Källarmästaren Laurent Fresnet, Champagne Henriot, Grand Champagne Helsinki, maj 2019

Vi champagnevänner ser redan nu fram emot den 9, 10 och 11 maj för då kommer La Champagne på sin årliga visit till Helsingfors. Det verkar bli bättre år för år om det nu är möjligt: Sammanlagt 73 producenter presenterar sig på Gamla studenthuset, champagnehus och odlarproducenter, med mera än 330 champagner och 42 olika Master Class -föreläsningar. Tack vare samarbetet med Business France är några  intressanta champagnehus med för första gången. Själv tänker jag delta i ‘Laurent Fresnet: The creative expression of Henriot’.

Jag har varit en Henriot-lover sedan våren 2001 då jag i Parisvaruhuset Le Bon Marché, Paris äldsta och högklassigaste varuhus, fick på en champagnedemonstration smaka de första eleganta, Chardonnay-dominerade dropparna med kvardröjande, gomsmekande mineraler. Jag  hade knappt hört talas om champagnehuset Henriot. Det finns flera orsaker till varför jag inte hade mött champagnehusets viner tidigare, en av dem är att huset inte använder så mycket pengar för reklam utan vill hellre kommunicera direkt med journalister och restauranger.

Det över 200 år gamla familjeföretaget grundades 1808 av änkan Apolline Henriot.

För kvaliteten sedan 2006 ansvarar den månfaldigt prisbelönte källarmästaren Laurent Fresnet, som förnyade Brut SouverainNV-stilen, med mera fräschör, komplexitet och fruktighet. Husets lagringsfilosofi är att sälja champagnerna när de är färdiga att avnjutas. De får utvecklas på jästfällningen två gånger den lagstiftade tiden. I stället för den mäktiga Cuvée Enchanteleurs skapade Laurent Fresnet en ny prestigechampagne, Hemera, som bättre motsvarar hans vision av Henriot-stilen. I Master Class -provningen ingår den första årgången 2005.

Laurent Fresnet blev 2015 och 2016 ‘Sparkling Wine Maker of the Year’, International Wine Challenge och 2016 årets källarmästare i Champagne (Chef de cave de l’année, Bulles & Millésimes). I International Wine Challenge 2016 regnade det guldmedaljer: Brut Souverain NV, Blanc de Blancs, Rosé Brut NV, Brut Millésimé 2006, Rosé Millésimé 2008, Cuvée Enchanteleurs 2000.

Den 16 mars 2016  höll jag en väl och länge planerad Henriot-provningMunskänkarna i Helsingfors (Viiniseura Helsingin Munskänkarna ry) med champagner som inte är så lätta att komma över. Av importören Winestate fick föreningen tre av champagnerna och de resterande fyra köpte man i olika internet-vinbutiker. Det blev en kanonprovning med fina upplevelser. Man kan säga att det var en guldmedalj-provning för vi provade alla de sex ovannämnda prisbelönta champagnerna (Cuvée Enchanteleurs var av årgången 1998) och därtill Rosé magnum 1990, som var kvällens absoluta ‘clou’. (Mera om Champagne Henriot och provningen i min bloggpost, juni 2016).

På importören Winestates sortimenttasting fick jag nu i början av februari 2019 igen en gång njuta av Henriot Blanc de Blancs NV som alltid charmar med sin gräddiga kompexitet och eleganta balans, vinet har legat 4 år på jästfällningen. 2008 Rosé Brut som jag provade för första gången för fyra år sedan är ett strålande exempel på elegansen av husets roséchampagner, som skapas med Chardonnay som ryggrad. Det har varit intressant att följa utvecklingen av denna stora årgång mot mera mognad, balans och komplexitet. Den diskreta röda bärtonen gifter sig fint med ett lätt rostat inslag.

Så nu ser jag verkligen fram emot att få lyssna på källarmästaren himself och prova följande viner under hans ledning: Rosé Brut NV, Brut Souverain NV, Blanc de Blancs NV, Brut Millésimé 2008, Cuvée Hemera 2005.

http://www.grandchampagnehelsinki.fi