Ca’ del Baio, Barbaresco – ett sant familjeföretag

Jag har sedan länge varit en Barolo-vän. Dessa nebbiolo-viner har förfört med sin av rosor och violer doftande aromatiska elegans samt med sin komplexa smak där fina fruktsyror och sträva tanniner möts i en ljuv harmoni.

Jämfört med Barolo har min erfarenhet av Barbaresco varit begränsad. Detta tänkte jag rätta till när jag deltog i en Ca’ del Baio -Master Class på Vin och Mat-mässan i oktober 2019 i Helsingfors. Gemensamt för dessa viner är det pikanta inslaget av tanniner som är uppfriskande snarare än att de klär gommen med träsmak. Barbarescos vingårdar ligger i allmänhet något lägre och är varmare än Barolos och därför skördar man ofta tidigare. Vinerna släpps i allmänhet efter två år i stället för barolos lagring i tre år. Barbaresco saknar ofta den kraft som finns när ett vällagrat barolovin är som bäst – detta kan också vara en fördel om man inte har tålamod att vänta. 

Jag brukar anlita den italienska vinguiden, Gambero Rosso, speciellt om producenter som jag inte känner till sen tidigare. Och till min stora glädje när jag läste om Ca’ del Baio visade det sig att ägaren Giulio Grasso blev vald till årets vinodlare, Viticoltore dell’anno, 2016. 

Azienda Agricola Ca’ del Baio är en vingård på 28 hektar i Treiso och i Barbaresco. Nu är den fjärde generationen av den samspelta familjen Grasso fullt verksam i produktionen: systrarna Paola, Federica och Valentina arbetar med alla arbetsuppgifter såväl i vingården, vinkällaren och med marknadsföringen, men förstås med pappa Giulio som “konsult”, inte att förglömma mamma Luciana. Familjen och vingården har ”ett och samma hjärta”, il cuore solo. Vinifikationsanläggningen med provningsrum i Treiso är mycket modern. Arbetet både i vingården och i vinkällaren är hållbart och ekologiskt med minimal intervention, autoktona jäster och så lite sulfit som möjligt.

Provningen leddes av Valentina Grasso. Hon gjorde det med bravur och briljans. Vi provade sju viner:

2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto

2013 Langhe Riesling

2016 Barbaresco Autinbej

2016 Barbaresco Vallegrande

2016 Barbaresco Asili

2010 Barbaresco Valgrande, magnum

2018 Moscato d’Asti

2018 Langhe Chardonnay -vinet kommer från kalkhaltig lerjord med sand. Druvorna skördas tidigt i september. Vinifieringen sker helt i stål, ingen malolaktisk jäsning. Vinets doft var blommigt fruktig med ton av citrus och melon. Smaken som uppvisade samma toner var relativt fyllig, balanserad och lång.

2013 Langhe Riesling bjöd på mognadstoner med inslag ‘petroleum’ och Rheingau-associationer. 

Det var mycket intressant att få prova tre av producentens fem Barbaresco -viner och Vallegrande av två olika årgångar, både 2016 och 2010 utmärkta:

2016 Autinbej, ordet är lokal dialekt och betyder det bästa läget, till vinet väljer man druvor från olika soliga lägen. Maceration 9-15 dagar i rostfritt stål, sedan 24 månader i stora slavonska ekfat, botti

Intensiv fruktig doft av hallon, hallonsylt, violer med söta kryddtoner samt aningen kakao. Smaken var fruktigt varm med lätta tanniner och lång eftersmak. Lätt att tycka om redan nu men blir ännu bättre med åren.

2016 Barbaresco Vallegrande kommer från single vineyard som omger vinhusets byggnader. Jordmånen lera med sand- och kalkinslag, 7-15 dagars maceration, 24 månader i stora slavonska ekfat, botti

Vinet representerar den traditionella stilen, aromatiskt och elegant. Den intensiva fruktigheten har inslag av torkade blommor och skogstoner, sous bois. Smaken är behagligt balanserad med friska syror, mjuka, välintegrerade tanniner och en varm lång eftersmak. 

