Giovanni Manzone, Monforte d’Alba – tradition, terroir och passion

Jag har aldrig träffat en olycklig vinbonde. Hur kommer det sig att vinbönderna verkar vara så nöjda med sin tillvaro trots stora utmaningar och hårt arbete. Medan de andra bönderna lämnar sina tröskade och torkade korn till nästa etapp för vidare bearbetning, bearbetar vinbonden de skördade frukterna vidare under en lång,  kreativ process som utmynnar i en njutbar slutprodukt som inkarnerar producentens filosofi.

Jag citerar Gambero Rosso: Not just great wines but above all a truly warm welcome awaits visitors who climb up to Castelletto di Monforte d’Alba to see Giovanni Manzone, aided in recent years by his son Mauro.

Jag träffade Mauro Manzone‘Barolo & Friends’  den 30 oktober 2018 på Gamla studenthuset och blev förtjust i Manzones rena, välgjorda och koncentrerade viner som jag då provade för första gången. Och den sista februari 2019 på en provning arrangerad av Mr. Nebbiolo hade nöjet att träffa denne sympatiske Mauro igen och prova husets Barbera och Nebbiolo. Han representerar den fjärde generationen av familjen Manzone som äger 8 hektar på 350 – 500 m ö h i Monforte d’Alba som tillsammans med Serralunga d’Alba ger Barolo-distriktets kraftfullaste viner. Den hållbara årsproduktionen är 50 000 flaskor. Som sagt är det alltid ett nöje att träffa dessa medlemmar av vinodlarfamiljer. Det handlar om tradition, respekt för terroir och passion för arbetet i vingården och i källaren som avspeglar sig i vinerna.

Familjen Manzone producerar Barolo från fina vingårdslägen som Gramolere, Castelletto och Bricat. Vinerna är tillgängliga som unga men tillhör också de mest koncentrerade och långlivade Nebbiolo-vinerna med elegant extrakt och moderat ekbehandling från medelstora fat. Även husets olika Barbera-viner och Langhe Nebbiolo uppvisar hög kvalitet.

Med nyvunnen inspiration har piemontesiska topproducenter skapat otroligt högklassiga viner av druvsorten Barbera. När Barbera är som bäst kan druvsorten ge viner som är spännande i sin kombination av djup purpur med en nästan chockrosa rand, hög syra, fyllig fruktighet med knastertorr smak och som dessutom är ypperliga matviner till det mesta.

Den här beskrivningen passar utmärkt för 2016 Barbera d’Alba DOC La Marchesa Superiore  av Manzone: 10 dagars skalmaceration i 28 grader ger den djupt purpurröda färgen (se bild nedan), efter jäsningen 16 månader i 500/700 liters ekfat, buteljering två år efter skörd.

Redan kontrasten mellan den täta, djupt purpurröda färgen och den tydliga chockrosa randen är en intressant visuell upplevelse.

Näsan förnimmer elegant, koncentrerad, opulent fruktighet med inslag av röda bär,  moreller, kryddor och tobak.

Den intensivt rika, fylliga smaken är mjuk och rund, med ungdomens fräschör välintegrerad i den koncentrerade, opulenta, välstrukturerade fruktigheten som följer doften och balanseras av Barberas eleganta syrlighet. Eftersmaken är lång och delikat. Det här underbara sammetsvinet är inget vardagsvin utan snarare en helg-Barbera.

DOC Langhe, som lanserades i november 1994, är en appellation för olika piemontesiska druvsorter samt för olika blandningar Bianco och Rosso. DOC Langhe Nebbiolo är en fin introduktion till de högklassigare och dyrare DOCG-appellationerna Barolo och Barbaresco som man också får lov att lagra längre för optimal njutningseffekt.

2017 Langhe Nebbiolo DOC Il Crutin: 7 dagars skalmaceration i 28 grader, efter jäsningen 6 månader i 700 liters ekfat, buteljering 12 månader efter skörd.

Ung rubinröd Nebbiolofärg. Elegant, komplex, moget fruktig doft med inslag av torkade rosor och kryddighet. Den eleganta, välstrukturerade smaken har välintegrerade lätta Nebbiolo-tanniner som smeker gommen, saftig fruktighet och lång, kryddig eftersmak.

Årgång 2013  91p i Decanter July 2017

En Piemonte-producent har sagt: “Each parcel has its own soul, its own character. The future of our wines lies in exalting the crus.”

Detta fick vi verkligen uppleva under kvällen när vi fick smaka äldre årgångar från familjens fina vingårdslägen: 2009 Castelletto och 1993 Gramolere Riserva magnum.

 

2009 Barolo DOCG Castelletto  2009 anses vara en årgång som bekräftar Barolos storhet; opulent och tillgänglig. Det vi fick i glaset var flytande sammet, körsbärssylt som inte kändes sött, kryddad med elegant rosmarin.

30-40 dagars skalmaceration i 28-31 grader, efter jäsningen 30 månader i 500/700 liters ekfat, buteljering 30 månader efter skörd.

1993 Gramolere Riserva magnum  Detta ljuvliga välstrukturerade vin bjöd på en otrolig upplevelse. Det är inte så ofta som man får njuta av en kvartssekel gammal Barolo ur en magnumflaska. Rik mogen frukt med blommiga toner, balanserat med tanniner som rundats av med åren.

30-40 dagars skalmaceration i 28-31 grader, efter jäsningen 48 månader i 500/700 liters ekfat, buteljering 60 månader efter skörd.

Det var en fin kväll med stora vinupplevelser som gav mersmak. Jag drömmer om ett återbesök i Monforte d’Alba och då skulle jag vilja klättra upp till Castelletto di Monforte d’Alba, se dessa vingårdslägen och prova flera viner av Manzone.

Vinprovning och motionssimning är två av mina intressen. Dem tänker jag kombinera på Casa Visette i Monforte d’Alba.

http://www.visette.it

http://www.manzonegiovanni.com