Pierre Paillard – champagne från Bouzy

De stora champagnehusen meddelar stolt att druvorna kommer från Grand cru och Premier cru -vingårdar. Pierre Paillard kan meddela att allt är Grand cru för deras 11 hektar ligger i Bouzy, som är känt för högklassig Pinot Noir. I denna Grand cru -by odlas ytterst lite andra druvsorter. Men eftersom Pierre Paillard har alla sina hektar här vill man öka komplexiteten och elegansen med en 30 procents andel av Chardonnay.

Precis som alla odlarproducenter, récoltant-manipulant, tycker man att det är viktigt att visa terroir och det är just det som är skillnaden mellan dem och de stora champagnehusen.

Jag smakade denna producents Les Parcelles XIII för första gången i september 2018 och blev väldigt förtjust. Det här är deras standardchampagne, non vintage, XIII på etiketten betyder att mesta delen av vinet är av årgång 2013. Champagnen uppvisade komplex, yppig fruktighet med eleganta citrustoner, rostat bröd och mandel från lång flasklagring på jästfällningen (3,5 år), fina mineraler, allt detta tillsammans med låg dosage 2,7 g, bildar en njutbar struktur. Inte att undra på att champagnen vann guld i 2018 Finnish Wine Award -tävlingen.

När Grand Champagne 2019 -programmet publicerades anmälde jag mig direkt till Quentin Paillards Master Class: Pierre Paillard’s interpretation of the terroir of Bouzy

Men innan dess var det Valborg. Min uppgift var att laga förrätten och skaffa champagnen därtill. Det blev förstås Les Parcelles XIII av Pierre Paillard och abborrfärs med saffranssås. Mina medfirare var inte så tränade på champagne men den spontana kommentaren var: “Wow”! Och det blev bon marriage, matens rika smaker gifte sig utmärkt med champagnens fylliga fruktighet med de fina syrorna och mineralerna.

Den åttonde generationen, bröderna Antoine och Quentin jobbar tillsammans på vinegendomen. Produktionen är 90 000 flaskor per år. Jordmånen är bara ett tunt lager lerblandad jord ovanpå kritberget. De har praktiserat ekologiska principer med biodiversitet sedan 2012, konstgödning slutade man med för drygt 15 år sedan. Man lägger stor vikt vid valet av kloner och rotstockar. Bröderna jobbar med så kallad sélection massale, de tar sticklingar från Chardonnay, Les Motellettes, och Pinot Noir, Les Maillerettes, till nyplanteringar.

Det stilla vinet ligger länge på sin fällning, 90 % på ståltankar, för man vill behålla frukten. De övriga 10 % ligger på 600 liters använda ekfat som inte ger några direkta ekaromer men bidrar till komplexiteten. Bröderna är med på tidens nerv, de experimenterar med samma vin i olika behållare: Ett ägg av betong (700 l), en klotformad tank i sandsten, Clayer (225 l) och amforor i terrakotta (500 l).

Man gör oftast den malolaktiska jäsningen som man tycker bidrar till elegansen. Champagnerna får ligga länge på sin fällning från 3,5 år för NV och till och med 11 år för vintage. Deras dosage har blivit lägre och lägre tack vare att man får mognare druvor nu. Efter degorgeringen får champagnerna ligga ytterligare minst 6 månader i källaren.

Resultatet blir fylliga, friskt fruktiga champagner med mycket koncentration som tilltalar såväl noviser som konnässörer.

Det var intressant att få prova nästan hela porfolion, hos importören Vinoble och på Master Class -tastingen, på Grand Champagne 2019 i maj.

Hundraprocentig Chardonnay är en raritet i Bouzy, Blanc de Blancs från vingården Les Mottelettes av årgång 2013 är en sådan. Chardonnay från Montagne de Reims är djupare och rundare i stilen, en storslagen champagne med mycket finess. 2006 La Grande Récolte Bouzy Grand Cru, 55 % Ch, 45 % PN, 11 år på jästfällningen, dosage 2 g, degorgerat 9/2018, har en fin brödig doft och stor komplexitet med elegant syra i smaken. En klassisk champagne! Det stilla röda vinet av appellationen Coteaux Champenois, 2015 Les Mignottes Bouzy Rouge, saknar jag nästan ord för att beskriva, så otroligt elegant med allt som du önskar av en utsökt Pinot Noir. Den absolut bästa röda Coteaux Champenois jag har provat. Upplevelsen har stannat i minnet!

Nu hade jag fått mersmak och beställde Les Terres Roses Rosé på Alko. Både Les Parcelles och Les Terres Roses Rosé finns där till ett facilt pris.

Les Terres Roses Rosé XIII   Ch 70 %  PN 30 %, dosage 2,7 g, degorgerat 10/2017

Den diskreta färgen har en antydan av rosé. Samma diskreta elegans går igen i doften, där finns sublima röda bärtoner med inslag av rostat bröd. Den torra, relativt fylligt fruktiga smaken återger de eleganta röda bärtonerna med syror, fruktighet och mineraler i fin balans. Den behagliga strukturen smeker gommen länge.