Kellarimestari Laurent Fresnet, Champagne Henriot, Grand Champagne Helsinki, toukokuu 2019

Samppanjanystävät odottavat jo nyt innolla toukokuun 9.-11. päiviä. Silloin La Champagne saapuu jälleen Helsinkiin. Grand Champagne Helsinki tuntuu paranevan vuosi vuoldelta: 73 tuottajaa, samppanjataloja ja viljelijätuottajia, esittäytyy Vanhalla ylioppilastalolla ja tarjolla on yli 330 samppanjaa sekä 42 asiantuntijatastingiä. Business France’in avustuksella mukana on myös uusia, mielenkiintoisia samppanjataloja. Itse aion osallistua Laurent Fresnet‘n Master Classiin ‘The creative expression of Henriot’.

Olen ollut Henriot-lover vuoden 2001 keväästä lähtien. Törmäsin sattumalta Pariisin vanhimmassa, tasokkaassa Le Bon Marché -tavaratalossa, Henriot’n samppanjaesittelyyn. Talon elegantit Chardonnay-voittoiset tipat lumosivat suuta pitkään hyväilevillä mineraaleillaan. Sitä ennen tuskin olin kuullut samppanjatalosta. Eräs syistä on ettei Henriot panosta mainoskamppanjoihin vaan kommunikoi suoraan journalistien ja ravintoloiden kanssa.

Yli 200 vuotta vanhan perheyrityksen perusti Nicolas Simon Henriot’n leski Apolline Henriot vuonna 1808.

Vuodesta 2006 lähtien talon samppanjan laadusta on vastannut kellarimestari Laurent Fresnet. Hän uudisti Brut SouverainNV -tyylin lisäämällä siihen raikkautta, moniulotteisuutta ja hedelmäisyyttä. Talo kypsyttää samppanjat sakan päällä kaksi kertaa vaadittua pitempään jolloin ne ovat todella valmiita nautittaviksi. Massiivisen Cuvée Enchanteleurs’in tilalle Laurent Fresnet loi uuden Hemera-nimisen luksus-samppanjan joka paremmin vastaa hänen visiotaan siitä mikä on Henriot’n tyyli. Master Class -tastingissä maistetaan ensimmäistä vuosikertaa 2005.

Laurent Fresnet palkittiin vuosina 2015 ja 2016 ‘Sparkling Wine Maker of the Year’, International Wine Challenge ja 2016 hänet myös valittiin vuoden kellarimestariksi Champagnessa (Chef de cave de l’année, Bulles & Millésimes). International Wine Challenge 2016 jakoi kultamitaleja: Brut Souverain NV, Blanc de Blancs, Rosé Brut NV, Brut Millésimé 2006, Rosé Millésimé 2008, Cuvée Enchanteleurs 2000.

Maaliskuussa 2016 pidin hyvin ja pitkään suunnitellun seitsemän samppanjan Henriot-pruuvin Helsingin Munskänkarna -viiniseuralle. Maahantuoja Winestate‘in lahjoitusten lisäksi tastingissä oli mukana harvinaisempaa Henriot’ta nettikaupoista. Ilta oli elämyksellinen ja oikeastaan kultamitali-tasting sillä mukana olivat kaikki nuo yllämainitut palkitut samppanjat (Cuvée Enchanteleurs oli vuosikertaa 1998) ja lisäksi illan ehdoton clou Rosé magnum 1990. (Lisää Champagne Henriot’sta ja tastingistä postauksessani, kesäkuu 2016)

Maahantuojan valikoimatastingissä helmikuun alussa 2019 oli maistettavana jälleen kerran suosikkini Henriot Blanc de Blancs NV, mikä aina hurmaa kermaisella kompleksisuudella ja elegantilla tasapainolla, viini on ollut 4 vuotta sakan päällä. 2008 Rosé Brut’iä sain maistaa ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten. On ollut mielenkiintoista seurata tämän suuren vuosikerran kehittymistä. Tänään se on luonnollisesti kypsempi mikä ilmenee lisääntyneenä tasapainona ja moniulotteisuutena.    Talon roseitten selkärankana toimii Chardonnay. Elegantit punaiset marjat yhdistyneenä hienostuneeseen paahteisuuteen viettelevät.

Odotan todella Master Class -luentoa, missä saan kuunnella kellarimestarin itsensä kertomaa tarinaa ja maistella hänen johdollaan: Rosé Brut NV, Brut Souverain NV, Blanc de Blancs NV, Brut Millésimé 2008, Cuvée Hemera 2005.

http://www.grandchampagnehelsinki.fi

One thought on “Kellarimestari Laurent Fresnet, Champagne Henriot, Grand Champagne Helsinki, toukokuu 2019”

Comments are closed.