En diamant i Sauvignon Blanc-skrinet – 2008 Château Smith Haut Lafitte

Den 6 september 2016 deltog jag i Helsingfors i en Château Smith Haut Lafitte-provning under ledning av försäljningschef Ludovic Fradin med tre vita (2014 Petit Haut Lafitte, 2013 SHL, 2012 SHL) och fyra röda viner (2012 Petit Haut Lafitte, 2012 SHL, 2011 SHL, 2007 SHL), som kom direkt från slottet. Jag blev speciellt imponerad av de vita vinerna.

shl-2012-2013

Jag kommer ihåg hur de vita Graves-vinerna doftade och smakade av överkokta ägg i mitten av 1980-talet, alltså innan den tekniska utvecklingen som lett till att vi idag får njuta av rena, balanserade viner med minimala sulfit-nivåer. Även Smith Haut Lafitte-vinerna har genomgått en total förvandling under det senaste kvartsseklet, från bra till mycket bra och slutligen till dagens utsökta världsklassviner.

Ägarparet sedan 1990 är Daniel och Florence Cathiard. Daniel Cathiard har en bakgrund som elitskidåkare i det franska alpina landslaget tillsammans med bland andra Jean-Claude Killy. Han var även en skicklig affärsman som utvecklade familjens livsmedelsföretag och startade en sportbutikskedja, Go Sport. 1990 sålde paret Cathiard rubbet och förverkligade sin dröm genom att köpa Château Smith Haut Lafitte. Med ägarbytet kom kapital som möjliggjort den ena tekniska förbättringen efter den andra under de senaste 25 åren. Målet har varit att skapa perfekta viner som avspeglar vingårdarnas unika terroir.

graves-gunziennes-a-shl

Graves betyder grus och var den enda appellationen för dessa viner fram till år 1987 då man lanserade Pessac-Léognan och där i kommunen Martillac ligger Château Smith Haut Lafitte. Jordmånen Günze-grus har högt järnoxidinnehåll och är väldränerad, mager, varm på ytan samt sval och fuktig under ytan (tack vare lera och kalksten). Detta innebär att vinrankorna växer långsamt, ger små skördar och att druvorna mognar långsamt och jämnt. De svalare vingårdarna som ligger mot norr har en större andel lera i jordmånen och lämpar sig bäst för de vita druvsorterna.

shl-baks

11 hektar odlar man 90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris och 5% Semillon. Av dessa cirka 40 år gamla vinrankor blir det 3000 lådor  Smith Haut Lafitte Blanc.

Framställningen av de vita vinerna är mycket krävande. Man skördar för hand i omgångar när druvorna uppnått optimal mognad och går över vingårdarna kanske sex gånger som i Sauternes. Efter avstjälkning och sortering så pressas de vita druvorna försiktigt. Musten skyddas mot oxidation och klaras på låg temperatur i ståltankar under 24 timmar innan alkoholjäsningen, som tar 8-20 dagar, sker i barriquer. Sedan låter man vinet ligga på jästfällningen, sur lie, 10-12 månader, i barriquer varav 50% är nya. Faten fylls på regelbundet, rörs om, bâtonnage, och smakas av.. Det vita Smith Haut Lafitte’s struktur vinner på fatlagring men det är en stor utmaning att finna precis den rätta andelen ny ek för denna.

chai-de-blanc-shl

Resultatet kan inte bli annat än perfekt! Det kunde vi uppleva när vi provade vinerna den 6 september 2016:

2013 SHL Blanc, 90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris och 5% Semillon, 28 hl/ha

Efter den försenade blomningen under den svåra växtsäsongen var sommaren solig med svala nätter. Detta passade de vita druvorna. Vinets färg hade ungdomens blekare gula nyanser med en svag grön skiftning.

Doften var frisk, ren, elegant med inslag av citrus och gul grapefrukt samt aningen rostad ton.

Den friska, fruktiga sammansatta smaken hade balanserad, komplex struktur med tydliga gomsmekande mineraler som dröjde kvar länge tillsammans med en ton av vita persikor med aningen rökighet från terroir.

