Pieropan, Soave Classico DOC – tradition och innovation

Vinvärlden kan räkna upp många läkare vars passionerade vinintresse ledde till ett allt mer professionellt intresse, inköp av egen vingårdsmark och egen vinproduktion. 

Vinhuset Pieropans historia började med dottore Leonildo Pieropans gentlemannahobby. Han är de nuvarande ägarbrödernas farfars far. Familjehistorien berättar om en kirurg som var rädd för blod och därför sadlade om till vinodlare av vitt vin.

Sedan 1880 har fyra generationer Pieropan bidragit till familjeföretagets framgångssaga. Leonildos första vingård utgör en del av vingården Calvarino i Soave Classico i Veneto

 Leonildos sonson och namne började arbeta 1967 med sin far efter examen vid jordbruksskolan i Conegliano. 1972 tog han över efter sin far och uppmuntrad av sin fru Teresita skaffade han mer och mer vingårdsmark i de bästa Soave Classico -lägena. Han experimenterade med nya teknologiska innovationer. Hans tanke var att ge vinerna en identitet av druvsorten, jordmånen, mikroklimatet och hantverket. Så småningom föddes två legendariska single vineyard -viner: Calvarino år 1971 och La Rocca 1978. Så småningom fick vinerna renommé även utanför Veneto.

 Moderna innovationer har lagts till samlad, välbeprövad tradition. Det finns en ny källare mitt i de historiska vingårdarna. Källaren som har byggts av lokala material sammansmälter fint med omgivningen. Släkten Pieropan har sekelgamla anor i området. Familjeresidenset Palazzo Pullici från 1400-talet har varit familjen Pieropans hem i 250 år.

 Idag äger man drygt 40 hektar ekologiskt odlade vingårdar på Soave Classicos bästa, terrasserade sluttningar. Vinrankorna är gamla med djupa rötter.

 Leonildo, som kallades Nino, gick tyvärr bort oväntat och alldeles för tidigt år 2018 efter 50 skördar. Han var en internationellt känd och erkänd ambassadör för italienskt vin och i synnerhet för högkvalitativt Soave Classico. Leonildos hustru Teresita och den fjärde generationen, sönerna Andrea och Dario, fortsätter arbetet.

Pieropan Soave Classico DOC, 85% Garganega och 15% Trebbiano di Soave har sedan länge tillhört mina favoriter. Ett exemplariskt välgjort, balanserat vitt vin med karaktär som passar till det mesta. Ett relativt fylligt, fräscht vitt vin med många användningsmöjligheter. Druvorna kommer från familjens vingårdar på sluttningarna i Soave Classico.

Vinifiering: Jäsningen sker vid 14-18 grader i glasfodrade, tulpanformade cementtankar. Tiden som vinet ligger på sin fällning i tanken beror på årgången. Vinet tappas på flaska följande år på våren. 

 

 

Soave Classico DOC 2022 Den diskreta doften påminner om mandelblom och marsipan. Den friska, relativt fylliga smaken av koncentrerad fruktighet med fina syror stannar länge. Som sagt perfekt till det mesta, soppor, grönsaksrätter som sparris, skaldjur och rätter på sötvattenfisk, även som aperitif till canapéer. Servera vid 12 grader.

 På vinevenemanget Grand Vin i oktober 2023 i Helsingfors hade jag även möjlighet att prova producentens två andra, single vineyard -viner Calvarino 2020 och La Rocca 2021.

Detta gav mersmak som ledde till en vinprovning av dessa tre viner mellan jul och nyår. Vi var mätta på julmaten och ville ha omväxling. Då passade det utmärkt med karaktärsfulla vita viner till matiga sallader.

Vinet Calvarino, som föddes 1971, är det första italienska vita vinet från ett enskilt vingårdsläge och anses vara ett av Italiens mest berömda och långlivade vita viner. Vingården Calvarino som ligger i hjärtat av Soave Classico representerar det ursprungliga familjegodsets kärna. Namnet som betyder Lilla Golgata talar om den svårarbetade jordmånen.

 

Calvarino Soave Classico DOC 2021, Garganega 70% och Trebbiano di Soave 30%, den klassiska jordmånen för Soave är vulkanisk basalt, 200-300 m.ö.h. Vinifiering: Efter jäsningen ligger vinet på sin fällning i 12-15 månader i glasfodrade, tulpanformade cementbehållare. Den långa sur lie -tiden berikar såväl smak som textur. 

 Den halmgula färgen har gröna reflexer. Den friska, diskret fruktiga, eleganta doften har inslag av citrus och gula plommon. Det finns en fin balans mellan frukt och syror i den eleganta, sammansatta smaken med fin mineralitet och längd som väcker aptiten för skaldjursrätter.

Ceasarsallad med scampi var perfekt!

 

I oktober på Grand Vin provade jag årgången 2020 som redan uppvisade mer typicitet och komplexitet. Dylika kvalitetsviner blir bättre och bättre med åren.

La Roccas jordmån på Monte Rocchetta är kalkhaltig lera av marint ursprung. Vingården har ett speciellt mikroklimat som ger vinet en unik karaktär. Druvorna, 100% Garganega, skördas avsiktligen sent, ofta i slutet av oktober. 

Denna unika karaktär krävde en annan vinifiering, ansåg Leonildo Pieropan. Vinet lagras på både 2000 liters och 500 liters ekfat (tonneaux). På 1970-talet var detta revolutionerande. Det tog några år innan italienska sommelierföreningen och vinguiden Gambero Rosso upptäckte vinets storhet som idag är odiskutabel.

 La Rocca Soave Classico DOC 2021 100% Garganega Vinifiering: Vinet jäser i ekfat efter en kort maceration, sedan lagras vinet i cirka 15 månader på sin fällning i tonneaux vilket ger komplexitet

 Färgen är gyllengul. Redan doften avslöjar La Roccas unika karaktär av intensiv, mogen, exotisk fruktighet med nötig ton. Smaken är fyllig, exotiskt fruktig, komplex och aningen kryddig och med fina syror som redan nu är välintegrerade med fatbehandlingen, mycket lång, gomsmekande eftersmak. Årgången 2021 är förstås väldigt ung för ett så stort vin.

La Rocca passade utmärkt till fasanbröst med ugnsbakade rödbetor och chevre på salladsbädd.

Perfekt även till exempel till Karl Johans risotto och smakrika laxrätter.

 

Italienska vita viner är ju fina matviner som passar till det mesta. Tyvärr finns det alltför mycket Soave som helt saknar denna typicitet av individuellt fokus med elegans.

Calvarino och La Rocca som finns på Alko är unga, av årgång 2021. Alla välgjorda kvalitetsviner blir ännu bättre med lagring, speciellt det fatlagrade La Rocca. Varför inte köpa några flaskor och följa utvecklingen under de kommande åren. Här finns kvalitet till ett facilt pris!

 

http://pieropan.it