Tre Barolo och en Barbaresco – så lika men ändå så olika

Vinåret 2019 började den 4 januari med en Nebbiolo-provning för vinklubben Botrytis Borgoensis. Medan jag ännu bodde i Stockholm reste jag till Helsingfors och vidare till Borgå för att hålla 15-timmars veckoslutskurser i vinkunskap på Svenska folkakademin i Borgå (nu Borgå folkakademi) under åren 1990-1992. Jag var medlem i Sas Wine Club och kunde via dem köpa fina tax free -viner som jag flög med och som var ett bra komplement till Alkos dåvarande sortiment.

Påsken 1991 grundade några kursdeltagare en vinklubb, Botrytis Borgoensis, som fortfarande regelbundet provar goda viner.

Klubbens provningar inleds alltid med en “gåta”, ett vin helt blint. Den här januarikvällen var vinet 2011 Cabreo Il Borgo, IGT Toscana, A e G Folonari. Klubben har ofta provat olika årgångar av detta vin på grund av namnet men förstås även på grund av kvaliteten. Det är inte så lätt när man inte vet någonting om vinet men med ledande frågor gick det så småningom att komma fram till rätt svar. Vinet är inte så typiskt för sitt ursprung med en hög andel Cabernet Sauvignon. Alla italienska viner är matviner, även detta vin blev så mycket godare till bröd med Crema di Carciofi e Tartufo (kronärtskocka och vit tryffel, Roiniset Oy,  saluhallen i Hagnäs).

Kvällens provningsviner 2012 Barolo Essenze, Terre da Vino, 2011 Marchesi di Barolo, 2007 Barolo Prapò, Ettore Germano och 1999 Barbaresco Riserva, Roberto Sarotto serverades helt blint. Det var intressant att lyssna till de associationer som vinernas doft- och smakupplevelser väckte. Vinernas intensiva färg av granatsten, kraft och elegans, förföriska blom-, frukt- och kryddofter i kombination med fina fruktsyror och sträva tanniner ledde provarna fram till Barolo och Barbaresco.

2012 Barolo Essenze kommer från Terre da Vino som är det ledande kooperativet i Piemonte med över 2500 medlemmar och drygt 5000 hektar, en elegant, high-tech anläggning. Gambero Rossos omdöme är “en pålitlig producent med fin stilistisk balans och bra valuta för pengarna”.  (Alkos beställningssortiment 939497  37,48)

Den fruktiga doften hade inslag av torkade aprikoser, plommon och medicinalörter (balsamic notes). Den fylliga smaken med röda bärtoner av lingon bjöd på fin balans mellan fruktsyrorna och tanninerna. I jämförelse med de andra vinerna kändes Barolo Essenze lättare och fruktigare.

2011 Marchesi di Barolo I slottet Castello dei Marchesi i Falletti finns Marchesi di Barolos historiska källare. Marchesi di Barolo uppfann en gång i tiden Barolo-konceptet. Falletti-dynastin dog ut 1864, nu är det femte generationen av familjen Abbona som leder det moderna företaget med 201 hektar och en årsproduktion på 1,5 miljoner flaskor. Deras basic Barolo som Gambero Rosso beskriver admirable kommer från olika välrenommerade vingårdar. Syftet är att skapa den bästa möjliga cuvéen. Till en början vinifieras viner från olika vingårslägen separat i mindre ekfat och sedan får den färdiga cuvéen mogna i stora slavonska ståndare. Producenten anser att vinet är färdigt att konsumeras 6 år efter skördåret.      (Alko 434374  19,09  0,375 l   Årgång 2013)

Doften kändes friskt, fruktigt komplex med inslag mogna, söta hallon med ett kryddigt inslag. Underbar balans mellan de fruktiga syrorna och de sträva, men runda tanninerna som smeker gommen länge. En klassisk välgjord Barolo med modern touch.

2007 Barolo Prapò, Ettore Germano, 16 ha i Serralunga d’Alba, årsproduktion 90 000 flaskor

Sergio Germano som tagit över efter sin far Ettore anses vara en av de  mest kompetenta vinmakarna i Piemonte. Hans fylliga, komplexa, intensiva och långlivade Barolo-viner kommer från fina vingårdslägen som Lazzarito, Cerretta och Prapò. Prapò är en liten vingård nedanför familjens hem och vinkällare på 350-370 m ö h. Vinifieringen som sker i olika fatstorlekar är modern men vilar på klassisk tradition. Det var roligt att hitta denna årgång av Prapò på Arkadiagatan i Helsingfors.  (Alkos beställningssortiment 956577 69,99)

Färgintensiteten var hög med granatsten mot tegel. Elegant, komplex, nyanserad doft med inslag av saltlakrits och torkade katrinplommon. Den fylliga, komplexa, rika smaken hade inslag av torkade frukter och örter. Den sträva smaken var elegant balanserad med fina syror och behagliga tanniner samt enorm längd som smekte gommen. Vinet dekanterades.

1999 Barbaresco Riserva, Roberto Sarotto, 84 hektar prestigefyllda vingårdar i Piemonte, årsproduktion 700 000 flaskor

Roberto Sarottos far Angelo lade undan några fat av denna årgång för speciella tillfällen. Faten som glömdes bort hittades ganska nyligen och tappades på flaska. 1997, 1998, 1999, 2000 och 2001 var fem utsökta årgångar efter varandra. Fantastiskt att Alko fått ett specialparti av denna Barbaresco Riserva till ett facilt pris.  (420997 45,00)

Granatstensfärgen hade bredare tegelröd mognadsrand. Den eleganta doften uppvisade mognad med ton av fuktigt läder och örter. Den medelfylliga sammansatta, balanserade smaken var fortfarande saftigt fruktig med elegant vaniljton och mjuka tanniner. Lång, god eftersmak av tinade blåbär.

En kavalkad av viner som uppvisade sina bästa sidor. Det var intressant att prova dessa Nebbiolo-viner från olika producenter i olika prisklasser och olika mognadsstadier, det tredje vinet kostar dubbelt så mycket som det första och bjuder då förstås på en större upplevelse. Vinerna har sina Nebbiolo-likheter men uppvisade större skillnader tillsammans med mat. Det lättare Barolo Essenze passade utmärkt till små suffléer med riven cheddarost, ägg, grädde, ansjovis och dill medan bröd med kronärtskocks- och tryffelpuré var en perfekt match till det mera klassiska Marchesi di Barolo.

 

Det finns förstås de klassiska maträtterna som passar utmärkt till Barolo och Barbaresco som t. ex. carpaccio på renfilé men det var också roligt att prova något nytt.

Sista bilden, photo credit, Tom Liljendal

www.terredavino.it  www.marchesibarolo.com

www.ettoregermano.com  www.robertosarotto.com