Konst i Château Mouton Rothschilds vinetiketter – del 6

Baron Philippe de Rothschild dog den 20 januari 1988. Han var också poet. I sitt andliga testamente till dottern Philippine skriver han:

1988-Mouton-Rothschild-Histoire2

For Philippine

Wine

 

Born

It lives

But die it does not

In man it lives on

 

Heaven working

Nature moving in man

Soft as the soul moves

Seeking its source again

 

Mirror of those who have made it

A true grace, holding a sacred hope

The wine-god going among us in the glass

Bearing a message of age-old magic

 

May the work of great masters

Enliven each label

With echoes of Mouton

Fire and fervour

 

Year after year

This is creation

A work

Life

 

Wine

 

Philippine de Rothschild tog över vid sin fars bortgång. Hon hade successivt vuxit in i sin uppgift genom att följa sin fars arbete på nära håll. I valet av konstnär eftersträvade hon geografisk spridning. Som sina personliga favoriter nämnde hon popkonstnären Keith Haring 1988, Francis Bacon 1990 och Balthus 1993.

Etiquette-Mouton-Rothschild-19882-464x644

Den enda skandinav som fått uppdraget är den kraftfulle koloristen, dansken Per Kirkeby. Vi skandinaver som är förtjusta i Per Kirkebys färgskimrande naturmåleri var stolta och glada när han fick uppdraget.

20160219_123645

1992: Per Kirkeby

Kirkeby har kallats den glömske minnesmålaren, som letar efter vissa minnen av färger och stämningar. Karaktäristiskt är även en kontrastverkan mellan ljusa och mörka färger. Etikettens röda schatteringar påminner om lyckliga stunder vid rödvin av olika mognadsgrad. Här finns ett överfullt vinglas i jätteformat och solens strålar som värmer druvorna på vingården; kultur och natur smälter samman i en tidlös stämningsbild.

Etiquette-Mouton-Rothschild-19921-230x330

Keith Harings motiv passar definitivt bättre för etikettens lilla format.

Konstnärerna har haft friare händer efter 1988, men Philippe de Rothschilds idéer lever vidare. Etiketten för årgång 2013 designades av en sydkoreansk konstnär, Lee Ufan.

Philippine de Rothschild moderniserade och forsatte med världserövring, speciellt i Asien. Hon dog den 23 augusti 2014. Hennes tre barn har tagit över med Philippe Sereys de Rothschild som styrelseordförande för företaget Baron Philippe de Rothschild S.A.