Giacomo Fenocchio, Monforte d’Alba – online-träff med vinmakaren

Jag har provat vin sedan början av 1985, i 35 år. Då låg Bordeaux högt i kurs, men jag var också väldigt förtjust i tyska viner. Under åren som gått har jag utvecklat en fäbless för distrikten Champagne och Piemonte, som jag besökt.

Kanske blir man aningen blasé med åren, med andra ord inte så lättflörtad, men man blir sedan desto mera förtjust när man hittar en producent vars filosofi och viner motsvarar ens eget tycke och erfarenhet. Jag blev stormförtjust när jag fick prova den piemontesiske producenten Giacomo Fenocchios viner på evenemanget Grand Vin i Helsingfors i början av oktober 2019: Klassiska viner med aromatisk renhet som avspeglar jordmånen och mikroklimatet de vuxit i och där fatbehandlingen bara accentuerar och förfinar slutresultat. 

Claudio Fenocchio tog över som mycket ung efter faderns bortgång 1989. De första åren var inte lätta, trenden lutade mot kraftigt ekfatslagrade Barolo-viner. Men Claudio stod emot trycket och följde familjens traditioner sedan fem generationer tillbaka. De ursprungliga 7 hektaren har blivit 15 ekologiskt odlade: Mest Bussia i Monforte, även Villero i Castiglione Falletto och Cannubi i Barolo. Man har även krossat floden Tanaro för att kunna odla Arneis i Roero.

Jag citerar Gambero Rosso 2015: “The product of long maceration and patient ageing in Slavonian oak gives exemplary classic Barolos not only highly age-worthy, but approachable and enjoyable even shortly after release.”

Senare i november 2019 var det dags för en Barbera-provning i regi av importören Mr. Nebbiolo på Helsingin Munskänkarna. I provningen ingick åtta utsökta viner av sex olika topproducenter. Jag var mest förtjust i ett av dem, som jag trodde var Fenocchios Barbera d’Alba Superiore, och så var det.

Olika vinprovningar följde efter varandra fortfarande i början av mars 2020 men sedan blev det stopp på grund av Covid-19. Kreativa, initiativrika aktörer som Mr. Nebbiolo var inte passiva utan lanserade online-vinprovningar med piemontesiska vinmakare.

Fredagen den 17 april deltog jag i min första virtuella, interaktiva vinprovning med Claudio Fenocchio och ett femtiotal vinvänner. Att lyssna på denne seriöse och passionerade vinodlare och prova hans  2018 Roero Arneis och 2014 Barolo tillsammans med honom bjöd på djupare förståelse av hans vinfilosofi. Efter en timme lämnade han oss och vi fortsatte på egen hand med kommentarer och samtal. Jag lämnade gruppen efter drygt tre timmar. Man hade inte alls märkt tidens gång. Så intressant var det.

Den vita druvsorten Arneis hade nästan försvunnit i början av 1970-talet, men till all lycka kom en renässans på 1980-talet. Vinerna är lättdruckna, relativt fylliga med sin friska fruktighet i kombination med måttlig syra. 

2018 Roero Arneis DOCG, Monteu Roero

Druvorna, som kommer från 10 – 15 år gamla vinrankor på 300 – 350 m ö h med sydostlig exponering, skördades i mitten av september. Jordmånen är lera med kalkinslag. Efter den lätta pressningen kyldes druvmusten i ståltankar för att fällningen skulle sätta sig och efter 24 -36 timmar skiljdes druvmusten från den. Sedan började den temperaturkontrollerade jäsningen. 

Färgen var halmgul med gröna reflexer. Komplex doft med friska frukttoner och inslag av kamomill. Den friska, relativt fylliga, fruktiga smaken hade en mycket balanserad struktur med längd.

Ett perfekt aperitif-vin som man kan fortsätta med till det mesta från skaldjursrisotto till grillad fisk och vitt kött. De autentiska italienska vita vinerna är perfekta matviner.  Servera vid 10 -12 grader.

2014 Barolo DOCG, Monforte d’Alba

Druvorna, som kommer från 20 år gamla vinrankor och som växer på sluttningar 350 m ö h med östlig exponering, skördades i mitten av oktober. Jordmånen är sand och lera med kalkinslag. 

Vinifikationen är traditionell med spontan jäsning och lång maceration upp till 40 dagar varefter följer lagring i sex månader i ståltank och sedan 30 månader i stora, två till tre år gamla slavonska ekfat på 25 – 35 hl, med därpå följande lagring på flaska.

Färgen var djup rubin. En intensiv, aromatiskt ren, varm, lätt kryddig doft av torkade rosor, lakrits och tjära som gick igen i smaken, som var otroligt ren och balanserad med en perfekt struktur och längd. En klassisk Barolo!

2014 var ett svårt år i vingårdarna i Piemonte. Vad gör då en kunnig, seriös vinodlare?

Claudio Fenocchio gav svaret under online-tastingen: Green harvest, gallring av druvklasar, till och med tre gånger, först två gånger i juli  och sedan ytterligare i augusti. Resultatet blir mera koncentration och en strålande Barolo. 

Jag ville även prova producentens Langhe Nebbiolo som finns i Alkos sortiment. Denna appellation brukar ge bra valuta för pengarna och som lättare Nebbiolo-vin jämfört Barolo och Barbaresco är de mer gångbara gastronomiskt. Det som alltid fascinerar mig med Nebbiolo är den unika kombinationen av extrakt, tannin och syra.

DOC Langhe, som lanserades i november 1994, är en appellation för olika piemontesiska druvsorter samt för olika blandningar Bianco och Rosso. DOC Langhe Nebbiolo är en fin introduktion till de högklassigare och dyrare DOCG-appellationerna Barolo och Barbaresco, som man också får lov att lagra längre.

2017 Langhe Nebbiolo DOC

Druvorna, som kommer från 15 år gamla vinrankor växer på 300 m ö h med östlig exponering, skördades i mitten av oktober. Jordmånen är blå märgel och tuff.

Vinifikationen är traditionell med spontan jäsning med 10 dagars skalkontakt i ståltank och sedan sex månader i stora, två till tre år gamla slavonska ekfat på 25 – 35 hl, med därpå följande lagring på flaska.

Färgen hade en skimrande, ljus nyans av granatsten. Vinet uppvisade mycket hög viskositet. Den eleganta, intensivt fruktiga doften hade ton av blommor och bär. Den medelfylliga smaken var mycket tilltalande: en fin, elegant, rik fruktighet med inslag av torkade rosor. Avslutningens torra tanniner smeker gommen. Så otroligt elegant och balanserat, en Langhe Nebbiolo helt i min smak! Det blev vardagslyx med parmesanost, Parmigiano Reggiano!

Photo credit: Foton av flaskor och glas mina egna,  resten från producenten  Giacomo Fenocchio.

http://www.giacomofenocchio.com