Ca’ del Baio, Barbaresco – todellinen perheyritys

Olen jo pitkään ollut Barolon ystävä. Nuo nebbiolo-viinit ovat vietelleet vivahteikkaalla ruusuilta ja orvokeilta tuoksuvalla aromaattisella eleganssillaan sekä maulla missä hienot hedelmähapot ja tanniinit ovat sulassa sovussa.

Baroloon verrattuna Barbaresco-kokemukseni ovat olleet vähäisempiä. Tähän hankin korjausta ilmoittautumalla Ca’ del Baio -Master Classiin Viini ja Ruoka-messuilla lokakuun lopussa 2019. Yhteistä näille Piemonten DOCG-viineille on raikkaat, pirteät tanniinit mitkä ovat kaukana suuta kuivattavasta puumaisuudesta. Barbarescon tarhat sijaitsevat alempana ja ovat lämpimämpiä ja siksi sato korjataan yleensä varhemmin. Barbarescoja kypsytetään kaksi vuotta kun barolojen kypsytys on kolme vuotta, mikä voi olla etu jos ei ole kärsivällisyyttä odottaa.

Käännyn italialaisen viinioppaan Gambero Rosson puoleen varsinkin kun kohtaan minulle entuudestaan tuntemattomia tuottajia. Kun luin Ca’ del Baiosta selvisi että omistaja Giulio Grasso valittiin vuoden viininviljelijäksi, Viticoltore dell’anno, 2016. 

Azienda Agricola Ca’ del Baio viljelee 28 hehtaaria Treisossa ja Barbarescossa. Yhteen hiileen puhaltavan Grasson perheen tyttäret, Paola, Federica ja Valentina edustavat neljättä sukupolvea. He jakavat viinitilan työt niin että kaikki tekevät kaikkea niin viinitarhoilla, kellarissa kuin markkinoinnin parissa, luonnollisesti isä Giulion toimiessa “konsulttina”, unohtamatta äiti Lucianaa. Perheellä ja viinitilalla on yksi yhteinen sydän, il cuore solo. Kellaritilat maisteluhuoneineen Treisossa edustavat uusinta uutta.

Viinitarhoilla noudatetaan luonnonmukaisuuden ja kestävän kehityksen periaatteita, niin myös kellarissa missä minimaalinen interventio, autoktoniset hiivat ja niin vähän sulfiittia kuin mahdollista.

Tastingin alusti Valentina Grasso luontevan asiantuntevasti. Maistoimme seitsemän viiniä:

2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto

2013 Langhe Riesling

2016 Barbaresco Autinbej

2016 Barbaresco Vallegrande

2016 Barbaresco Asili

2010 Barbaresco Valgrande, magnum

2018 Moscato d’Asti

2018 Langhe Chardonnay -viinin maaperä on kalkkipitoista savea missä myös hiekkkaa, vinifikaatio ainoastaan terästankissa, malolaktinen käyminen estetään. Tuoksussa kukkaista hedelmää sekä  sitrusta ja melonia. Melko täyteläisessä, tasapainoisessa maussa toistuu sitrus ja meloni, pitkähkö jälkimaku.

2013 Langhe Riesling -viinin tuoksu jo kertoi kehittyneestä viinistä missä tuoksui ‘petrooli’, toi mieleen Rheingaun.

Oli mielenkiintoista saada maistaa kolmea tuottajan viidestä Barbaresco -viinistä, Vallegrandea vuosikerrat 2016 ja 2010:

2016 Autinbej Sana on paikallista murretta ja tarkoittaa parasta palstaa, viinin rypäleet tulevat erityisen aurinkoisilta rinteiltä. Maseraatio 9-15 päivää terästankeissa, minkä jälkeen viini kypsytetään 24 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä, botti

Intensiivisen hedelmäinen tuoksu missä vadelmaa, vadelmahilloa, orvokkia, makeaa mausteisuutta sekä hivenen kaakaota. Maultaan hedelmäisen lämmin, kevyehköt tanniinit ja pitkä jälkimaku. Nyt jo nautinnollista mutta paranee vuosien mittaan. 

2016 Barbaresco Vallegrande tulee viinitilan rakennuksia ympäröivältä viinitarhalta. 

Maaperä on kalkki- ja hiekkapitoista savea, 7-15 päivän kuorikontakti, 24 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä, botti.

Viini edustaa perinteistä tyyliä, aromaattista ja eleganttia. Intensiivisen hedelmäisessä tuoksussa on kuivattuja kukkia ja metsäisyyttä, sous bois. Miellyttävän tasapainoinen maku missä elegantit hapot tasapainossa pehmeiden hyvin integroituneiden tanniinien kanssa. Pitkä, lämmin jälkimaku.

