Domaines Albert Bichot, Bourgogne – (suomenkielinen versio alempana)

Vem som jäst, lagrat och buteljerat vinet i Bourgogne är minst lika viktig om inte viktigare information än vingårdsläget. Det kan stå samma appellation och årgång på flaskan och ändå kan innehållet smaka helt olika. Därför är just här kunskap om olika producenter en bra investering.

En Bourgogne-producent som borgar för kvalitet är Albert Bichot. Vinhuset grundades 1831, släkten hade dock funnits i Bourgogne i århundraden. Det vackra familjevapnet med hjorthuvud är känt sedan 1350. 1912 förflyttades huvudkontoret till sin nuvarande plats i Beaune. Sjätte generationen med Albéric Bichot i ledningen sedan 1996 styr familjeföretaget med 170 anställda. När han tog över började en medveten kvalitetsförbättring.

Man har minskat skördeuttaget (hl/ha), man arbetar miljömedvetet, följer ekologiska principer i vingården samt gör ett noggrannare urval vid vinframställningen, till exempel vinifierar man olika små parceller för sig. Det ekologiska tillvägagångssättet har tagit 20 år att utveckla men är inget självändamål, genom det uppnår man större precision som ger rena, elegant fruktiga viner. All vinodling följer den hållbara utvecklingens principer. Mottot är: “The less we interfere the better.” Chefkällarmästaren Alain Serveau blev ‘Red Winemaker of the Year 2017’, IWC, ‘International Wine Challenge’.

Huset äger sammanlagt drygt 100 hektar vingårdar från Chablis i norr till Beaujolais i söder varav 13 ha Grand Cru och 26 ha Premier Cru. Maison Albert Bichots  vinframställning, över 100 viner, sker på fyra av dessa fem egendomar: Domaine Long-Depaquit, 65 ha i Chablis, Domaine du Clos Frantin, 7,3 ha med Château Gris, 3,5 ha i Côte de Nuits, Domaine du Pavillon, 15 ha i Côte de Beaune, Domaine Adélie, 4,5 ha i Mercurey i Côte Chalonnaise och Domaine de Rochegrès, 5,2 ha i Moulin-à-Vent i Beaujolais. Ett pärlband, som består av olika appellationer från Grand Cru som Chambertin (0,17 ha / 700 fl), Echezeaux (1 ha / 3600 fl) och Corton-Charlemagne ( 1,2 ha / 7000 fl) till premier cru -, kommunviner och generique AOC Bourgogne.

Jag har haft glädjen att prova husets viner hösten 2016 med husets exportchef och nu senast i september 2017 under ledning av själva Albéric Bichot. Jag är väldigt förtjust i husets rena, elegant fruktiga viner med välintegrerad fatkaraktär som bildar vinets kryddiga ryggrad. Dock säger man att man inte försöker skapa någon husstil utan låter varje vin uttrycka sin terroir och årgång.

 

Château de Dracy, Albert Bichot, Pinot Noir, AC Bourgogne

Borgen byggdes 1298, vinegendomen och källaren härstammar från 1728. Albert Bichot vinifierar, buteljerar och distribuerar vinerna.

Jäsningen har skett både i ståltank och ekfat, varefter största delen av vinet lagrades i ståltank för att bevara dess fruktighet, 20-25 % i franska ekfat i 10-11 månader för balans och komplexitet.

Årgång 2013, Alkos beställningssortiment, 914017, 19,98 euro:

Färgen är vackert rubinskimrande med den för Pinot Noir typiska låga intensiteten och det har redan utvecklats en ljusare mognadsrand. Den rena, fruktiga doften har inslag av röda bär och kryddiga toner av frisk barrskog. Den friska, mjukt fruktiga, balanserade smakens lätta tanniner är välintegrerade. God eftersmak med aningen lakritston. Vinet är ett utmärkt exempel på en välgjord röd AC Bourgogne generique, som fått mogna några år.

Gevrey-Chambertin Les Evocelles, Albert Bichot, AC Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin är en av de berömda appellationerna i Côte de Nuits med många olika typer av terroir med enbart druvsorten Pinot Noir. Jordmånen som är brun kalksten ger klassiga, eleganta viner. Vingården Les Evocelles ligger i appellationens norra del högst upp på kullen, på 240 m ö h. Här är jordmånen fattig vilket tvingar vinrankornas rötter djupt ner. Läget ger vinerna fina syror samt mineraler.

