Ca’ del Baio, Barbaresco – todellinen perheyritys

Olen jo pitkään ollut Barolon ystävä. Nuo nebbiolo-viinit ovat vietelleet vivahteikkaalla ruusuilta ja orvokeilta tuoksuvalla aromaattisella eleganssillaan sekä maulla missä hienot hedelmähapot ja tanniinit ovat sulassa sovussa.

Baroloon verrattuna Barbaresco-kokemukseni ovat olleet vähäisempiä. Tähän hankin korjausta ilmoittautumalla Ca’ del Baio -Master Classiin Viini ja Ruoka-messuilla lokakuun lopussa 2019. Yhteistä näille Piemonten DOCG-viineille on raikkaat, pirteät tanniinit mitkä ovat kaukana suuta kuivattavasta puumaisuudesta. Barbarescon tarhat sijaitsevat alempana ja ovat lämpimämpiä ja siksi sato korjataan yleensä varhemmin. Barbarescoja kypsytetään kaksi vuotta kun barolojen kypsytys on kolme vuotta, mikä voi olla etu jos ei ole kärsivällisyyttä odottaa.

Käännyn italialaisen viinioppaan Gambero Rosson puoleen varsinkin kun kohtaan minulle entuudestaan tuntemattomia tuottajia. Kun luin Ca’ del Baiosta selvisi että omistaja Giulio Grasso valittiin vuoden viininviljelijäksi, Viticoltore dell’anno, 2016. 

Azienda Agricola Ca’ del Baio viljelee 28 hehtaaria Treisossa ja Barbarescossa. Yhteen hiileen puhaltavan Grasson perheen tyttäret, Paola, Federica ja Valentina edustavat neljättä sukupolvea. He jakavat viinitilan työt niin että kaikki tekevät kaikkea niin viinitarhoilla, kellarissa kuin markkinoinnin parissa, luonnollisesti isä Giulion toimiessa “konsulttina”, unohtamatta äiti Lucianaa. Perheellä ja viinitilalla on yksi yhteinen sydän, il cuore solo. Kellaritilat maisteluhuoneineen Treisossa edustavat uusinta uutta.

Viinitarhoilla noudatetaan luonnonmukaisuuden ja kestävän kehityksen periaatteita, niin myös kellarissa missä minimaalinen interventio, autoktoniset hiivat ja niin vähän sulfiittia kuin mahdollista.

Tastingin alusti Valentina Grasso luontevan asiantuntevasti. Maistoimme seitsemän viiniä:

2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto

2013 Langhe Riesling

2016 Barbaresco Autinbej

2016 Barbaresco Vallegrande

2016 Barbaresco Asili

2010 Barbaresco Valgrande, magnum

2018 Moscato d’Asti

2018 Langhe Chardonnay -viinin maaperä on kalkkipitoista savea missä myös hiekkkaa, vinifikaatio ainoastaan terästankissa, malolaktinen käyminen estetään. Tuoksussa kukkaista hedelmää sekä  sitrusta ja melonia. Melko täyteläisessä, tasapainoisessa maussa toistuu sitrus ja meloni, pitkähkö jälkimaku.

2013 Langhe Riesling -viinin tuoksu jo kertoi kehittyneestä viinistä missä tuoksui ‘petrooli’, toi mieleen Rheingaun.

Oli mielenkiintoista saada maistaa kolmea tuottajan viidestä Barbaresco -viinistä, Vallegrandea vuosikerrat 2016 ja 2010:

2016 Autinbej Sana on paikallista murretta ja tarkoittaa parasta palstaa, viinin rypäleet tulevat erityisen aurinkoisilta rinteiltä. Maseraatio 9-15 päivää terästankeissa, minkä jälkeen viini kypsytetään 24 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä, botti

Intensiivisen hedelmäinen tuoksu missä vadelmaa, vadelmahilloa, orvokkia, makeaa mausteisuutta sekä hivenen kaakaota. Maultaan hedelmäisen lämmin, kevyehköt tanniinit ja pitkä jälkimaku. Nyt jo nautinnollista mutta paranee vuosien mittaan. 

2016 Barbaresco Vallegrande tulee viinitilan rakennuksia ympäröivältä viinitarhalta. 

Maaperä on kalkki- ja hiekkapitoista savea, 7-15 päivän kuorikontakti, 24 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä, botti.