2016 Barbaresco Asili, Asili är ett av de mest berömda lägena i Langhe, blå märgel med kalksten, druvorna skalmacereras under jäsningen som pågår 5-30 dagar, 24 månader delvis i botti och i barrique. 

Intensiv doft av morell och viol med inslag av svartpeppar, lakrits och tjära. Smaken är mjuk, rik, varm och lång. Enligt Valentina husets “barolo”.

2010 Barbaresco Valgrande, magnum, 2010 är en mycket bra årgång, samma vinifikation som ovan men med ett tillägg av 15 – 20 procents whole bunch vinification för att komplettera tanninstrukturen.  (Valentinas favorit)

I Piemonte produceras också de söta, vita muscatvinerna: Asti (mousserande) och Moscato d’Asti (stilla eller pärlande), båda DOCG. Det förträffliga, pärlande Moscato d’Asti är urtypen för druvsorten. Det har fördelen att ha lägre alkoholhalt. Något som kan glädja gästerna efter en lång middag.

2018 Moscato d’Asti Doften är elegant fruktig med den typiska delikata tonen av fläder, melon och rosor med söt, diskret kryddighet. Doftens egenskaper går igen i smaken som får sin ryggrad av de fina syrorna och den pärlande fruktigheten. Ett av de absolut bästa i sin genre, så elegant och balanserat. Min kommentar på Master Classen: En Moscato d’Asti som detta berättar mycket om producenten.

Att äta till: Djupfryst crème fraiche -tårta med en en sås av passionsfrukt

Jag fick en trevlig och intressant pratstund om bland annat whole bunch vinification med Valentina efter provningen tills det var dags för henne att öppna en magnumflaska Barbaresco Valgrande 2010 vid Mr Nebbiolo -disken på mässan och jag fick smaka på detta underbara vin på nytt. Vilket vin! 2010 är en speciellt lyckad årgång som har utvecklats perfekt på magnumflaska. Vinet kändes fortfarande ungdomligt. 

Jag har ibland blivit besviken på Barbaresco men inte den här gången, tvärtom. Jag beställde tre av Ca’ del Baios viner före jul: 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto, 2018 Barbera d’Alba Paolina och 2016 Barbaresco Vallegrande.

Den dekanterade 2018 Barbera d’Alba Paolina väckte förtjusning på julafton med sin djupt purpurröda färg, vinöst fruktiga doft av röda vinbär och hallon; den fylliga, koncentrerade, lätt kryddiga, mjuka smaken av mörka bär var djup med friska syror. Lättdrucket med karaktär och passade utmärkt till julbordets skinka och medelstarka ostar.

Efter julens och nyårshelgens dignande bord började man längta efter någonting “slankare”. Det blev en fräsch skaldjursrisotto (utan parmesan) och då passade det unga, friska, rena 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto utmärkt till. Vinet är ungt, friskt och fruktigt med inslag av citrus och melon. Den torra smaken är friskt fruktig och relativt fyllig, med en mineralton i eftersmaken.

På trettondagsafton provade vi 2016 Barbaresco Vallegrande. Vinets intensiva färg av granatsten och aromatiska elegans i kombination med fina fruktsyror och mjuka välintegrerade tanniner kom till sin rätt i stora pinot noir -glas. Mitt klassiska bon mariage -recept till olika barolo-viner har varit carpaccio på renfilé med rostade pinjenötter, hyvlad Grana Padano, fruktig olivolja och balsamico med sallad.  

Även 2016 Barbaresco Vallegrande passade utmärkt till renfiléns aromatiska komplexitet. Bon mariage och vår lycka var fullkomlig!

 

http://cadelbaio.com

http://nebbiolo.fi

http://viinikellari.com