2016 Barbaresco Asili    Asili on yksi Langhen tunnetuimmista palstoista, maaperä on kalkkipitoista savea (blue marl and limestone). Kuorikontaktia 5-30 päivän käymisen aikana, 24 kuukauden kypsytys sekä botti että barrique.

Intensiivisessä tuoksussa hapankirsikkaa, orvokkia, mustapippuria, lakritsia ja tervaa. Maku on pehmeä, runsas, lämmin ja pitkä. Valentinan mukaan talon “barolo”.

2010 Barbaresco Valgrande, magnum, 2010 on erinomaisen hyvä vuosikerta, sama vinifikaatio kuin yllä (vuosikerta 2016), lisänä 15-20 prosentin whole bunch vinification tanniinirakenteen viimeistelyyn. Tämä on Valentinan mieliviini.

Piemontessa tuotetaan myös makeita, valkoisia muscat-viinejä: Asti (kuohuva) ja Moscato d’Asti (valkoviini tai helmeilevä), molemmat DOCG. Helmeilevä Moscato d’Asti edustaa rypälelajiketta tyypillisimmillään. Alhainen alkoholipitoisuus ja raikas hedelmäisyys ovat kuin piste i:n päällä pitkien päivällisten jälkeen. 

2018 Moscato d’Asti Runsaan hedelmäinen elegantti tuoksu missä sitruksen raikastamaa melonia, seljankukkaa, ruusua ja hienostunutta makeaa mausteisuutta.

Makea maku toistaa tuoksun ominaisuuksia joita ryhdittää hienot hapot ja helmeilevä suuntuntuma. Eräs parhaimmista lajissaan, niin hienovaraisen elegantti ja tasapainoinen. Kommenttini Master Classissa: Näin elegantti Moscato d’Asti kertoo paljon tuottajan tasosta.

Ruokasuositus: Pakastettu juustokakku passionhedelmäkastikkeella

Master Classin jälkeen oli ilo saada jutella Valentinan kanssa muun muassa vinifikaatiosta missä osittain käytetään kokonaisia terttuja rankoineen. Sitten hänen oli aika avata magnumpullo Barbaresco Valgrande 2010 messujen Mr Nebbiolo -tiskillä.

Näin sain vielä kerran maistaa tätä huippuviiniä. Mikä viini! 2010 on erittäin onnistunut vuosikerta ja tämä viini on kehittynyt optimaalisesti magnum-pullossa, se tuntui edelleen nuorekkaalta.

Joskus olen ollut pettynyt Barbarescoon mutta en todellakaan tällä kertaa. Tilasin Ca’ del Baion kolmea viiniä ennen joulua: 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto, 2018 Barbera d’Alba Paolina ja 2016 Barbaresco Vallegrande.

Dekantoitu 2018 Barbera d’Alba Paolina herätti ihastusta jouluaattona. Se oli väriltään tummaa purppuria, viinillisen hedelmäisessä tuoksussa punaisia marjoja; täyteläisen konsentroituneessa, kevyen mausteisessa, pehmeässä maussa tummia marjoja ja raikkaat hapot, sopi erinomaisesti joulupöydän herkuille kuten kinkulle ja keskivahvoille juustoille.

Joulun ja uuden vuoden pyhien notkuvien pöytien jälkeen kaipasi jotain kevyempää. Teki mieli äyriäisrisottoa (ilman parmesaania) ja sille 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto oli erinomainen kumppani. Viini on nuori ja raikas, hedelmäisessä tuoksussa sitrusta ja melonia. Kuivassa, raikkaan hedelmäisessä melko täyteläisessä maussa mineraalin tuntua.

Loppiaisaattona oli 2016 Barbaresco Vallegranden vuoro. Viinin intensiivinen granaatinkiven väri, aromaattinen eleganssi ja hienot hapot pehmeiden hyvin integroituneiden tanniinien kanssa pääsivät oikeuksiinsa suurissa pinot noir -laseissa.

Klassinen bon mariage -reseptini eri barolo-viinien kanssa on ollut poronfilé-carpaccio, paahdetut pinjansiemenet, Grana Padano -lastuja, hedelmäistä oliiviöljyä, balsamicoa ja salaattia.

Myös 2016 Barbaresco Vallegrande sopi erinomaisen hyvin poronfilén aromaattisuuteen. Täydellinen nautinto!

http://cadelbaio.com

http://nebbiolo.fi

http://viinikellari.com

 

2 thoughts on “Ca’ del Baio, Barbaresco – todellinen perheyritys”

Comments are closed.