Kolme Baroloa ja Barbaresco

Viinivuosi 2019 alkoi 4. tammikuuta kun pidin Nebbiolo-pruuvin Botrytis Borgoensis -viinikerholle. Kun vielä asuin Tukholmassa matkustin Helsinkiin ja sieltä edelleen Porvooseen pitämään viinitietouden viikonloppukursseja Svenska folkakademissa (nykyään Borgå folkakademi) vuosina 1990-1992. Kuuluin Sas Wine Club’iin ja näin sain ostettua laadukkaita tax free -viinejä jotka olivat hyvä täydennys Alkon silloiseen valikoimaan. Vuoden 1991 pääsiäisenä muutamat kurssilaiset perustivat Botrytis Borgoensis -nimisen viiniklubin, mikä edelleen on elinvoimainen. Jokainen pruuvi on dokumentoitu albumeihin, joita on jo muutama ehtinyt kertyä.

Pruuvi-ilta alkaa aina arvoituksella, siis sokko-tastingillä. Tänä tammikuun iltana viini oli 2011 Cabreo Il Borgo, IGT Toscana, A e G Folonari. Klubin pitkänä elinaikana juuri tämä viini on esiintynyt eri vuosikertoina nimensä ja luonnollisesti myös laatunsa vuoksi. Viinin tunnistus ei ole helppoa täysin sokkona mutta johdattelevat kysymykset auttoivat löytämään oikean vastauksen. Tämä viini ei ole niin tyypillinen johtuen suuresta Cabernet Sauvignonin osuudesta. Italialaiset viinit ovat ennen kaikkea ruokaviinejä  ja niin myös tämä viini parani huomattavasti Crema di Carciofi e Tartufo -leipien kanssa (latva-artisokkaa ja valkoista tryffeliä, Roiniset Oy, Hakaniemen kauppahalli).

Kun pruuvin viinit 2012 Barolo Essenze, Terre da Vino, 2011 Marchesi di Barolo, 2007 Barolo Prapò, Ettore Germano och 1999 Barbaresco Riserva, Roberto Sarotto tarjottiin täysin sokkona oli mielenkiintoista kuunnella viinien tuoksu- ja makumaailman herättämiä kommentteja. Viinien intensiivinen granaatinkiven väri, voimakkuus ja eleganssi, viettelevät kukkais-, hedelmä- ja maustetuoksut yhdessä hienojen hedelmähappojen ja tuntuvien tanniinien kanssa johdattelivat vähitellen Baroloon ja Barbarescoon.

2012 Barolo Essenze, Terre da Vino on Piemonten suurin viiniosuuskunta, 2500 jäsentä ja runsaat 5000 hehtaaria, tyylikäs high-tech laitteisto. Gambero Rosson arvio on “luotettava tuottaja, hyvä hinta-laatusuhde”. ( Alkon tilausvalikoima 939497  37,48)

Hedelmäisessä tuoksussa aprikoosia, luumuja ja yrttejä. Täyteläisessä maussa punaisia, puolukkaisia marjoja, hieno tasapaino hedelmähappojen ja tanniinien välillä. Barolo Essenze oli kevyempi ja hedelmäisempi verrattuna illan muihin viineihin.

2011 Marchesi di Barolo Castello dei Marchesi i Falletti’n linnassa sijaitsevat Marchesi di Barolon historialliset kellarit. Siellä syntyi muinoin Barolo-konsepti. Fallettin dynastia sammui 1864, nyt nykyaikaista yritystä johtaa Abbona-suvun viides sukupolvi, hehtaareja on 201 ja vuosituotanto 1,5 miljoonaa pulloa. Talon perus-Baroloa, jonka rypäleet tulevat usealta nimekkäältä tarhalta, Gambero Rosso kuvaa sanalla admirable. Eri palstojen viinit vinifoidaan aluksi erikseen pienissä tammitynnyreissä minkä jälkeen cuvée saa kypsyä isoissa slavonialaisissa sammioissa. Tuottajan mielestä tämä viini on valmis nautittavaksi kuusi vuotta sadonkorjuun jälkeen.  (Alko 434374 19,09 0,375l Årgång 2013)

Raikkaan hedelmäisessä, monivivahteisessa tuoksussa oli kypsiä, makeita vadelman aromeja ja mausteisuutta. Hedelmäisten happojen ja suloisen karheitten pehmeiden tanniinien tasapaino hyväili suuta pitkään. Klassinen, hyvin tehty Barolo modernilla touchilla.

