Champagne Gosset – vinösa champagner på Grand Champagne Helsinki 2024

Under de senaste snart tio åren har mycket hänt på den finländska champagnescenen. Det började med 2015 Grand Champagne Helsinki som med dagens mått mätt känns relativt anspråkslöst men att då få delta i en Dom Ruinart Master Class av Frédéric Panaïotis var helt himmelskt. Man kan nog påstå att de tre dagarna av Grand Champagne för champagneälskare liknar en paradisisk tillvaro.

På grund av covid hade man en paus, 2020-2021 uteblev, alltså var 2024 den åttonde Grand Champagne Helsinki. Det känns som att La Champagne flyttar till Helsingfors med 84 champenois; chefs de cave, exportchefer och representanter för ägarfamiljer. Francois Philipponnat konstaterade när han blev intervjuad av Essi Avellan på seminariet för branschfolk att han aldrig sett så många champenois i ett och samma rum. 

I år fanns det 384 champagner från mer än 70 producenter och 48 Master Classes med plats för 1920 deltagare.

I fjol hade jag nöjet att få ett spontant, mycket trevligt och informativt samtal med Odilon de Varine, chef de caves och vice VD på Champagne Gosset och samtidigt prova prestigechampagnen Célébris Blanc de Blancs 2012. Det strålande året 2012 som gav lågt skördeuttag med koncentrerad frukt och fin syrastruktur var perfekt för lanseringen av denna prestige blanc de blancs, 15 000 flaskor producerades. 

Som alla stora viner förförde denna Celebris med sin fräschör, balans, koncentration, komplexitet och längd kryddad med mineralitet och mogen blanc de blancs -fruktighet. 

Denna upplevelse gav mersmak och i år 2024 fick jag möjlighet att prova delar av Gossets portfolio tillsammans med Odilon de Varine samtidigt som jag intervjuade honom.

Huset Gosset, som grundades 1584 i Aÿ, är det äldsta vinhuset i Champagne. I början producerade man stilla rött vin som Aÿ var mycket berömt för. Huset var länge, i drygt 400 år, i samma familjs ägo men såldes 1993 till familjen Renaud-Cointreau. Det sägs att Gosset är det “minsta av de stora champagnehusen”.

Man köper druvor, mest från premier- och grand cru -vingårdar, av kontrakterade odlare, husets egen vinodlingsareal är begränsad. 2009 flyttade man från Aÿ till Epernay, till nyrenoverade Malakoffs källare med 1,7 kilometer underjordiska kalkstensgångar, som rymmer 2,5 miljoner champagneflaskor.   

Gosset-champagnerna är pinotdominerade av Pinot Noir från Aÿ och angränsande toppbyar. En annan stilskapande faktor är blockeringen av den malolaktiska jäsningen som lämnar kvar höga syranivåer som är en förutsättning för lång lagring på jästfällningen som i sin tur ger champagnerna en charmig autolytisk komplexitet. Stilen är en elegant balans mellan de fullt mogna Pinot Noir -druvornas intensitet och Chardonnay-druvornas fräschör. Resultatet blir långlivade champagner. 

Prestigechampagnen Célébris lanserades med årgången 1988. 1995 var roséversionens första årgång och 2012 föddes blanc de blancs -versionen. Célébris-champagnerna är vinöst djupa med elegant fräschör. Hela serien är extra brut, med andra ord intensivt och fräscht. Produktionen är begränsad till strikt valda årgångar.

I och med klimatuppvärmningen har växtperiodernas cykler blivit kortare och detta i sin tur fordrar snabb reaktionsförmåga. När man för några decennier sedan skördade druvor med höga syranivåer i mitten av oktober, skördar man idag väldigt mogna druvor i slutet av augusti eller början av september. Idag kämpar man inte för druvornas mognad utan för deras fräschör. Detta gäller speciellt druvsorten Pinot Noir.

Jag frågade Odilon de Varine hur man anpassar sig till detta hos champagnehuset Gosset?

Man ökar bland annat andelen Chardonnay i cuvéerna och då duger det inte med Chardonnay från Côte des Blancs för odlingarna där har oftast ostlig exponering och druvorna blir för mogna. Ett annat “knep” är yngre vinrankor. Champagnemetoden behöver ju inte druvor med fenolisk mognad. Det gäller att ständigt anpassa sig men med en bibehållen stil som representerar huset.

Och de utsökta champagnerna? Rent visuellt tilltalar de en estet! Förebilden till dagens flaskor är en antik 1700-tals modell.

Blanc de Blancs NV Extra Brut är husets nyaste lansering, som ligger minst 4 år på jästfällningen.

Den rena, friska syrligheten balanseras elegant av återhållen fruktighet med en blommig ton. Den långa tiden på fällningen ger brioche-inslag. Den friska, balanserade smaken avslutas med mineralitet. Som jag började längta efter skaldjur till denna blanc de blancs!

Grande Réserve NV är husets standardchampagne som också den ligger 4 år på jästfällningen. Pinot-dominansen ger fyllighet, Chardonnay-druvorna och blockeringen av den malolaktiska jäsningen ger elegant syrlighet och därtill den långa tiden på jästfällningen ger komplexitet. Resultatet blir en ljuvlig champagne med perfekt struktur. Sannerligen njutbart!

Grand Rosé NV Den laxrosa färgen är förförisk. Den eleganta, diskreta doften har inslag av delikata röda bär som går igen i den fräscha, krämiga, komplexa smaken vars balanserade struktur smeker gommen länge. 

Grand Blanc de Blancs NV  Den gyllene färgen glimmar i den genomskinliga flaskan.

Den eleganta doften bjuder på blommiga och fruktiga toner med inslag av citrus, gula plommon, kvitten och mineralitet. Den friska smakens harmoniska struktur känns som siden med accenter av brioche och mineral. Chardonnay-druvorna kommer från 15 olika vingårdslägen vilket bidrar till vinets komplexitet.

Grande Millésime 2015 Det varma året gav mogna druvor och här fanns yppig fruktighet som balanserades av fina syror i den perfekta helheten. Oberoende av odlingsårets utmaningar lyckas kvalitetsproducenter skapa fina slutprodukter.

Gosset 12 ans NV och Gosset 12 ans Rosé NV var en champagneälskares drömupplevelser, så delikat komplexa! 12 år på jästfällningen ger elegant rostad ton med friska syror och intensiv fruktighet som bildar en balanserad helhet som smeker gommen länge. Här upplever man att tålamod belönas, precis som Odilon de Varine säger, att det är den långa tiden på jästfällningen som avslöjar champagnens storhet.

Dessa två sistnämnda champagner finns tyvärr inte i Alkos sortiment men prestigechampagnen Célébris Blanc de Blancs 2012, som var för mig en stor upplevelse våren 2023, finns. Så även de fyra första: Eleganta, vinösa champagner!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.