Jäsningen har skett i temperaturkontrollerade ekfat, varefter vinet lagrades 14-16 månader i ekfat, varav 15-25 % nya.

Årgång 2014, Alkos sortiment, 471897,  57,61 euro:

Färgen är körsbärsröd med högre intensitet är vinet här ovan. Doften är frisk, elegant, fruktig, kryddigt ‘ekfatsglaserad’ med inslag av röda bär som körsbär och smultron, aningen höstskogstoner. Den eleganta, koncentrerade, välstrukturerade smaken har bra balans mellan syror, fruktighet, de lätta tanninerna och den välintegrerade fattonen. Ett elegant vin med balans, koncentration, komplexitet och längd! Behöver dekanteras.

Albert Bichot Vieilles Vignes de Chardonnay Organic, AC Bourgogne

Ett exempel på Albert Bichots ekologiska strävanden är att detta vin nu av årgång 2016 är certifierat ekologiskt. Vinrankorna, som är 25-35 år gamla, växer på olika håll i Côte de Beaune och Hautes-Côtes de Beaune. Lagring: 80 % i ståltank och 20 % i ekfat i 8-12 månader.

Årgång 2016, Alkos sortiment, 522467, 18,91 euro:

Djup halmgul färg. Den generösa doften har inslag av citrus och gula plommon med honungston. Den breda, runda smaken balanseras av fina syror och fruktighet med en liten fatton. Ett ungt men redan njutbart vin till ett facilt pris!

Domaine du Pavillon Meursault, Albert Bichot, AC Meursault

Meursault är berömt för sina eleganta vita viner. Detta vin är en blandning av fem olika parcellers Chardonnay-druvor som har kompletterande egenskaper och en genomsnittsålder på 30 år. Parcellerna ligger på 235 m ö h med ost/sydost exponering. Vinifiering i ekfat varav 35 % nya i 3 veckor – 2 månader. Lagring i ekfat varav 20 % nya i 12-15 månader.

Årgång 2015, Alkos sortiment, 588377, 63,81 euro:

Skimrande ljus, halmgul färg. Elegant, generös, frisk, komplext fruktig doft med inslag av gula plommon, melon och kryddighet av briocheliknande fatton. Relativt fyllig, komplex, koncentrerad fruktig smak med mineral och briochetoner som balanseras av fina syror och en gräddig textur. Elegans och längd! Provat 9/11 2017. Två månader tidigare hade fatinslaget ännu inte fullt integrerats men nu hade det gjort det. Man blev bara så lycklig och ännu mera så tillsammans med gratinerad hummer*. En verklig bon mariage!

* Blötlagd torkad svart trumpetsvamp, utan vätska, fräses i smör tillsammans med en ¼ tsk riven vitlök, lite vitt vin, grädde och riven ost (Grana Padano), lite salt. Gröp hummerköttet ur var sin halva och blanda bitarna i såsen och sedan tillbaka i var sin skalhalva. Gratinera i ugn. 2 portioner. Sen jag flyttade tillbaka till Finland för femton år sedan har jag inte hittat så god djupfryst hummer som nu i november på Lidl.

 

P.S.  Magnum från Albert Bichot kommer till Alkos Arkadia-butik den 30 november 2017:

2015  Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Les Dames Huguettes,  471778, 52,51 €

2014  Domaine du Clos Frantin Gevrey-Chambertin Les Murots,  418758,  129,90 €

2015  Morey-Saint-Denis 1er Cru Les Sorbets, 426068, 142,81 €

P.P.S. I Systembolagets sortiment finns många viner av producenten Albert Bichot.

Domaines Albert Bichot, Bourgogne 

Se kuka on valmistanut ja pullottanut viinin Burgundissa on tärkeä jossei tärkeämpi tieto kuin itse viinipalstan sijainti. Pulloissa voi olla sama alkuperämerkintä ja vuosikerta mutta niiden sisältö saattaa silti olla aivan erilainen. Täällä jos missä kannattaa hankkia tietoa tuottajista.