Viini edustaa perinteistä tyyliä, aromaattista ja eleganttia. Intensiivisen hedelmäisessä tuoksussa on kuivattuja kukkia ja metsäisyyttä, sous bois. Miellyttävän tasapainoinen maku missä elegantit hapot tasapainossa pehmeiden hyvin integroituneiden tanniinien kanssa. Pitkä, lämmin jälkimaku.

2016 Barbaresco Asili    Asili on yksi Langhen tunnetuimmista palstoista, maaperä on kalkkipitoista savea (blue marl and limestone). Kuorikontaktia 5-30 päivän käymisen aikana, 24 kuukauden kypsytys sekä botti että barrique.

Intensiivisessä tuoksussa hapankirsikkaa, orvokkia, mustapippuria, lakritsia ja tervaa. Maku on pehmeä, runsas, lämmin ja pitkä. Valentinan mukaan talon “barolo”.

2010 Barbaresco Valgrande, magnum, 2010 on erinomaisen hyvä vuosikerta, sama vinifikaatio kuin yllä (vuosikerta 2016), lisänä 15-20 prosentin whole bunch vinification tanniinirakenteen viimeistelyyn. Tämä on Valentinan mieliviini.

Piemontessa tuotetaan myös makeita, valkoisia muscat-viinejä: Asti (kuohuva) ja Moscato d’Asti (valkoviini tai helmeilevä), molemmat DOCG. Helmeilevä Moscato d’Asti edustaa rypälelajiketta tyypillisimmillään. Alhainen alkoholipitoisuus ja raikas hedelmäisyys ovat kuin piste i:n päällä pitkien päivällisten jälkeen. 

2018 Moscato d’Asti Runsaan hedelmäinen elegantti tuoksu missä sitruksen raikastamaa melonia, seljankukkaa, ruusua ja hienostunutta makeaa mausteisuutta.

Makea maku toistaa tuoksun ominaisuuksia joita ryhdittää hienot hapot ja helmeilevä suuntuntuma. Eräs parhaimmista lajissaan, niin hienovaraisen elegantti ja tasapainoinen. Kommenttini Master Classissa: Näin elegantti Moscato d’Asti kertoo paljon tuottajan tasosta.

Ruokasuositus: Pakastettu juustokakku passionhedelmäkastikkeella

Master Classin jälkeen oli ilo saada jutella Valentinan kanssa muun muassa vinifikaatiosta missä osittain käytetään kokonaisia terttuja rankoineen. Sitten hänen oli aika avata magnumpullo Barbaresco Valgrande 2010 messujen Mr Nebbiolo -tiskillä.

Näin sain vielä kerran maistaa tätä huippuviiniä. Mikä viini! 2010 on erittäin onnistunut vuosikerta ja tämä viini on kehittynyt optimaalisesti magnum-pullossa, se tuntui edelleen nuorekkaalta.

Joskus olen ollut pettynyt Barbarescoon mutta en todellakaan tällä kertaa. Tilasin Ca’ del Baion kolmea viiniä ennen joulua: 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto, 2018 Barbera d’Alba Paolina ja 2016 Barbaresco Vallegrande.

Dekantoitu 2018 Barbera d’Alba Paolina herätti ihastusta jouluaattona. Se oli väriltään tummaa purppuria, viinillisen hedelmäisessä tuoksussa punaisia marjoja; täyteläisen konsentroituneessa, kevyen mausteisessa, pehmeässä maussa tummia marjoja ja raikkaat hapot, sopi erinomaisesti joulupöydän herkuille kuten kinkulle ja keskivahvoille juustoille.

Joulun ja uuden vuoden pyhien notkuvien pöytien jälkeen kaipasi jotain kevyempää. Teki mieli äyriäisrisottoa (ilman parmesaania) ja sille 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto oli erinomainen kumppani. Viini on nuori ja raikas, hedelmäisessä tuoksussa sitrusta ja melonia. Kuivassa, raikkaan hedelmäisessä melko täyteläisessä maussa mineraalin tuntua.

