Pinot Noir Paratiisi – Baden ja Pfalz

Kesällä 1991 osallistuin Ruotsin Munskänkarnan järjestämälle viinivaellusmatkalle Badenin Bereich Ortenaussa.  Se oli ikimuistoinen matka kauniisti aaltoilevassa eri vihreiden sävyistä koostuvassa viinitarhojen tilkkutäkkimaisemassa.

27 vuotta myöhemmin oli ilo palata kun pääsin toukokuun alussa Deutsches Weininstitutin journalisteille ja bloggaajille järjestämälle matkalle Badeniin ja Pfalziin. Minua kiinnosti erityisesti parhaitten tuottajien Pinot Noir (Spätburgunder) -viinit.

Odotin innolla tastingiä Weingut Huberilla, VDP, Malterdingenissä Bereich Breisgaussa Badenissa. Bernhard Huberia, joka valitettavasti kuoli 2014, pidetään modernien saksalaisten Pinot Noir -viinien kummisetänä.

Burgundista tuli sisterssiläismunkkeja noin 700 vuotta sitten Malterdingeniin. He alkoivat viljellä Pinot Noiria Schwarzwaldin rinteillä. Keskiajalla Spätburgunder kulki nimellä Malterdinger. Maaperä on rautapitoista kalkkikiveä. Se muistuttaa Côte de Nuits’n maaperää ja on parasta Pinot Noir -lajikkeelle.

Vuonna 1987 Bernhard Huber otti vastuun perheen viininviljelyksistä isältään joka oli myynyt rypäleet paikalliselle osuuskunnalle. Vuosien kuluessa hän osti lisää viinitarhoja, tänään kaikkiaan 28 hehtaaria, mistä 65 % Spätburgunderia. Maaperä jyrkillä palstoilla on enimmäkseen rapautunutta kalkkikiveä, mikä varaa lämpöä ja kosteutta. Viininvalmistuksen esikuva on Burgundissa. Bernhard Huber osti klooneja Puligny’stä mitkä hän lisäsi isänsä istuttamiin saksalaisiin klooneihin. än myös rajoitti satomääriä tavoitteena konsentraatio ja valmisti viinit palstoittain erikseen ja viimeistelynä burgundilainen barrique management. Poika Julian yhdessä äitinsä Barbaran kanssa jatkaa työtä ja tekee sen loistavasti.

Talon Pinot Blanc, Pinot Gris ja Chardonnay on erinomaista mutta tässä fokus on Spätburgunderissa mistä suuresti imponoiduin,  5. toukokuuta 2018:

2015 Malterdinger Spätburgunder Ortswein, maaperä kalkkikiveä ja lössimaata, köynnökset 12-20 vuotta, green harvest, 50 hl/ha, vinifinikaatio terästankissa, 16 kk vanhassa tammessa

2015 Malterdinger Spätburgunder ‘Alte Reben’ VDP Ortswein Rypäleet eri tarhoilta, köynnökset 20-45 vuotta, 38 hl/ha, automaattisesti pienempi satomäärä, rypäleissä suhteessa enemmän kuorta ja siten viini saa enemmän väriä, 60 % uutta tammea ja 40 % vanhaa

2015 Malterdinger Bienenberg Spätburgunder Grosses Gewächs

Maaperä keltaista kalkkikiveä, 30 hl /ha, 12 kk 100 % uutta tammea ja 6 kk vanhaa

2010 Sommerhalde Spätburgunder ‘R’ Grosses Gewächs            

Tarha sijaitsee 300 metrin korkeudessa ja on viileämpi, maaperä          punaista kalkkikiveä, 30 hl/ha.

Nämä Spätburgunder-viinit olivat viettelevän elegantteja, sametinpehmeää hedelmää, raikasta hapokkuutta ja kevyen mausteisia tanniineja hienossa tasapainossa. GG-viineissä luonnollisesti enemmän syvyyttä, konsentraatiota ja pidempää jälkimakua. Bienenberg, suuta hyväilevine mineraaleineen oli ehdoton suosikkini, yksi parhaista saksalaisista Pinot Noir -viineistä mitä koskaan olen nauttinut.

Weingut Huberia on pidetty yhtenä Saksan parhaista viinintuottajista viimeisen 20 vuoden aikana. Talo on rankatttu 5/5 Gault & Millau viinioppaassa jo pitkään. Ilokseni huomasin että 2018 viiniopas on rankannut myös kaksi tuottajaa, Weingut Dr. Heger ja Weingut Knipser, joilla vierailimme, 5/5.

