Olin lukenut Barolo Boys’in ja Chiara Boschis’in merkittävästä panoksesta Piemonten viininvalmistuksen nykyaikaistamiseksi 1990-luvulla. En ollut kuitenkaan maistanut Chiara Boschis’in, E. Pira & Figli, viinejä ennen 21. toukokuuta. Maahantuoja Mr. Nebbiolon järjestämässä online-tastingissä saimme kuunnella ja haastatella tätä työlleen intohimoisesti omistautunutta, kokenutta viininviljelijää kahden ja puolen tunnin ajan.
Maistelin tastingissä ja seuraavien päivien aikana 2018 Langhe Nebbioloa ja 2016 Barolo Via Nuovaa. Arviot viineistä alempana mutta ensin vähän taustatietoa.
Paljon on Piemontessa muuttunut sitten 1980-luvun. Sysäys modernimpaan viininvalmistukseen oli vallankumous minkä Barolo Boys -ryhmä aloitti. Nuoret olivat matkustaneet mm. Burgundissa, missä he olivat maistaneet raikkaita, hedelmäisiä barrique-kypsytettyjä viinejä. Niihin verrattuna silloiset Barolot tuntuivat tunkkaisilta. Suosiollisissa olosuhteissa oli tosin luotu viinejä mitkä pitkän kellaroinnin tuloksena kehittivät hienoja tervan ja nahan aromeja.
Nämä nuoret miehet mm. Elio Altare ja Domenico Clerico yhdessä nuoren naisen, Chiara Boschis, kanssa aloittivat vallankumouksen, mistä on tehty dokumettielokuva, Barolo Boys. Storia di una Rivoluzione 2014. He hajottivat moottorisahalla 50 vuotta vanhoja isoja tammisäiliöitä, botti, joita oli ollut vaikea puhdistaa. Seurasi lukuisia teknisiä innovaatioita, mm. uusia barrique-tynnyreitä, yksittäisten palstojen, single cru, vinifikaatiota, lyhyempää maseraatiota. Green harvest –viinirypäleterttujen karsiminen piti tehdä yöllä salaa vanhemmalta sukupolvelta jonka mielestä se oli sulaa tuhlausta. Ryhmän motto oli: “We want to make Barolo the best we can.”
Vallankumous on aina antiteesi mikä vähitellen johtaa synteesiin. Niin kävi myös tässä tapauksessa, huomattiin että alun into käyttää runsaasti uutta ranskalaista tammea peitti Nebbiolon eleganttia luonnetta. Baroloa pitää kypsyttää 38 kuukautta, 1. marraskuuta lukien, josta vähintään 18 kk tammitynnyreissä, suuri botti tai pienempi barrique, slavonialaista tai ranskalaista tammea sekä koko että paahtamisen aste vaihtelevat.
Piemonten viinit eivät ole koskaan olleet niin loistavia kuin nyt kiitos ilmaston lämpenemisen mikä on suonut monta peräkkäistä, erinomaista vuosikertaa mutta ennen kaikkea ‘vallankumouksellisten’ intohimoisen ja peräänantamattoman työn menneinä vuosikymmeninä.
Barolon sydämessä sijaitsevan, historiallisesti merkittävän viinitilan, Pira & Figli, omistaja kuoli aivan liian nuorena 64 vuoden iässä ja kun suvussa ei ollut jatkajia, Chiaran vanhemmat, kahdeksannen polven viininviljelijät, saivat ostaa hyvän ystävän viinitarhat, mitkä nyt ovat Chiaran.
Vuosikerta 1990 oli Chiaran ensimmäinen, Barolo Riserva Cannubi mikä sai Gambero Rossolta parhaan Tre Bicchieri -maininnan.
Chiara Boschis, tämä yhdeksännen polven dynaaminen viininviljelijä ja elävä legenda viihtyy työtä tehden viinitarhoillaan, joskus työpäivät venyvät 12-tuntisiksi. Viinit ovat sekä Italiassa että kansainvälisesti suuresti arvostettuja, kysyntää on paljon yli tarjonnan.