Loppiaisaattona oli 2016 Barbaresco Vallegranden vuoro. Viinin intensiivinen granaatinkiven väri, aromaattinen eleganssi ja hienot hapot pehmeiden hyvin integroituneiden tanniinien kanssa pääsivät oikeuksiinsa suurissa pinot noir -laseissa.

Klassinen bon mariage -reseptini eri barolo-viinien kanssa on ollut poronfilé-carpaccio, paahdetut pinjansiemenet, Grana Padano -lastuja, hedelmäistä oliiviöljyä, balsamicoa ja salaattia.

Myös 2016 Barbaresco Vallegrande sopi erinomaisen hyvin poronfilén aromaattisuuteen. Täydellinen nautinto!

http://cadelbaio.com

http://nebbiolo.fi

http://viinikellari.com

 

Ca’ del Baio, Barbaresco – ett sant familjeföretag

Jag har sedan länge varit en Barolo-vän. Dessa nebbiolo-viner har förfört med sin av rosor och violer doftande aromatiska elegans samt med sin komplexa smak där fina fruktsyror och sträva tanniner möts i en ljuv harmoni.

Jämfört med Barolo har min erfarenhet av Barbaresco varit begränsad. Detta tänkte jag rätta till när jag deltog i en Ca’ del Baio -Master Class på Vin och Mat-mässan i oktober 2019 i Helsingfors. Gemensamt för dessa viner är det pikanta inslaget av tanniner som är uppfriskande snarare än att de klär gommen med träsmak. Barbarescos vingårdar ligger i allmänhet något lägre och är varmare än Barolos och därför skördar man ofta tidigare. Vinerna släpps i allmänhet efter två år i stället för barolos lagring i tre år. Barbaresco saknar ofta den kraft som finns när ett vällagrat barolovin är som bäst – detta kan också vara en fördel om man inte har tålamod att vänta. 

Jag brukar anlita den italienska vinguiden, Gambero Rosso, speciellt om producenter som jag inte känner till sen tidigare. Och till min stora glädje när jag läste om Ca’ del Baio visade det sig att ägaren Giulio Grasso blev vald till årets vinodlare, Viticoltore dell’anno, 2016. 

Azienda Agricola Ca’ del Baio är en vingård på 28 hektar i Treiso och i Barbaresco. Nu är den fjärde generationen av den samspelta familjen Grasso fullt verksam i produktionen: systrarna Paola, Federica och Valentina arbetar med alla arbetsuppgifter såväl i vingården, vinkällaren och med marknadsföringen, men förstås med pappa Giulio som “konsult”, inte att förglömma mamma Luciana. Familjen och vingården har ”ett och samma hjärta”, il cuore solo. Vinifikationsanläggningen med provningsrum i Treiso är mycket modern. Arbetet både i vingården och i vinkällaren är hållbart och ekologiskt med minimal intervention, autoktona jäster och så lite sulfit som möjligt.

Provningen leddes av Valentina Grasso. Hon gjorde det med bravur och briljans. Vi provade sju viner:

2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto

2013 Langhe Riesling

2016 Barbaresco Autinbej

2016 Barbaresco Vallegrande

2016 Barbaresco Asili

2010 Barbaresco Valgrande, magnum

2018 Moscato d’Asti

2018 Langhe Chardonnay -vinet kommer från kalkhaltig lerjord med sand. Druvorna skördas tidigt i september. Vinifieringen sker helt i stål, ingen malolaktisk jäsning. Vinets doft var blommigt fruktig med ton av citrus och melon. Smaken som uppvisade samma toner var relativt fyllig, balanserad och lång.

2013 Langhe Riesling bjöd på mognadstoner med inslag ‘petroleum’ och Rheingau-associationer. 

Det var mycket intressant att få prova tre av producentens fem Barbaresco -viner och Vallegrande av två olika årgångar, både 2016 och 2010 utmärkta:

2016 Autinbej, ordet är lokal dialekt och betyder det bästa läget, till vinet väljer man druvor från olika soliga lägen. Maceration 9-15 dagar i rostfritt stål, sedan 24 månader i stora slavonska ekfat, botti

Intensiv fruktig doft av hallon, hallonsylt, violer med söta kryddtoner samt aningen kakao. Smaken var fruktigt varm med lätta tanniner och lång eftersmak. Lätt att tycka om redan nu men blir ännu bättre med åren.

