Den ultimata trerättersmenyn till klassiska viner: Le Rosé Pinot 2015 Gustave Lorentz – Château Margaux 1997 – Brachetto d’Acqui 2013 Bersano

När påsken närmade sig började planeringen av middagar för fyra helgdagar. Det är roligt att laga mat när inspirationen är utsökta viner från vinkällaren. För så många helgdagar var det dock praktiskt att köpa en färdig middag från restaurang Pastis. Oftast utgår man från vinet men nu var det maten: Bouillabaisse, lammkarré och havtornsposset.

 

Förrätten var en utsökt bouillabaisse med rouille. Någon har sagt att denna fisksoppa utan vitlöksmajonnäsen rouille är som Marseille utan solsken. Vad dricker man till detta?

Le Rosé Pinot 2015 (magnum), AOC Alsace, 100 % Pinot Noir, av kvalitetsproducenten Gustave Lorentz. Familjeföretaget har anor från 1836 och nu är det den sjätte generationen som nu lotsar firman. Man äger 33 hektar i hjärtat av Alsace i Bergheim, nästan hälften Grand Cru-vingårdar. Från och med årgången 2012 har vinerna ett ekologiskt certifikat. Därtill köper man druvor av kontraktsodlare, sammanlagt 120 hektar runt Bergheim. Man har nyligen investerat 7 miljoner euro i den senaste vintekniken för att ytterligare kunna förbättra kvaliteten. Avsikten är att producera gastronomiska viner med bra balans: rena, friska och eleganta.

Le Rosé Pinot 2015 hade en verkligen läcker rosa nyans, doften var frisk, generöst fruktig och elegant med inslag av jordgubbe och frisk ‘sous bois’ (undervegetation), smaken var torr, frisk, fruktig och komplex med bra balans och utsökt struktur.

Att detta verkligen är ett gastronomiskt vin förstod vi när vi drack vinet till bouillabaisse.

‘A match made in heaven’ eller ‘le bon mariage’! Både soppan och vinet blev godare och vi blev lyckliga.

Årgången 2016 av Le Rosé Pinot (magnum) lanseras i Finland i sommar. En lyxig present när man besöker släkten eller vänner eller också lagar man en bouillabaisseliknande fisk- och skaldjurssoppa som är lätt att laga och servera även på landet och dricker då till detta eleganta vin som skimrar vackert rosa i sommarsolens glans.

 

Jag har en vinvän som har ett flertal årgångar av Château Margaux i sin vinkällare. Under åren har vi provat några av dessa. Nu var det dags att prova årgång 1997. Året hade inte de bästa förutsättningarna i Bordeaux och för att citera Jancis Robinson: “It was a vintage diluted by rain.” Man förutspådde att vinerna skulle mogna tidigt och sakna koncentration. Med andra ord räknas inte den här årgången till de stora men Robert Parker’s Wine Advocate anser att Château Margaux lyckades bäst av 1er Cru Classé- slotten denna årgång.

Mot denna bakgrund var vi nyfikna och förväntansfulla när vi provade det dekanterade Château Margaux 1997:

Tät, röd färg med orange rand.

Stor, intensiv, elegant doft med inslag av mogna körsbär mot en fond av ceder som sedan utvecklades till toner av blommor, svag tryffel, blåbär, sojasås, kakaopulver och skog. På en timme hade vinets doft utvecklats och vuxit i komplexitet och elegans.

Medelfyllig, torrt fruktig smak med livliga fruktsyror och välintegrerade mjuka tanniner. Körsbärsfruktigheten känns även i smaken och i avslutningen smeker tanninerna gommen.

Det visade sig att 1997 var en av de bästa årgångarna vi har provat och vi har bland andra 1982, 1983, 1989 och 2002 att jämföra med. Hommage à Paul Pontallier, VD, som i slutet av mars 2016 gick ur tiden alldeles för tidigt.

Med den vakuumförpackade lammkarrén från restaurang Pastis kom ett detaljerat recept men jag var antagligen för förtrollad av vinet så det goda köttet blev aningen för genomstekt. Men deliciöst var det till Château Margaux 1997!

 

Posset var en brittisk kryddad dryck av mjölk och vin eller ‘ale’. Idag har man utvecklat denna dryck till en dessert av grädde, socker och syra i form av till exempel citronsaft som man vispar under kokning. Recept på Lemon posset finns av Jamie Oliver och Nigella Lawson. Restaurang Pastis hade ersatt citron med havtorn och hallon, ypperliga inhemska ingredienser med fin arom och syra.

Vi behövde inte välja mellan Asti Spumante eller stilla sött dessertvin när vi valde Brachetto d’Acqui 2013 av Bersano, ett lätt pärlande, rött, sött vin från Piemonte, som finns i Alkos beställningssortiment och på Tallink Silja Line.

Druvsorten Brachetto härstammar från romarrikets dagar och fortfarande kallar man vinet ‘The Wine of Love’. Enligt legenden tog romarna vinet med sig till Egypten där Kleopatra fick smaka på det.

Appellationen blev DOCG 1996 och man gör både mousserande och sött vin som kan vara lätt pärlande. Vinhuset Bersano är det största privatägda i Piemonte med 230 hektar.

Brachetto d’Acqui 2013 “Castelgaro” har vacker granatröd färg, doften är aromatisk med inslag av rosor, björnbär och muskatrussin. Den mjukt söta smaken, 140 g/l, 5,5 %, bärs upp av frisk syrlighet och lätt spritsighet.

Ett balanserat vin som passade utmärkt till desserten och som avslutning denna njutningars afton!

 

One thought on “Den ultimata trerättersmenyn till klassiska viner: Le Rosé Pinot 2015 Gustave Lorentz – Château Margaux 1997 – Brachetto d’Acqui 2013 Bersano”

  1. Mycket intressant och informativt. Jag kan dela upplevelserna då jag var med. CL

Comments are closed.