2012 SHL Blanc, 90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris och 5% Semillon, 31 hl/ha

Trots den svåra starten i april var vädret gynnsamt från maj till september och vid skördetidpunkten hade druvorna uppnått optimal mognad.

Färgen är ungefär som i 2013. Doften var frisk, ren, elegant med inslag av vita blommor och rosa grapefrukt. Smaken var rund, fruktig, krämig, komplex, balanserad med aningen honung och mineral. Den subtila balansen mellan de friska syrorna och den mogna frukten bjuder på djup smakupplevelse. Den diskreta fattonen var välintegrerad (mindre ny ek än i 2013). Eftersmaken var imponerande fyllig.

Efter denna minnesvärda provning kollade jag Systembolagets sidor och läste att Drottninggatan 22 i Stockholm hade två flaskor kvar av årgång 2008. Jag bad min svenske vän uppsöka butiken och när han gjorde det så fanns det till all lycka en sista flaska kvar!

Vännen och flaskan kom till Helsingfors i början av november 2016 . Jag hade läst Andreas Larssons artikel från 2012, där han bedömde vita Graves-viner av årgång 2008, som han provat vintern 2011-2012. Högsta poäng, 95, fick Château Smith Haut Lafitte:

“Great purity and aromatic finesse, ripe citrus, stone fruit and camomile, beautiful concentration, very dense and lingering flavours, plenty of extract and freshness and a truly impressive aftertaste, hard to resist today, but will surely develop a lot of compexity over the coming years.”

Och det hade det sannerligen gjort! Det hade vi glädjen att uppleva den 10 november 2016!

shl-08-ii

2008 SHL Blanc, 90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris och 5% Semillon, 14 hl/ha

Det låga skördeuttaget berodde på frostskador under våren och en sval  sommar som trots allt gav aromatiska druvor med fina syror och stor naturlig koncentration. SHL Blanc har aldrig skördats så sent som hösten 2008, 17/9-3/10, och då i väldigt många omgångar för att garantera druvornas optimala mognad.

Om man tänker sig Andreas Larssons omdöme och lägger till fem års utveckling: Färgen hade utvecklats till skimrande djupt gyllengult.   Det strålande vinet hade vunnit ännu mera i fyllig extraktrik koncentration, stenfrukt och kamomill hade blivit delikat kompott av kvitten och mogna krusbär i en underbart elegant helhet av mogen frukt som accentuerades av fin syra och så välintegrerad fatton att den knappt märktes. Ett generöst vin med volym och kropp samt en imponerande längd med friskhet och frukt.

Denna årgång 2008 är absolut det bästa torra vita vinet jag någonsin har smakat! Sannerligen en Sauvignon Blanc-diamant som finslipats med Sauvignon Gris och Semillon samt polerats med ny ek.

Vad äter man till? Pilgrimsmusslor med en elegant sås!

Château Smith Haut Lafitte använder avancerad teknologi i vingården och i vinkällaren, men även i sin marknadsföring, till exempel slottets visitkort med QR-kod och en liten USB-sticka som man viker ut ur kortet och som rymmer mycket information.

Tredje och femte bilden är från SHL.

www.smith-haut-lafitte.com

2 thoughts on “En diamant i Sauvignon Blanc-skrinet – 2008 Château Smith Haut Lafitte”

  1. Perusteellinen esitys tilasta ja tastingista. Olen viettänyt tilalla puoli päivää, jolloin kaikki käytiin rouvan ja pääviinintekijän johdolla perusteellisesti läpi. Jäi myös mieleen se, kuinka pikkutarkasti maistavat tammen joka vuosi erikseen ennen kuin ottavat tynnyrit käyttöön sen vuoden sadolle. Tykkäsin myös valkoviineistä enemmän kuin punaviineistä, jotka nekään eivät ole hassumpia. Heidän tyttärensä johtaa naapurissa olevaa pariskunnan loistohotellia Claudelie. Asuimme siellä viikonlopun. Mahtava elämys.
    Ari-Heikki

Comments are closed.