Champagne Henriot – en kärleksrelation

I april 2001 tillbringade jag en underbar vecka i Paris. Jag slapp hotellivet för jag bodde hos en väninna som då var stationerad där. Hon bodde ganska flott på vänstra stranden och självklart shoppade vi på varuhuset Le Bon Marché, Paris äldsta och högklassigaste, och där på La Grande Épicerie, delikatessavdelningen, som är Paris största och vackraste. På vägen dit vid entrén fanns en champagnedemonstration av ett hus som jag knappt hade hört talas om – Henriot.

 

Henriot Brut

Jag ville definitivt prova och blev stormförtjust i de eleganta, rena dryckerna med fin mineralton.

Sedan dess har Henriot tillhört mina favoritchampagner som jag provat genast när tillfälle givits. Det finns flera orsaker till varför jag inte hade mött dryckerna tidigare, en av dem är att huset inte använder så mycket pengar för reklam utan vill hellre kommunicera direkt med journalister och restauranger.

Henriot

Ett fint exempel på denna tvåvägskommunikation är Squeeze-box, som föddes på initiativ av konsumenter i Australien och Japan. Man ville ha en ekologisk förpackning, som gick att återvinna till 100 %. Den nya ‘limited edition’- förpackningen, som hämtat inspiration från origami, belönades 2015 som årets mest kreativa på ‘Luxe-pack’-mässan i Monaco. Den vita Blanc de Blancs-boxen finns som ‘featured image’ överst.

Det över 200 år gamla familjeföretaget grundades 1808 av Nicolas Simon Henriot’s änka Apolline Henriot. Apolline’s sonson Joseph Henriot inlemmade huset senare som en del av Veuve Clicquot, som han då ledde. 1994 slutade han där och samtidigt frigjorde han Henriot från koncernen. Josephs son Stanislas ledde huset mellan åren 1999 och 2010. Den andra sonen Thomas började inom familjeföretaget 2008 och blev VD i januari 2014. Den karismatiske företagsledaren Joseph Henriot gick bort våren 2015. Helt överraskande slutade Thomas Henriot inom företaget i januari 2016 (La Maison Henriot sans Thomas Henriot, Terre de Vins 25.2.2016).

Dessa förändringar har märkts ovanligt lite i själva produktens, champagnens stil och kvalitet tack vare den långvarige, sedan 2006, prisbelönte källarmästaren Laurent Freisnet, som blev 2015 både ‘Sparkling Wine Maker of the Year’ och årets källarmästare i Champagne (Chef de cave de l’année, Bulles & Millésimes). I International Wine Challenge 2016 regnade det guldmedaljer: Brut Souverain, Blanc de Blancs, Brut Rosé, Brut Millésimé 2006, Rosé Millésimé 2008, Cuvée des Enchanteleurs 2000!

Laurent Fresnet

Henriot äger 35 hektar egna vingårdar, vilket svarar för 20 % av druvbehovet, årsproduktionen är cirka 1,2 miljoner flaskor.

Den Chardonnay-dominerade, eleganta och lätt rostade, mjukt gräddiga stilen uppskattas såväl av hängivna champagneälskare som av bredare konsumentkretsar.

Deras lagringsfilosofi, att sälja champagnerna när de är färdiga att avnjutas, får det att vattnas i munnen hos vinvännerna. De får utvecklas på jästfällningen två gånger den lagstiftade tiden. Årgången 2000 av husets prestigechampagne Cuvée des Enchanteleurs lanserades i början av 2016.

Även husets roséchampagner skapas med Chardonnay som ryggrad och de är särdeles eleganta med ton av röda bär i kombination med ett lätt rostat inslag.

Årgångschampagnerna är gastronomiska viner, där komplexiteten med den rostade tonen klarar av smakrikare rätter medan elegansen ger utrymme åt matens aromrika nyanser.

Den 16 mars 2016  höll jag en väl och länge planerad Henriot-provningMunskänkarna i Helsingfors (Viiniseura Helsingin Munskänkarna ry) med champagner som inte är så lätta att komma över. Av importören Winestate fick vi tre av champagnerna och de resterande fyra köpte man i olika internet-vinbutiker. Det blev en kanonprovning med fina upplevelser och hög stämning.

Nu efteråt kan man säga att det var en guldmedalj-provning för vi provade alla de sex ovannämnda prisbelönta champagnerna (Cuvée Enchanteleurs var av årgången 1998) och därtill Rosé magnum 1990, som var kvällens absoluta ‘clou’.

Här vill jag lyfta fram de eleganta roséchampagnerna med Chardonnay som ryggrad.

Rosé Brut NV  Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

henriot-brut-rose-avec-etui

Man tillsätter rödvin av Pinot Noir till assemblage, totalt ingår mer än 15 olika cru, andelen reservviner är 25 %. Dosage mindre än 10g/l.

Doften är fruktig med inslag av röda bär, smultron, blodgrape och mineral.  Smaken liknar doften, den är mjukt fruktig med mineralton och där finns en utsökt  balans mellan syror, frukt och lena tanniner.

2008 Rosé Millésimé Brut Chardonnay, Pinot Noir

Vinifieringen följer samma schema som för Rosé Brut NV men förstås är alla viner av samma årgång, den femstjärniga 2008 och får sedan efter andra jäsningen ligga 5-6 år ‘sur lattes’ på jästfällningen. Dosage mindre än 10g/l.

Doften är otroligt elegant och generös med inslag av röda bär, brioche, höstlöv och mineral. Smaken följer doften, den är komplex, fruktig med inslag av mineral och bra balans med lång god eftersmak.

1990 Rosé Millésimé Brut magnum  Chardonnay, Pinot Noir  

Förväntningarna var högt ställda inför denna champagne; ett kvartssekel moget av den utsökta femstjärniga årgången 1990 och dessutom på magnumflaska där drycken utvecklas optimalt!

rose-1990-magnum-by-le-petit-garcon-

I allmänhet räcker det med ett halvt dussin beskrivande ord som har någon sorts släktskap. Men det gjorde det inte när vi beskrev den underbara upplevelsen av  1990 Rosé magnum:

Doften bjuder på en otroligt elegant symfoni av gräddig frukt; rosor, jordgubbar, kärnhus av äppel, bröd, mandel, toffee, apelsin, madeira och nejlika.

Smaken följer doften; den är elegant, gräddig, mångfacetterad, autolytisk; strukturen är otroligt fin och balanserad där de livliga syrorna och den läckra frukten fortfarande finns kvar. Eftersmaken är verkligen lång, komplex och deliciös.

En otrolig upplevelse!

Fram till den 16 mars 2016 hade Krug Rosé varit den bästa roséchampagnen jag avnjutit men nu undrar jag om det ändå inte är Henriot Rosé 1990 magnum!

 

2 thoughts on “Champagne Henriot – en kärleksrelation”

Comments are closed.