2007 Barolo Prapò, Ettore Germano, 16 ha Serralunga d’Albassa, vuosituotanto 90 000 pulloa

Sergio Germano, joka jatkaa isänsä Ettoren työtä, on erittäin arvostettu viinintekijä Piemontessa. Hänen täyteläiset, moniulotteiset, intensiiviset ja pitkäikäiset viininsä tulevat huipputarhoilta, kuten Lazzarito, Cerretta och Prapò. Prapò on pieni tarha perheen kodin ja viinikellarin alapuolella 350-370 metrin korkeudella. Viini valmistetaan eri kokoisissa tynnyreissä nykyaikaisesti kuitenkin perinteisiin nojaten. Oli hienoa löytää tämä Alkon tilausvalikoiman viini Arkadian myymälän hyllystä. (956577 69,99) 

Viinin väri-intensiteetti oli syvä, granaattikiveä tiilellä sävytettynä. Elegantissa, monivivahteisessa tuoksussa oli lakritsin ja kuivattujen, mutta mehevien luumujen sävyjä. Täyteläisessä, runsaassa, moniulotteisessa maussa on myös kuivattua hedelmää ja yrttejä. Eleganttien happojen ja suuta kutkuttavien tanniinien kesken vallitsee hienostunut tasapaino. Jälkimaku vaan jatkuu ja jatkuu. Viini dekantoitiin.

1999 Barbaresco Riserva, Roberto Sarotto, 84 hehtaaria laadukkaita tarhoja eri puolilla Piemontea, vuosituotanto 700 000 pulloa

Roberto Sarotton isä Angelo säästi muutamia tynnyreitä vuosikertaa 1999 vastaisuuden varalle. Tynnyrit unohdettiin, sitten ne löydettiin ja pullotettiin hiljattain. 1997, 1998, 1999, 2000 och 2001 olivat erinomaiset vuosikerrat.

Loisto juttu että Alko hankki erikoiserän tätä Barbaresco Riservaa edulliseen hintaan.  (420997 45,00)

Granaatinkiven väri pakenee lasin reunoilta jättäen tilalle tiilenpunaisen kypsyysreunan. Elegantissa tuoksussa on kypsyyttä, kosteaa nahkaa ja yrttejä. Keskitäyteläinen, vivahteikas, tasapainoinen maku oli yhä mehevän hedelmäinen, eleganttia vaniljaa ja pehmeitä tanniineja. Pitkässä, miellyttävässä jälkimaussa juuri sulaneita pakastemustikoita.

Tämä viinien kavalkadi näytti parhaat puolensa. Oli mielenkiintoista maistattaa ja maistaa Nebbioloa eri tuottajilta, eri hintaluokista ja eri kypsyysasteisena. Kolmas viini maksaa kaksi kertaa niin paljon kuin ensimmäinen ja suo myös suuremman elämyksen. Viineillä on luonnollisesti Nebbiolon tunnuspiirteet mutta myös eroja jotka korostuivat ruoan kanssa. Kevyempi Barolo Essenze sopi erinomaisesti pienten juustokohokkaiden kera (raastettua cheddar-juustoa, munia, kermaa, anjovista ja tilliä) kun taas latva-artisokka- ja tryffelisose-leivät sopivat erinomaisesti klassisemman Marchesi di Barolon kanssa.

On tietysti olemassa klassiset yhdistelmät Barolon ja Barbarescon kanssa nautiskeluun kuten poronfilé-carpaccio mutta oli hauska kokeilla jotain uutta.

Alin kuva, photo credit, Tom Liljendal

www.terredavino.it  www.marchesibarolo.com

www.ettoregermano.com  www.robertosarotto.com