 

Weingut Dr. Heger VDP, 28 ha  Weinhaus Heger 60 ha                         

Dr. Max Heger oli lääkäri Ihringenissä Bereich Kaiserstuhlissa. Vapaa-aikanaan hän oli amatööriviininviljelijä. Hän sai potilailtaan, jotka pääasiallisesti olivat paikallisia viininviljelijöitä, hyviä neuvoja. Vuosien kuluessa harrastuksesta kehittyi todellinen intohimo. Max Hegerin onnistui ostaa huipputarhoja kuten  Achkarrerer Schlossberg ja Ihringer Winklerberg joista tuli Weingut Dr. Hegerin perusta.  Baden on Saksan lämpimin viinialue ja Kaiserstuhlin vulkaanisilla rinteillä Winklerberg ja Schlossberg saavat eniten aurinkoa.

Seuraavan sukupolven edustaja Wolfgang, Mimus, siirtyi johtoon 1949. Hän osti lisää tarhoja ja nosti laatuvaatimuksia edelleen. Hänen poikansa Joachim otti osan vastuusta kellarimestarina 1981 ja 1986 hän ja hänen vaimonsa Silvia perustivat Weinhaus Hegerin. 1992 tuli Joachim Hegerista myös Weingut Dr. Hegerin johtaja. Hän on ollut VDP Badenin puheenjohtaja vuodesta 2009.

Lauantaina 5. toukokuuta maistelimme talon viinejä kellarimestari Markus Mleinekin asiantuntevalla opastuksella lämpimässä auringonpaisteessa talon pihaterassilla.

2015  Spätburgunder Merdinger Bühl  Weinhaus Heger                 

Kuin samettia lasissa, kypsää hedelmää, upeat hapot ja elegantti  mausteisuus tasapainossa. Todella hyvin tehty, entry level  Spätburgunder.

2014 MIMUS Spätburgunder VDP. Erste Lage   Dr. Heger Ihringer Winklerberg    45 % uutta tammea, 14 kk vanhaa tammea, suodattamaton

2012 Spätburgunder VDP. Grosse Lage      Dr. Heger Ihringer Vorderer Winklerberg  Lämmin vuosi, sadonkorjuu elokuussa, 35 hl/ha, uutta ranskalaista tammea, suodattamaton

Kaksi jälkimmäistä olivat todellisia elämyksiä, kalkkipitoista rapautunutta vulkaanista maaperää 190-295 metrin korkeudessa, jälkimmäinen on Saksan lämpimin viinitarha. Viinit ovat tiheitä, moniulotteisia, hedelmäisiä ja niissä on mausteista eleganssia, hapot ja  tanniinit hurmaavassa tasapainossa ja lisäksi viipyilevää mineraalisuutta.   Spätburgunderia parhaimmillaan kun yhdistää Baden-terroirin Burgundin klooneihin ja vinifikaatioon! Tammi ei dominoi vaan  ainoastaan maustaa kypsää hedelmäisyyttä.

 

Sunnuntaina 6. toukokuuta lähdimme ihanasta Badenista käytyämme viinimessuilla Offenburgissa. Puolentoista tunnin minibussimatka kiemurtelevillä teillä ihmeellisen kauniissa viininviljelysmaisemassa vei meidät Ranskan rajalle Schweigeniin Pfazissa. Siellä meitä odotti tasting Weingut Jülgin puutarhassa. Johannes Jülg tervehti meitä sylissään 2-vuotias poikansa.      Aurinko lämmitti kun istuimme puutarhassa joka toimii ravintolana. Muut vieraat lisäsivät viihtyisyyttä vaikka istuimme erillään.

Weingut Jülg, 20 hehtaaria, 10 ha Ranskassa ja 10 ha Saksassa. Täällä ovat sodat muuttaneet maiden välistä rajaa. Nyt viinitiloilla Pfalzissa tehdään  saksalaista viiniä Ranskassa viljellyistä rypäleistä. Tämän sopimuksen mahdollisti Helmut Kohlin ja Francois Mitterrandin hyvät suhteet. Johannes Jülg oli työharjoittelussa muun muassa Burgundissa ja Stoddenilla Ahrissa ennen palaamistaan perheen viinitilalle vuonna 2010. 2010 oli myös hänen ensimmäinen vuosikertansa. Hän haluaa että Spätburgunder Jülgin kalkkikivimaaperästä on ‘precise, fine, subtle and vibrant with inner density and texture made firm and taut by acidity, the use of oak takes Fingerspitzengefühl’.

Maistelimme 11 viiniä, Crémant Blanc de Noir, valkoista ja punaista.

