Konst i Château Mouton Rothschilds vinetiketter – del 4

 

05_1

1961: Georges Mathieu

Etikettens målning har mer djup än vad som finns i Mathieus spontana 1950-tals “skrift”, men här finns samma virtuosa rytmik och explosiva energi. Med guld har Mathieu tecknat ett abstraherat landskap: raka rader av vinrankor i centralperspektiv, vid horisonten ett slott, en vinkällare och några träd omfamnade av den svarta natten och jorden. Den röda fläcken hjälpte mig att se. Abstraherade landskap tvingar betraktaren att fylla ut. Mathieus målning är dramatisk och dekorativ med en djupverkan som passar för det lilla formatet.

Etiquette-Mouton-Rothschild-1961

06_1

1968: Bona

Bona Tibertelli föddes i Rom 1926. Hon studerade konst i Modena, där hon kom under inflytande av de Chiricos metafysiska surrealism. Hennes morbror, konstnären Filippo de Pisis, påverkade henne under ungdomsåren. Hennes giftermål med André Pieyre de Mandiargues 1950 förde henne till Paris, där hon kom i kontakt med surrealisternas och det intellektuella avant-gardets elit – André Breton, Francis Ponge, Jean Paulhan. I det sällskapet blomstrade hennes begåvning upp. Hon lekte med proportioner och blandade organiska och oorganiska former med varandra på ett sätt som var lätt att känna igen som hennes: alrunans rötter som jättelika människogestalter. Hennes utställning i Paris rönte stor uppskattning från de ledande surrealisterna. 1958 reste hon till Mexico för en längre period, där hennes måleri blev mer abstrakt.

1968 års etikett är typisk för hennes tidigare måleri, som hämtar näring ur det undermedvetna. Det behövs både han- och honkön för att vinrankan ska bära frukt. Detta symboliseras av baggen och  urmodern i form av en vinstock. De fyra grundelementen har Bona målat i underbart vackra nyanser av brunt, blått, rött och guld. Den bruna jorden, det blå vattnet, den röda lågan och genomskinliga, i guld skiftande luften bildar en harmonisk helhet. Det eleganta och dekorativa behöver inte vara stumt.

1968

07_1

1969: Miró

Etiketten pryds av en som jag uppfattar typisk Miró-målning: Med en begränsad palett har han målat den kraftfulla, röda, tunga “fläcken” och de svarta fantasifigurerna på en enfärgad bakgrund, som är själva vinetiketten. Gult och blått finns mycket sparsamt.

Miró kastar skenbart vårdslöst ut sina linjer och fläckar på duken, obekymrad om deras inbördes förhållanden eller krav på rumslighet och djupverkan. Det är en drömvärld skildrad av en teknikens mästare.

Vad är det i en tavla av Miró som verkar så emotståndligt gripande på betraktaren? Hur kan vi förklara den förtrollning som Mirós målningar utstrålar? Han omskapar inte måleriet, han uppfinner det som den ursprungliga människan och barnet gör. Hans symboler påminner om den förhistoriska människans grottristningar. Han talar inte ett språk som används i vår tid, men vår tid är i alla fall tacksam mot honom för att han talar ett språk som den har glömt men ändå längtar efter: Det outsägligas, det overkligas, spirandets och skapelsemorgonens poetiska språk.

Det är väl detta som gör att jag mår bra när jag ser på en Miró-målning.

Det är inte enbart glädje, för målningarna rymmer även skräck och hänryckning, ja, alla aspekter av livet. Det blir dramatiskt.

Trots det lilla formatet har målningen något monumentalt över sig. Det finns en dramatisk kontrast mellan den stora, saftiga tomatröda “fläcken” och de svarta, avlånga, krälande fantasidjuren. Här har vi glädje, skräck och det dionysiska; den röda, saftiga druvan – ja, livets formel.

miro 1969

 

I nästa post skriver jag om konstsamlaren Philippe och analyserar bland andra etiketten 1973: Pablo Picasso.

One thought on “Konst i Château Mouton Rothschilds vinetiketter – del 4”

Comments are closed.