1986 skrev Jancis Robinson i sin guide om olika druvsorter, Druvor och viner:
Barbera är en av världens mest odlade druvsorter. Den skulle må bra av bättre anseende. Till skillnad från andra vitt spridda varieteter har Barbera möjligheter att förädlas, dock enbart i svalare områden. När Barbera är som bäst, i nordvästra Italien, kan den ge viner som verkligen är spännande i sin kombination av djup purpur med en nästan chockrosa rand, hög syra, fyllig fruktighet och knastertorr smak.
Stora mängder Barbera görs till vin utanför DOC-reglerna och dricks som enkla vini di tavola eller vackrare uttryckt Barbera contadino (bonde), vilket jag överlycklig efter en lång dags färd mot södra Barolo äntligen fick till min spaghetti bolognese på en anspråkslös restaurang i Asti. Enkel Barbera är till för att skölja ned det dagliga brödet.
Det anseende för druvsorten Barbera som Jancis Robinson efterlyste för trettio år sedan har den nu fått i Piemonte. Med nyvunnen inspiration har piemontesiska topproducenter skapat otroligt högklassiga viner av druvsorten Barbera, av vilka elva stycken har av Gambero Rosso 2015 förärats med Tre Bicchieri (sammanlagt fick 423 viner av 20 000 dessa ‘tre glas’). I Piemonte-avsnittets inledning uttrycker man sin belåtenhet med att denna viktiga piemontesiska druvsort fått den uppmärksamhet som den förtjänar.
En av producenterna som länge trott på Barberas möjligheter är Vietti.
2015 skriver Gambero Rosso: Både vinet och egendomen är nationellt och internationellt erkända som måttstock för den italienska vinmakarkonstens kvalitet och finess.
Vinhuset Viettis anor i Piemonte går tillbaka till 1800-talet. 1919 startade Mario Vietti vinframställning under eget namn.
Från och med 1952 fortsatte Alfredo Currado, gift med Marios dotter Luciana, sin svärfars arbete. Idag leds familjeföretaget av svärsonen Mario Cordero och sonen Luca Currado. Luca’s hustru Elena Penna sköter marknadsföring och PR.
Trots sitt unika anseende har Vietti velat expandera för att bli ännu bättre. Man har nyligen utökat de 35 hektaren i Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo med två, i vingårdarna Brunate och Villero, till 37 hektar.
På 1930-talet ryckte Mario Vietti upp stockar av Nebbiolo och planterade Barbera i stället till omgivningens stora förundran. Idag har Vietti fem olika Barbera-viner.
Alfredo Currado var bland de första i att starta framställning av ‘single vineyard’ Barolo, som Brunate, Rocche och Villero. Detta ansågs som mycket radikalt då. Han har även gjort en stor insats i återupplivandet av den lokala vitvinsdruvan Arneis i Roero.
Philippe de Rothschild anses vara etikettkonstens banbrytare. På samma sätt föddes idén av Viettis konstnärsetiketter tillsammans med bekanta konstnärer vid glas av utsökt vin.
Sedan 1970-talet har lokala och internationella konstnärer skapat konst för etiketterna. 1996 ställdes hela etikettsamlingen ut på MoMA i New York. Etiketten är numera den samma för alla andra viner utom för Barolo Riserva Villero, som gjörs enbart under speciellt goda år och då enbart några tusen flaskor. Man startade med konstnärsetiketterna 1974, i början för olika Barolo, Barbaresco och Nebbiolo, men från och med 1989 (årgången 1982) enbart för Villero. 10 olika konstnärer har skapat etikettkonst för Villero, ‘single vineyard’, senast en kinesisk konstnär. Denna årgång 2007 valdes av Gambero Rosso 2015 som årets rödvin ‘The Red of the Year’.
Jag har nyligen provat några av Viettis otroligt eleganta, välgjorda, balanserade viner.
2011 Barbera d’Asti La Crena
Druvorna kommer från den tre hektar stora ‘single vineyard’-vingården La Crena i Agliano d’Asti. Vinstockarna planterades 1932, med andra ord är de snart 84 år gamla. Därav följer en liten, koncentrerad skörd, cirka 20hl/ha, som omsatt i flaskor är 10 800 samt 120 magnum. Efter den malolaktiska jäsningen har vinet fått mogna 16 månader i ekfat (kombination av fransk och slavonsk), sedan vilat i ståltank innan det ofiltrerat tappades på flaska.
Förväntningarna var höga! Hurdant var då vinet?
Redan kontrasten mellan den täta, djupt purpurröda färgen och den tydliga chockrosa randen är en intressant visuell upplevelse.
Näsan förnimmer elegant, koncentrerad, mustig fruktighet med inslag av körsbär, kryddor och tobak, som följs av rostade toner.
Den intensivt rika, fylliga smaken följer doften och balanseras av Barberas eleganta syrlighet med välintegrerad fatton. Eftersmaken är lång och delikat.
(Två röda glas i Gambero Rosso 2015)
Vinet passar till grytor, pasta (gärna tomatbaserad) och kyckling med smakrika såser, även till grillat kött och lagrade ostar. Jag har avnjutit vinet till lammkotletter. Utmärkt!
I Viettis portfolio ingår 16 olika viner: Fem är gjorda av druvsorten Barbera och hela åtta stycken av Nebbiolo, en Langhe Nebbiolo och en Barbaresco, de resterande sex är Barolo. Enligt Gambero Rosso 2015 är alla sex delikata med Villero Riserva som den absoluta cloun.
Druvorna till Langhe Nebbiolo Perbacco kommer från vingårdar i Castiglione Falletto och Novello medan druvorna till Barolo Castiglione kommer därutöver från Barolo och Monforte d’Alba. Vinstockarna är mellan 7 och 35 år gamla och man tar ut 35hl/ha. Alla parceller vinifieras och lagras separat. Vinet för Perbacco väljs ut under det tredje året av viner som är färdiga att konsumeras utan längre lagring. Castiglione blandas i ståltank 8 månader före buteljering.
Unga Nebbiolo-viner mår bra av dekantering. Jag serverade vinerna ur stora Pinot Noir-glas.
2012 Nebbiolo Perbacco
Ung, tät, mörk Nebbiolo-färg.
Elegant, ung doft av mörka bär, torkade rosor, kryddor, aningen pomerans och kanel, fatton.
Medelfyllig, ren, fruktig, balanserad smak, som sträv sammet.
Vinet är fullt njutbart, men ännu ungt. Lägg gärna ned några flaskor i källaren och prova med jämna mellanrum.
(Två svarta glas i Gambero Rosso 2015)
2010 Barolo Castiglione
En elegant, balanserad klassisk helhet med mjuk textur, inslag av blommor och kryddor, mogna silkiga tanniner.
En fantastiskt fin årgång av en topproducent.
(Två svarta glas i Gambero Rosso 2015)
Vårt renkött är ett umärkt val till Nebbiolo antingen som carpaccio eller som helstekt ytterfilé!
Viettis viner kostar lite mer, men de är väl värda varenda satsade euro. Barbera d’Asti La Crena och Nebbiolo Perbacco finns i Alkos beställningssortiment och Perbacco även i Systembolagets vanliga sortiment.
Kartans källa: Decanter November 2015