Silvaner-viiniä Frankenista

Saksan Viinitiedotuksen Silvaner-illallinen Zinnkellerissä syyskuun alussa, Silvaner-teemaviikon alla, herätti muistoja. 

Asuessani Tukholmassa liityin viiniseura Munskänkarnan Tukholman jaostoon jo 1985. Munskänkarna järjesti viinivaelluksia Saksan viinialueilla. Matkat olivat erittäin hyvin organisoituja, kuudesta kymmeneen kilometriä kävelyä ja kaksi tuottajavierailua päivittäin, yhteensä 12 vierailua kuuden päivän aikana. Ensimmäinen vaellukseni oli Frankenissa kesällä 1988.

Frankenin huippuviinit tarjosivat ennen kokemattomia elämyksiä. Ensimmäisenä vaelluspäivänä meidät yllätettiin täysin: Katetut, viininlehdillä koristellut pöydät tulivat yhtäkkiä esiin mutkan takaa, juuri sopivasti lounasaikaan. Nautimme Frankenin leikkeleitä ja viiniä kohtuudella, olimmehan matkalla kohti uusia elämyksiä.

Viinitarhojen nimet kuten Würzburger Stein, Randersackerer Teufelskeller, Escherndorfer Lump ja Iphöfer Julius-Echter-Berg etsautuivat muistiin.

Kymmenen vuotta myöhemmin kun olin saanut enemmän kokemusta ja koulutusta kirjoitin artikkelin ‘Silvaner, en fyllig matfavorit’ silloisen Granqvist Vinagenturin vinfo-lehdessä, nykyään Granqvist Beverage House.

Silloin kirjoitin: “Silvaner jää helposti toisten saksalaisten rypälelajikkeiden varjoon. Viinikirjallisuutta lukiessa saa usein vähän mitäänsanomattoman kuvan.” Onhan niin että Silvaner on luonteeltaan hillitty, mutta parhailla palstoilla varsinkin Frankenissa, lajike heijastaa maaperän luonnetta. Sen aistii eleganttina mineraalisuutena yhdistyneenä yrttiseen hedelmäisyyteen, lisänä sitrusta, melonia, kirveliä, niitettyä heinää ja jopa siankärsämöä. Hapokkuus on pehmeää melko täyteläisissä viineissä. Silvaner kypsyy noin pari viikkoa ennen Rieslingiä.

Silvaner-köynnökset peittivät neljäsosan Saksan viinitarhojen pinta-alasta vielä viisikymmentä vuotta sitten kun vuonna 2019 niiden osuus oli vain 4,5 %, Frankenissa kuitenkin 24,8 %. Laajin pinta-ala on Rheinhessenissä, yli 2000 hehtaaria.

Hankin kaksi klassista Franken Bocksbeutel-viiniä: 2018 Bürgerspital Würzburger Pfaffenberg Silvaner Trocken, 24,90 ja 2015 Juliusspital Würzburger Abstleite Silvaner trocken, 22,57, molemmat Alkon valikoimissa. Halusin testata viinejä ruokien kanssa joita suosittelin vinfon artikkelissa.

Säätiöt Bürgerspital ja Juliusspital ulottavat juurensa kauas historiaan, vuosiin 1316 ja 1576

Säätiöt ovat saaneet vuosisatojen kuluessa lahjoituksina rakennuksia ja viinitarhoja. Niinkuin nimistä ilmenee molemmat ovat sairaaloita ja vanhainkoteja, Juliusspital on erikoistunut palliatiiviseen hoitoon. Molemmat ovat myös huomattavia maanomistajia ja merkittäviä viinintuottajia.

Bürgerspital zum heiligen Geist on 700 vuotta vanha VDP-viinitila Frankenissa. 120 hehtaarin alalla viljellään pääasiassa Silvaner-, Riesling-, Weiss- ja Grauburgunder-rypäleitä.   