12,5 hehtaarilla, Barolon, Monforte d’Alban ja Serralunga d’Alban parhailla tarhoilla viljellään Nebbiolo-, Barbera- ja Dolcetto- rypäleitä, käytetään paikallisia hiivakantoja, ei lainkaan tai minimaalista suodatusta. Vuosituotanto on noin 45 000 pulloa. Paljon enemmänkin voisi tuottaa mutta silloin laatu kärsisi. Luomusertifikaatti on vuodesta 2014. Chiaran veli Giorgio vastaa kellarityöstä kun taas Chiara viihtyy töissä viinitarhoilla. Giorgion tyttäret ovat mukana viinitilan töissä. Biodiversiteetti on kunniassa: Viiniköynnösten välit näyttävät reheviltä kukkaniityiltä missä linnut ja hyönteiset viihtyvät.
Viinit talon portfoliossa: Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba Superiore, Langhe Nebbiolo, Barolo Via Nuova, Barolo Mosconi ja Barolo Cannubi. Kaikki muut paitsi Dolcetto-viinit saavat osakseen tammikypsytystä. Chiaran filosofiassa puu, tammi on väline, mikä ei missään nimessä saa kätkeä rypäleen omaa eleganssia. Via Nuovaa käytetään sekä suuressa botti-tynnyrissä että kevyesti paahdetussa ranskalaisessa barrique’issa, joista 30 % uusia.
Via Nuova oli ennen single cru, nykyään nimeltään Terlo. Chiara halusi säilyttää vanhan Via Nuova -nimen, niin viinistä tuli assemblage missä rypäleitä seitsemältä eri tarhalta: Terlo ja Liste Barolossa, Gabutti ja Baudana Serralunga d’Albassa, Ravera ja Mosconi Monforte d’Albassa, myöhemmin on lisätty vielä Barolo-rypäleitä Paiagallosta. Alussa tarhojen rypäleet vinifioitiin erikseen jotta päästiin perille niiden luonteesta. Nykyään Via Nuovan eri tarhojen rypäleitä vinifiodaan yhdessä kypsyysasteen mukaan. Lopullinen sekoitus, assemblage, tehdään muutamaa kuukautta ennen pullotusta.
Cannubi ja Mosconi tulevat single cru -palstoilta. Näissä Baroloissa halutaan puhtaasti ilmentää kasvupaikan ominaispiirteitä, siis yksittäisen terroirin luonnetta. Elegantti Cannubi vinifiodaan botti-tynnyreissä kun taas maskuliinisempi Mosconi vaatii barrique-kypsytystä, 24 kk.
Alkuperämerkintä DOC Langhe Nebbiolo syntyi 1994. Se on ollut menestystarina. Viineihin käytetään nuorempien köynnösten rypäleitä, tammikypsytys on lyhyempi.
Chiara Boschis’in Langhe Nebbiolossa on ‘rajarypäleitä’. Kun naapuri ei ole siirtynyt luomuviljelyyn, ei myöskään kolmen rajalla sijaitsevan viiniköynnösrivin katsota olevan luomurypäleitä eli tämä viini ei ole vino biologico. Enin osa rypäleistä tulee lähellä Mosconia sijaitsevalta Le Coste -tarhalta ja Monforte d’Alban Raverasta. Kymmenen päivän käymisen jälkeen 12 kk sekä kevyesti paahdetussa ranskalaisessa barrique-tynnyrissä, second och third passage, että isoissa botti-sammioissa.
2018 Langhe Nebbiolo on runsas, generoosi, nuori Nebbiolo missä elegantti, kirsikkainen hedelmä ja suuta hyväilevät hyvin integroituneet tanniinit kohtaavat loistavan tasapainoisessa ja konsentroituneessa rakenteessa. Dekantointi luo lisää nautittavuutta. Tämä Langhe Nebbiolo päihittää monet keskinkertaiset barolot!
2016 Barolo Via Nuova Moniulotteinen, elegantti tuoksu missä häivähdys ruusua ja mausteita. Nuori, tasapainoinen maku on moniulotteinen, konsentroitunut ja kerroksellinen. Hienot samettisen karheat tanniinit kertovat laadusta, ne hyväilevät suuta pitkään.
