-20 år  gamla rankor, 18 mån i stora ekfat;  klar färg, frisk, ren frukt, elegant lineär syrlighet.

2016 Spätburgunder Kalkmergel, Terroir Wein, Friska, kryddiga viner med mineralitet av sent skördade och noggrant utvalda druvor ur kalkstensjordmån, välintegrerad fatton av medium rostning. Komplext med längd!

2016 Spätburgunder Sonnenberg, Lagenwein, kommer från de bästa lägena, vild jäst, green harvest, spontan jäsning; elegant Spätburgunder ur kalkstensjordmån. Komplext med mera struktur och längd.

Jag undrade vem som sköter om restaurangrörelsen och fick veta att det är mor och farmor som är 82 år. Johannes Jülg började beskriva rätter som finns på menyn och jag sade att det börjar vattnas i munnen. Han undrade om vi ville ha Saumagen. Det ville vi ha! Det var absolut det godaste Saumagen jag ätit, god mat som bäst, du känner inte igen de enskilda ingredienserna med du känner att det är så gott! Farmor kom ut till oss och vi tackade henne så mycket. Det var fint att få träffa fyra generationer av familjen Jülg.

 

Så var det dags att åka till vårt hotell Alte Rebschule i Rhodt och där på Gasthaus Sesel fick vi prova viner av Weingut Knipser i samband med middagen. Stephan Knipser hade kommit med sina utsökta viner från Laumersheim i norra Pfalz.

Weingut Knipser, VDP sedan 1993, 75 ha                                       

Familjen Knipser, som härstammar från Sydtirolen, har bott i Laumersheim sedan 1878. Man har alltid varit innovativ och man började redan 1948 med flasktappning och marknadsföring  av sina viner till privatkunder och restauranger. De nuvarande ägarna med Stephan Knipser i spetsen räknas som barrique-pionjärer. De började redan i mitten av 1980-talet med ekfatsvinifiering och därmed är de områdets specialister i Tyskland. Deras toppviner kommer till försäljning först efter några års flasklagring.

Alltså fick vi prova lite mognare viner under ledning av Stephan Knipser:

2013 Spätburgunder VDP. Grosse Lage Mandelpfad                 

Elegant, varmt kryddigt, komplext, mogen fruktighet, fina syror och  fasta tanniner i balans. Längd!

2013 Spätburgunder VDP. Grosse Lage Kirschgarten                   

Saftig, fyllig fruktighet i en komplex, välstrukturerad, balanserad          helhet med liten rostad ton och längd.

2012 Spätburgunder VDP. Grosse Lage Burgweg                                 

Här har vi mörkare elegans, fruktighet av körsbär, sammetslena  tanniner samt kvardröjande mineralitet.

Vi provade även andra viner av Knipser men jag vill lyfta fram dessa tre som är av absolut världsklass.

2012 och 2013 var utmärkta årgångar. Dessa viner ur topplägen med  kalkstensjordmån under lager av löss får unik struktur med mineralitet.

“A 50-pound bottle of German Spätburgunder generally delivers much more bang for your buck than premier cru red burgundy.”(Financial Times, UK, John Stimpfig)

Resan var full av upplevelser och nya insikter,  mera på Instagram  @lizainwinewonderland

www.weingut-huber.com       www.heger-weine.de

www.weingut-juelg.de            www.weingut-knipser.de

www.vdp.de/en/home            www.vdp-weinberg-online.de

Photo credit: Featured image, Spätburgunder, www.germanwines.de

 

.

 

2 thoughts on “Pinot Noir Paradis – Baden och Pfalz”

    1. Thank you, Erna, for taking interest in my writing! I live in Finland, a bilingual country, ‘Baden och Pfalz’ is in Swedish and ‘Baden ja Pfalz’ in Finnish. I write in both languages.

Comments are closed.