2015 Spätburgunder, entry level, 5-20 vuotta vanhat köynnökset, 18 kk isoissa tammitynnyreissä; raikasta, puhdasta hedelmää, hapokkuus elegantin lineääristä.

2016 Spätburgunder Kalkmergel, Terroir Wein. Viineissä raikasta mausteisuutta ja kypsää hedelmää. Rypäleet on korjattu myöhään hyvin valikoiden, kalkkikiven tuoma mineraalisuus ja kevyt hyvin integroitu tammi antavat viinille kerroksellisuutta ja pitkää jälkimakua.

2016 Spätburgunder Sonnenberg, Lagenwein, tulee parhailta palstoilta, villihiiva, green harvest, spontaani käyminen; huippuelegantti Spätburgunder kalkkikivimaaperästä. Moniulotteista, vielä enemmän rakennetta ja pituutta. Nyt jo nautinnollista mutta haluaisin maistaa uudelleen muutaman vuoden päästä.

Kysyin kuka hoitaa ravintolatoimintaa ja saimme tietää että äiti ja isoäiti yhdessä. 82-vuotias isoäiti kokkaa ja äiti tarjoilee. Johannes Jülg alkoi kuvailla ruokalistaa, sanoin että nyt tulee vesi kielelle. Hän kysyi maistuisiko Saumagen. Se oli ehdottomasti parasta koskaan maistamaani, ei niinkään tunne yksittäisiä ainesosia vaan sen että maistuu todella hyvältä! Saimme tilaisuuden kiittää kun isoäiti tuli ulos puutarhaan tapaamaan meitä. Oli hienoa tavata Jülgin perheen neljä sukupolvea.

 

Matka jatkui seuraavaan hotelliin, Alte Rebschule, Rhodt unter Rietburg. Siellä Gasthaus Seselissä saimme tutustua Weingut Knipserin viineihin. Stephan Knipser erinomaisine viineineen oli tullut  Laumersheimista pohjois-Pfalzista.

Weingut Knipser, VDP vuodesta 1993, 75 ha                             

Knipserin suku on alunperin kotoisin Etelä-Tirolista ja juuret Laumersheimissa ovat vuodesta 1878. Innovatiivisuus on kuulunut kuvaan ja jo vuonna 1948 aloitettiin omien viinien pullotus ja niiden markkinointi ja myynti yksityisasiakkaille ja ravintoloihin. Nykyisiä omistajia, Stephan Knipser kärjessä, pidetään barrique-pioneereina. Tammen käyttö alkoi jo 1980-luvun puolivälissä ja näin heistä tuli alan spesialisteja Saksassa. Talon huippuviinit tulevat myyntiin vasta muutaman vuoden pullokypsytyksen jälkeen. Saimme nauttia vähän kypsempiä viinejä Stephan Knipserin johdolla:

2013 Spätburgunder VDP. Grosse Lage Mandelpfad               Elegantti, lämpimän mausteinen, moniulotteinen, kypsää  hedelmäisyyttä, hyvät hapot ja kiinteät tanniinit tasapainossa.  Pituutta!

2013 Spätburgunder VDP. Grosse Lage Kirschgarten            Mehevää, täyteläistä hedmäisyyttä moniulotteisessa, hyvän rakenteen omaavassa tasapainoisessa paketissa, paahteisuutta ja pituutta.

2012 Spätburgunder VDP. Grosse Lage Burgweg              Tummempaa eleganssia, kirsikkaista hedelmäisyyttä,          sametinpehmeitä tanniineja ja viipyilevää mineraalisuutta.

Maistelimme myös Knipserin muita viinejä mutta suurimman vaikutuksen tekivät nuo kolme, jotka ovat aivan maailman huippuluokkaa. Vuosikerrat 2012 ja 2013 ovat erinomaisia. Näissä huipputarhojen viineissä aistii ainutlaatuisen rakenteen ja maaperän mineraalisuuden.  

 

“A 50-pound bottle of German Spätburgunder generally delivers much more bang for your buck than premier cru red burgundy. “(Financial Times, UK, John Stimpfig)

Matkaan sisältyi paljon elämyksiä ja uusia oivalluksia, enemmän niistä Instagram @lizainwinewonderland

www.weingut-huber.com    www.heger-weine.de

www.weingut-juelg.de          www.weingut-knipser.de

www.vdp.de/en/home           www.vdp-weinberg-online.de

Photo credit: Featured image, Spätburgunder, www.germanwines.de

 

One thought on “Pinot Noir Paratiisi – Baden ja Pfalz”

Comments are closed.