2016 Barbaresco Vallegrande kommer från single vineyard som omger vinhusets byggnader. Jordmånen lera med sand- och kalkinslag, 7-15 dagars maceration, 24 månader i stora slavonska ekfat, botti

Vinet representerar den traditionella stilen, aromatiskt och elegant. Den intensiva fruktigheten har inslag av torkade blommor och skogstoner, sous bois. Smaken är behagligt balanserad med friska syror, mjuka, välintegrerade tanniner och en varm lång eftersmak. 

2016 Barbaresco Asili, Asili är ett av de mest berömda lägena i Langhe, blå märgel med kalksten, druvorna skalmacereras under jäsningen som pågår 5-30 dagar, 24 månader delvis i botti och i barrique. 

Intensiv doft av morell och viol med inslag av svartpeppar, lakrits och tjära. Smaken är mjuk, rik, varm och lång. Enligt Valentina husets “barolo”.

2010 Barbaresco Valgrande, magnum, 2010 är en mycket bra årgång, samma vinifikation som ovan men med ett tillägg av 15 – 20 procents whole bunch vinification för att komplettera tanninstrukturen.  (Valentinas favorit)

I Piemonte produceras också de söta, vita muscatvinerna: Asti (mousserande) och Moscato d’Asti (stilla eller pärlande), båda DOCG. Det förträffliga, pärlande Moscato d’Asti är urtypen för druvsorten. Det har fördelen att ha lägre alkoholhalt. Något som kan glädja gästerna efter en lång middag.

2018 Moscato d’Asti Doften är elegant fruktig med den typiska delikata tonen av fläder, melon och rosor med söt, diskret kryddighet. Doftens egenskaper går igen i smaken som får sin ryggrad av de fina syrorna och den pärlande fruktigheten. Ett av de absolut bästa i sin genre, så elegant och balanserat. Min kommentar på Master Classen: En Moscato d’Asti som detta berättar mycket om producenten.

Att äta till: Djupfryst crème fraiche -tårta med en en sås av passionsfrukt

Jag fick en trevlig och intressant pratstund om bland annat whole bunch vinification med Valentina efter provningen tills det var dags för henne att öppna en magnumflaska Barbaresco Valgrande 2010 vid Mr Nebbiolo -disken på mässan och jag fick smaka på detta underbara vin på nytt. Vilket vin! 2010 är en speciellt lyckad årgång som har utvecklats perfekt på magnumflaska. Vinet kändes fortfarande ungdomligt. 

Jag har ibland blivit besviken på Barbaresco men inte den här gången, tvärtom. Jag beställde tre av Ca’ del Baios viner före jul: 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto, 2018 Barbera d’Alba Paolina och 2016 Barbaresco Vallegrande.

Den dekanterade 2018 Barbera d’Alba Paolina väckte förtjusning på julafton med sin djupt purpurröda färg, vinöst fruktiga doft av röda vinbär och hallon; den fylliga, koncentrerade, lätt kryddiga, mjuka smaken av mörka bär var djup med friska syror. Lättdrucket med karaktär och passade utmärkt till julbordets skinka och medelstarka ostar.

Efter julens och nyårshelgens dignande bord började man längta efter någonting “slankare”. Det blev en fräsch skaldjursrisotto (utan parmesan) och då passade det unga, friska, rena 2018 Langhe Chardonnay Luna d’Agosto utmärkt till. Vinet är ungt, friskt och fruktigt med inslag av citrus och melon. Den torra smaken är friskt fruktig och relativt fyllig, med en mineralton i eftersmaken.

På trettondagsafton provade vi 2016 Barbaresco Vallegrande. Vinets intensiva färg av granatsten och aromatiska elegans i kombination med fina fruktsyror och mjuka välintegrerade tanniner kom till sin rätt i stora pinot noir -glas. Mitt klassiska bon mariage -recept till olika barolo-viner har varit carpaccio på renfilé med rostade pinjenötter, hyvlad Grana Padano, fruktig olivolja och balsamico med sallad.  

Även 2016 Barbaresco Vallegrande passade utmärkt till renfiléns aromatiska komplexitet. Bon mariage och vår lycka var fullkomlig!

 

http://cadelbaio.com

http://nebbiolo.fi

http://viinikellari.com