En mycket varm julidag i slutet av 1990-talet besökte jag min kusin i Gäddvik, en kusin som knappt dricker vin. Jag trodde inte mina ögon när jag såg en flaska Grand Siècle i hennes kök. Hon hade fått flaskan av sina schweiziska vänner på sin 50-års dag och den hade hon sparat för att dela med mig. Så här får man ibland glädje av sitt vinkännarrenommé.
Men först skulle vi ta en lång promenad, som vi spänstigt orkade med den moroten. Allt var väldigt improviserat. Jag hade haft med mig den bästa nypotatisen och den absolut bästa, lena, kallrökta laxen som varken doftade eller smakade rökt men var mycket god för att inte tala om drycken …
Jag hade i färskt minne Grand Siècle, de olika sammansättningar av tre årgångar, som jag fått prova under mitt besök hos producenten några år tidigare, så förväntningarna var höga. Vi blev lyckliga!
Prestigechampagnen Grand Siècle lanserades officiellt den 9 september 1960 på Ludvig den XIV:s bröllops 300-års jubileum. Solkungens era är känd som Le Grand Siècle (det grandiosa seklet) i Frankrikes historia. Till och med den eleganta flaskan med sin breda bas och långa hals är en kopia av en flasktyp från 1705.
Mannen bakom denna skapelse, en av de första prestigechampagnerna, är Bernard de Nonancourt. Han trodde på ‘assemblage’ och därför ville han skapa en multivintagechampagne av tre olika tidsmässigt näraliggande toppårgångar. Han hann åstadkomma väldigt mycket för Laurent-Perrier. Tyvärr hann han inte vara med om husets 200-års jubileum 2012, för han gick ur tiden 2010.
Precis som på andra håll i Champagne så finns det även här hos Laurent-Perrier kvinnor, som skrivit husets historia: Mathilde Emilie Laurent-Perrier och Marie-Louise de Nonancourt. Idag sitter Bernard de Nonancourts döttrar Alexandra och Stéphanie i ledningsgruppen.
Laurent-Perriers egna odlingar, 150 hektar, räcker till 10 procent av produktionen. Husets Chardonnay-dominerade champagner har fin, ren fruktighet. Den nuvarande källarmästaren, Michel Fauconnet, har arbetat tillsammans med sina föregångare, Edouard Leclerc och Alain Terrier.
Vad är det som gör La Cuvée Grand Siècle så speciell?
Assemblage – en blandning av tre olika toppårgångar av grand cru- druvor, som kompletterar varandra och kontinuitet i det krävande arbetet.
Chardonnay dominerar lätt i den ungefärliga 50/50-blandningen, vanligen 55% Chardonnay (bästa vingårdar i Avize, Cramant, Mesnil-sur-Oger) och 45 % Pinot Noir (bästa vingårdar i Ambonnay, Bouzy, Mailly).
Flaskorna förseglas med kork för den andra jäsningen och de ligger ‘sur lattes’ i 7 år på jästfällningen.
Handdegorgering för att kunna kontrollera och dofta av vinet.
Man anger inte de aktuella årgångarna på flaskan, men vad gör det när man kan lita på att drycken är ‘A wonderfully complex, worldclass Champagne’, för att citera Richard Juhlin.
Och det kan jag skriva under efter att åter igen ha fått njuta av Grand Siècle.
Färgen var skimrande gyllengul. Det fanns en elegant och balanserad palett av fruktaromer som mandarinmarmelad, aningen brödighet med inslag av brioche samt ton av nytvättade lakan. Smaken är otroligt balanserad, både komplext rik och elegant med inslag av melon, mandel och mineral. Lång gräddig eftersmak. Delikat mousse.
En stor champagne som denna ska absolut inte avnjutas för kall. Storheten kommer bättre fram vid varmare temperatur.
Det blir ‘bon mariage’ med eleganta fisk- och fågelrätter.
Grand Siècle tillhör livets guldkantade stunder men man vill njuta av champagne även mellan dessa stunder och då är husets Ultra Brut ett bra val.
Laurent-Perrier är pionjär inom heltorra champagner. Man producerade redan 1889 Grand Vin Sans Sucre och 1981 återlanserades denna vintyp som Ultra Brut. Tanken var att skapa en champagne som harmonierade med ‘det nya franska köket’.
Ultra Brut görs av noggrant utvalda mogna druvor, Chardonnay 55% och Pinot Noir 45%, med hög sockerhalt och låg syra, från 15 olika vingårdslägen (med 97 % som medeltal på cruskalan). Detta är nödvändigt för att kunna skapa bra balans i ett vin helt utan ‘dosage’. ‘Assemblage’ av denna champagne är mycket krävande och därför tillverkas Ultra Brut endast i begränsat antal. Vinet får ligga 4 år ‘sur lattes’ på jästfällningen.
Ultra Brut är ett elegant, komplext och välstrukturerat paket av citrus, äppelblommor, mandel och mineral i balans. Eftersmaken är lång och friskt ren med gomsmekande mineraler. Det ligger en air av frisk havsbris över denna läckerhet.
Denna delikata champagne är en ypperlig aperitif med kaviar, ostron, gåslever eller också med sushi.
Vi champagneälskare ser fram emot Grand Champagne Helsinki 2016 i slutet av veckan där vi bland andra goda drycker får prova Laurent-Perriers champagner. Väl mött!