Parhaat viinit pullotetaan Bocksbeuteleihin. Tuottaja haluaa esittää viineissä viinitarhojen ominaispiirteitä ja samalla myös omaa tyyliään.  

2018 Bürgerspital Würzburger Pfaffenberg Silvaner Trocken 

Pfaffenberg on erittäin jyrkkä Erste Lage -luokiteltu lounaisrinne, maaperä on Muschelkalk -kalkkikiveä. Tarhalla kasvaa Bürgerspitalin vanhimmat Silvaner-köynnökset. Ne istutettiin 1971. Alhainen satomäärä ja kypsät rypäleet ovat laadun tae, niin kuin myös kuorikontakti ja spontaani käyminen isoissa, vanhoissa tammitynnyreissä.

Melko neutraalista tuoksusta löytää kevyen mausteista yrttisyyttä. Kevyehkö, kuiva maku on myös neutraali elegantteine sitrushedelmineen. Pitkässä jälkimaussa on syvyyttä ja eleganttia mineraalisuutta mistä ilmenee että kyseessä on uutteinen terroir-viini, sokeria noin 2 g/l.  Viini sopii klassisen, valkoisen kalan kaveriksi.

Lainaan Anne Krebiehl’iä MW: “A distinct signature runs through the wines: They are clear, precise and linear.” Siis viileän eleganttia.  

Juliusspital

Vuonna 1576 ruhtinaspiispa Julius Echter von Mespelbrunn perusti säätiön jonka tarkoituksena oli ylläpitää sairaalaa. Nykyään tämä säätiö on myös merktittävä VDP-tuottaja 180 hehtaarin viininviljelyksineen. Viinitila on Saksan toiseksi suurin ja Silvanerin tuottajana Juliusspital on maailman ykkönen, 70 hehtaaria. Trias-kauden kaikki kerrostumat esiintyvät: Muschelkalk, Buntsandstein, Keuper.

2015 Juliusspital Würzburger Abstleite Silvaner trocken

Abstleite on toinen jyrkkä, Erste Lage -luokiteltu lounaisrinne Würzburgin kyljessä, maaperä on Muschelkalk -kalkkikiveä. Spontaani käyminen Erste ja Grosse Lage -viineille.

Lainaan Anne Krebiehl’iä MW: “A clean-cut, vivid style runs from Gutswein to Grosses Gewächs with impressive site expression throughout the Erste Lagen.”

Viini on väriltään intensiivisen keltainen. Moniulotteinen tuoksu tarjoaa kypsiä keltaisia hedelmiä, luumua ja omenaa sekä mehiläisvahaa. Maku on melko täyteläinen, vivahteikas, siinä on ‘generoosia’, eleganttia hedelmäisyyttä, pehmeää hapokkuutta ja pitkässä jälkimaussa mineeralia. 

Vuosikertaa 2015 on vielä Arkadiankadun myymälän hyllyssä, vaikka Alkon sivuilla vuosikerta on 2016.  

Tämä ihastuttavan kypsä viini sopii hyvin täyteläisempien ruokien kanssa, kuten suppilovahverokeitto ja Schweizerschnitzel.  Oma versioni: Mausta kukin ohut kananfilé muovikelmun päällä, päälle Serrano-kinkkua, lehtipersiljaa ja Emmenthal-viipale, rullaa muovikelmun avulla ja solmi. Keitä uunissa vesihauteessa, 25-30 min 125 asteessa. Ennen tarjoilua, poista kelmu ja paista kullankeltaisiksi paistinpannulla.

Molemmat viinit tulevat aivan Würzburgin läheltä, Maindreieckistä, Frankenista. Luokitus, maaperä ja rypälelajike on sama ja silti viinit ovat niin erilaiset. Juliusspital Abtsleite on kolme vuotta vanhempi mikä selittää osan mutta ei kaikkea. Todella mielenkiintoista! Erste Lage -viineissä on hyvä hinta-laatusuhde.     

Suosittelen!