Eräs näistä laatutuottajista on Albert Bichot. Viinitalo perustettiin 1831, suku on kuitenkin asunut Burgundissa jo vuosisatojen ajan. Perheen kaunis peuranpäällä koristettu sukuvaakuna on tunnettu vuodesta 1350. Pääkonttori muutettiin nykyiselle paikalle Beaune’iin 1912. Perheyrityksen johdossa on ollut vuodesta 1996 kuudennen sukupolven edustaja, Albéric Bichot. Työntekijöitä on kaikkiaan 170. Vuonna 1996 alkoi tietoinen kehitys kohti parempaa laatua mikä jatkuu yhä.

Satomääriä on vähennetty (hl/ha), viljely on ympäristöystävällistä noudattaen kestävän kehityksen ja luonnonmukaisen viljelyn periaatteita, pienien palstojen rypäleet vinifiodaan erikseen. Luomuviljely ei ole itsetarkoitus, sillä saavutetaan entistäkin parempi lopputulos, puhdasta, tyylikästä, hedelmäistä viiniä. Mottona on: “The less we interfere the better.” Johtava kellarimestari Alain Serveau palkittiin, ‘Red Winemaker of the Year 2017’, IWC, ‘International Wine Challenge’.

Maison Albert Bichot omistaa runsaat 100 hehtaaria viinitarhoja Chablis’sta Beaujolais’hen, 13 ha Grand Cru’tä ja 26 ha Premier Cru’tä. Viininvalmistus, yli 100 viiniä, tehdään neljällä seuraavista viidestä tilasta:

Domaine Long-Depaquit, 65 ha, Chablis, Domaine du Clos Frantin, 7,3 ha lisäksi Château Gris, 3,5 ha, Côte de Nuits, Domaine du Pavillon, 15 ha, Côte de Beaune, Domaine Adélie, 4,5 ha, Mercurey, Côte Chalonnaise ja Domaine de Rochegrès, 5,2 ha, Moulin-à-Vent, Beaujolais. Helminauha, missä on eri laatuluokituksia esimerkiksi, Grand Cru’tä kuten Chambertin (0,17 ha / 700 ploa), Echezeaux (1 ha / 3600 ploa) ja Corton-Charlemagne ( 1,2 ha / 7000 ploa),  premier cru’tä , kyläviinejä ja luonnollisesti generique AC Bourgogne.

Minulla on ollut ilo saada tutustua talon tuotantoon laajemmin syksyllä 2016 ja nyt viimeksi syyskuussa 2017 itse Albéric Bichot’n opastuksella. Pidän todella paljon Albert Bichot’n puhtaista, tyylikkään hedelmäisistä viineistä joissa hyvin integroitu tammikypsytys antaa viinille mausteista selkärankaa. Ei kuitenkaan pyritä luomaan talon tyyliä vaan annetaan jokaisen viinin ilmentää vuosikertaa ja terroir’ia.

Château de Dracy, Albert Bichot, Pinot Noir, AC Bourgogne

Château de Dracy valmistui Burgundin herttuan sotalinnoitukseksi 1298. Edelleen toiminnassa oleva viinitila ja kellari rakennettiin 1728. Albert Bichot hoitaa viinien valmistuksen, pullotuksen ja jakelun.

Viini on käynyt sekä terästankeissa että tammessa, minkä jälkeen suurin osa kypsytettiin terästankeissa hedelmäisyyden säilyttämiseksi, 20-25 % ranskalaisessa tammessa 10-11 kuukautta tasapainoisuuden ja moniulotteisuuden lisäämiseksi.

Vuosikerta 2013, Alkon tilausvalikoima, 914017, 19,98 :

Kaunis rubiininpunainen väri on Pinot Noirille tyypillisesti läpinäkyvämpi ja tämä vuosikerta on jo kehittyneempi mikä näkyy vaaleammassa reunassa. Puhtaassa, hedelmäisessä tuoksussa aistii punaisia marjoja ja raikasta, mausteista havumetsää. Raikkaassa, pehmeän hedelmäisessä maussa kevyet tanniinit tasapainottavat suutuntumaa. Miellyttävässä jälkimaussa hivenen lakritsaa. Viini on erinomainen esimerkki hyvintehdystä punaisesta AC Bourgogne-viinistä.

Gevrey-Chambertin Les Evocelles, Albert Bichot, AC Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin on kuuluisa kylä Côte de Nuits’n alueella, maaperä on ruskeaa kalkkikiveä ja viinit klassisen tyylikkäitä. Les Evocelles-tarha sijaitsee kylän pohjoisosassa kukkulan huipulla 240 metriä merenpinnasta. Maaperä on karua, mikä pakottaa juuret syvälle. Sijainti antaa hyvää hapokkuutta ja mineraaleja.