Avasin tämän loistavan Barolon liian varhain mutta dekantointi ja sopiva ruoka antoi viinistä enemmän. Suosikkikomboni on porocarpaccio.
Tiesin että syksymmällä saisin maistella ylistettyä Cannubia ja ehkä Mosconia. Odotellessani tilasin tuottajan Dolcetto d’Albaa eräästä verkkokaupasta. Dolcetto-rypälelajikkeen viljely on vaikeaa mutta sitä viljellään koska se kuuluu Piemonten kulttuuriperintöön. Vuosikerta oli 2020 ja tiesin että se oli liian nuorta maisteltavaksi mutta olin utelias. Dolcetto d’Alba on ainoa Chiaran viineistä mitä ei ole tammikypsytetty.
2020 Dolcetto d’Alba Nuori, mehevä hedelmäisyys hallitsee mutta kun viini on näin tasapainoinen ja varsinkin kun sitä nauttii sopivan ruoan kanssa niin sen nuoruuden kulmikkuus pyöristyy. Seuraava pullo nautitaan vuoden päästä.
Ja sitten koitti aika: Sain maistella Chiara Boschisin Barolo Cannubia 2016 yhdessä Barbera d’Alba Superioren 2018 ja Barolo Mosconin 2016 kanssa.
Barbera d’Alba Superiore 2018 Superiore on aina tammikypsytetty. Tässä “tuore” tammi on niin hyvin integroitu että sen aistii vain mausteisuutena mikä ryhdistää elegantisti Barberan luonnollista hapokkuutta, jälkimaku on erittäin miellyttävä ja pitkä. Yksi parhaista ja ehkä parhain genressään!
Barolo Mosconi 2016 Barrique-kypsytetty (kolmasosa kutakin uutta, second use ja third+ use –kevyesti paahdettua tammea) ”versio” edustaa tyypillistä, voimakasta, moniulotteista Monforte-tyyliä. Hyvin integroitu tammi yhdistyy miellyttävänä mausteisuutena kainoon kukkaisuuteen. Suurenmoinen, hyvin rakennettu, moniulotteinen Barolo joka kehittyy aina vain paremmaksi tulevina vuosina!
Barolo Cannubi 2016 Runsas, hienostunut, moniulotteinen tuoksu lupaa suuria! Raikas, elegantti hedelmäisyys missä tummaa kirsikkaa yhdistyneenä silkkisiin tanniineihin erittäin tasapainoisessa rakenteessa hyväilee suuta ja suo niin suuren elämyksen että seuraava suullinen saa odottaa. Sitä vain nauttii ja kokee onnellisuutta.
Tunnen olevani etuoikeutettu saatuani maistaa tämän työlleen intohimoisesti omistautuneen, kokeneen ja taitavan viininviljelijän kaikki kuusi viiniä. Kaikki kolme Baroloa olivat erinomaista vuosikertaa 2016. Ne ovat tosin kehityskaarensa alussa mutta tarjosivat jo nyt suuren elämyksen. Chiara Boschisin alkuperäinen tavoite, “to make the Barolo the best we could” on toteutunut: Viinit ovat puhtaita, raikkaita, hienostuneen hedelmäisiä ja konsentroituneita. Niissä on loistava rakenne ja tasapaino sekä uskomattoman pitkä jälkimaku.
Lähteet:
Online-tasting ja Chiara Boschisin haastattelu, Mr. Nebbiolo, 21.5.2021
WhatsApp-puhelu Chiara Boschisin kanssa 18.6.2021
Blogi www.piemontegirl.com ja Chiara Boschis’in haastattelu, YouTube
A New Wave in Italy – Women Lead the Way in Piedmont, October 31 2018, Wine Spectator
Elio Altaren haastattelu dokumenttielokuvan Barolo Boys -näytöksen yhteydessä New Yorkissa 2014, YouTube
Photo credit:
Pullojen kuvat omat
Featured image ja Chiara Boschis, Jan Lundmark
Biodiversiteetti, Chiara Boschis