Viini on käynyt lämpökontrolloiduissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen kypsytys 14-16 kuukautta tammessa, mistä 15-25 % uutta.

Årgång 2014, Alkon valikoima, 471897,  57,61 :

Kirsikanpunainen väri, tiheämpi verrattuna edelliseen. Raikas, elegantti, hedelmäinen, mausteinen, tyylikkäästi tammitettu tuoksu missä kirsikkaa, metsämansikkaa ja hivenen syysmetsää. Vivahteikas, hyvin rakennettu maku, missä erinomainen tasapaino, hedelmäisyyden, kevyiden tanniinien ja hyvin integroidun tammen välillä. Tyylikäs, vivahteikas viini, jonka jälkimaku viipyy! Näin nuori viini paranee dekantoimalla.

Albert Bichot Vieilles Vignes de Chardonnay Organic, AC Bourgogne

Tämä viini on erinomainen esimerkki Albert Bichot’n pyrkimyksistä, nyt vuosikerta 2016 on luomu-sertifioitu. 25-35 vuotta vanhat köynnökset kasvavat eri puolilla Côte de Beaune’in ja Hautes-Côtes de Beaune’in alueilla. Kypsytys: 80 % terästankissa ja 20 % tammessa  8-12 kuukautta.

Vuosikerta 2016, Alkon valikoima, 522467, 18,91 :

Syvä oljenkeltainen väri. Runsaassa tuoksussa sitrusta, keltaisia luumuja ja hivenen hunajaa. Täyteläisen pehmeässä maussa hienot hapot, hedelmäisyys ja kevyt paahteinen tammisuus hyvässä tasapainossa. Nuori mutta jo nyt erinomaisesti maistuva viini edulliseen hintaan!

Domaine du Pavillon Meursault, Albert Bichot, AC Meursault

Meursault on kuuluisa eleganteista valkoviineistään. Tämä viini on viiden eri palstan sekoitus. Viiniköynnökset ovat keskimäärin 30 vuotta vanhoja. Palstat sijaitsevat 235 metriä merenpinnasta, sijainti aurinkoon, itä / kaakko. Vinifikaatio tammessa, uutta 35 %,  3 viikkoa – 2 kuukautta. Kypsytys myös tammessa mistä 20 % uutta, 12 – 15 kk.

Vuosikerta 2015, Alkon valikoima, 588377, 63,81 :

Vaalea, kimaltelevan oljenkeltainen väri. Runsas, tyylikäs, vivahteikas, hedelmäinen tuoksu missä keltaista luumua, melonia ja tyylikkään tammituksen tuomaa briossimaista mausteisuutta. Maussa täyteläisen moniulotteinen, konsentroitu hedelmäisyys, hieno happorakenne, mineraalisuus ja briossimainen tammisuus ovat hienossa tasapainossa, suutuntumassa kermaisuutta. Eleganssia ja pituutta! Joskus on onni nauttia ruokaa ja viiniä jotka ovat niin täydellinen yhdistelmä että kumpikin paranee vielä entisestään: Tämä Meursault ja gratinoitu hummeri* oli sellainen elämys – todellinen bon mariage!

*Kuivattua mustaa torvisientä liotetaan, sitten kuullotetaan ilman liotusvettä, lisätään ¼ tl raastettua valkosipulia, vähän valkoviiniä, kermaa ja juustoraastetta (esim. Grana Padano), hivenen suolaa. Kuorestaan irrotettu hummeri leikataan paloiksi ja sekoitetaan kastikkeeseen joka jaetaan kahteen kuorenpuolikkaaseen. Gratinoidaan uunissa. En ole sitten muutettuani takaisin Suomeen 15 vuotta sitten onnistunut samaan niin laadukasta pakastettua hummeria kuin nyt marraskuussa [Lidl].

 

P.S.  Albert Bichot’n magnumpulloja Alkon Arkadiassa 30. marraskuuta 2017 alkaen:

2015  Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Les Dames Huguettes,  471778, 52,51 €

2014  Domaine du Clos Frantin Gevrey-Chambertin Les Murots,  418758,  129,90 €

2015  Morey-Saint-Denis 1er Cru Les Sorbets, 426068, 142,81 €